Fem øvelser der fremmer tale hos børn

At lære dit barn at tale er en proces, der tager tid. Du kan dog hjælpe dit barn med at udvikle dets sprogfærdigheder, da disse er afgørende for den sociale udvikling.
Fem øvelser der fremmer tale hos børn

Sidste ændring: 16 april, 2019

Selvom meget små børn ikke kan tale, kan de udtrykke sig gennem gråd og kropssprog. Det er imidlertid meget vigtigt at de udvikler deres sproglige færdigheder. En måde at gøre dette på er ved at udføre nogle øvelser der fremmer tale hos børn.

Sprogets værdi

Evnen til at tale giver børn mulighed for at eksternalisere og internalisere hvad de tænker og ønsker. Faktisk er talesprog så vigtigt, at det anses for at være det primære kommunikationsmiddel.

Sprog er også det grundlæggende middel til socialisering, som gør det muligt for børn at tilpasse sig og blive bedre integreret i deres omgivelser. Gennem tale vil dit barn lære kultureller praksisser fra deres familie og senere etablere andre relationer.

Men hvad kan du gøre for at fremme tale hos et barn?

Du kan lave øvelser, der fremmer tale hos børn

 

Nogle af øvelserne er meget enkle. Du kan endda udføre dem i dit eget hjem, og med aktiviteter som du måske allerede har indarbejdet i barnets rutine.

I denne artikel deler vi nogle øvelser der fremmer tale hos børn med dig.

Læs også:

Øvelser der fremmer tale hos børn

Forældre har en enorm indflydelse på taleudviklingsprocessen hos deres børn. Derfor er det vigtigt at udtale alt korrekt og omhyggeligt formulere lyde.

Konstant samtale anbefales, for at opfordre dit barn til at tale. Det skal være systematisk og passende i henhold til barnets alder, evner og interesser. Selvom du er fristet til at tale “babysprog” skal du undgå dette så meget som muligt.

Forsøg ikke at forudsige hvad barnet vil sige eller færdiggøre dets sætninger. Formuler åbne spørgsmål, for dermed at give barnet mulighed for at udtrykke sig og udbygge sit budskab.

Med disse principper som grundlag, lad os nu kigge på nogle øvelser der fremmer tale hos børn.

1 – Gå ture

Gåture og andre udflugter er forskellige oplevelser, der giver dit barn mulighed for at få nye indtryk og, frem for alt, nyt ordforråd. De følelser de føler vil også motivere dem til at udtrykke sig og dele deres følelser mere frit.

Diskuter de ting de ser, herunder farver, lyde, lugte og former. Udnyt alt rundt omkring dem til at skabe samtaler med et logisk og interessant flow.

Tal med dit barn om de forskellige indtryk fra dets omgivelser

 

2 – Læs historier

Denne øvelse vil hjælpe dem med at udvikle evnen til at forstå ting og mennesker. Du kan starte med at spørge “Hvor er…” og lade dit barn pege på eller røre ved den genstand eller farve du har angivet.

Giv barnet lidt tid til bearbejde din anmodning. Ros barnet når det svarer rigtigt og udfør øvelsen igen.

Læs også:

3 – Leg med fotografier og udklip

Du kan fremme tale hos børn gennem aktiviteter som leg med billeder og udklip

Denne øvelse ligner den foregående aktivitet, men bruger fotografier og udklip. Du kan starte med at beskrive hvert billede eller foto ved hjælp af bestemte ord og tegn. Barnet lærer derved at forstå de forskellige handlinger og kontraster mellem billederne.

Når du har forklaret hvert billede, skal du bede dit barn om at identificere hvad folk laver på dem. Husk, at billederne skal repræsentere aktiviteter der er nemme og genkendelige for barnet, herunder at spise, spille, sove eller løbe.

 

4 – Lær barnet at sige sit eget navn

Udover vigtigheden af at kende sit eget navn, vil denne aktivitet hjælpe dit barn med at udvikle evnen til at navngive andre mennesker, objekter og aktiviteter.

Begynd med at sige “Dit navn er…” og gentag det et par gange, så barnet kan reagere øjeblikkeligt, når du stiller det samme spørgsmål igen senere.

Tal med dit barn

Sørg for at rose barnet når det svarer rigtigt, og tilføj dets mellem- eller efternavn, så det lærer det i etaper. Hvis barnet ikke svarer rigtigt skal du gentage processen fra begyndelsen.

Du kan bruge den samme øvelse til forskellige dele af kroppen eller andre kendte genstande, som legetøj og redskaber, der ofte bruges (tallerkener, sko, glas osv.).

5 – Dyrelyde

Tal med barnet om de forskellige lyde dyr laver

En anden aktivitet som børn elsker, er at forbinde dyrenavne til de lyde som dyrene laver. Du kan finde apps eller spil, eller du kan simpelthen bruge din stemme til at efterligne en kats “miav” eller en kos “muuhh”.

En måde at udføre denne øvelse på er ved at efterligne et dyrs lyd, og spørge dit børn hvad det er. Eller du kan spørge barnet hvilken lyd en and eller en hund laver, og se om det kan svare rigtigt.

Konklusioner

Du har sikkert allerede udført nogle af disse øvelser der fremmer dit barns tale. Den bedste fremgangsmåde er at tale med barnet hele tiden og lade det udtrykke sig frit og uden pres. Nyd altid processen.

Husk, at du er den første person til at lære dit barn at tale. Dedikér tid og energi til at hjælpe barnet med at udvide sit ordforråd.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.