Elsk dit eget selskab og lær at være alene

At være alene er ikke nødvendigvis det samme som at være ensom. Det er sundt at være alene og at have det godt i sit eget selskab.
Elsk dit eget selskab og lær at være alene

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Når du tænker på ordet alene og alt, hvad det indebærer, kan det måske gøre dig lidt ubehageligt tilpas. Frygten for at være ensom og blive forladt er en stærk drivkraft i manges liv. Læs denne artikel og lær at være alene.

Det er ærgerligt, når nu verden er så fuld af mennesker!

Men hvorfor føles det så slemt at være alene? Hvorfor er så mange mennesker bange for det? Det vil vi prøve at finde ud af i det.

Derfor er vi så bange for at være alene

Mennesket er et flokdyr. Vi har brug for at være sammen med andre. Vi har brug for at være del af en gruppe. Men vores samfund i dag ser også især op til de mennesker, der godt kan lide at omgive sig med mange mennesker hele tiden. Udadvendthed og et utrætteligt socialt behov er vejen til lykke – eller er det?

kvindemedkat

Det at være alene engang imellem betyder ikke, at man ikke er socialt kompetent, at man ikke kan få venner eller at man er ensom.

Det at være alene er ikke nødvendigvis et problem det kan faktisk være en af de bedste ting, du kan gøre for dig selv.

Det kan gøre dig mere uafhængig, selvstændig og kan give dig en større indsigt i, hvad du selv gerne vil opnå med dit liv. Det kan øge din selvtillid og hjælpe dig med at lære nye ting om dig selv.

Lær at være alene. Med ensomheden kan du blive mere selvbevidst.

Der er én person, der aldrig vil forlade dig: dig selv

Når en partner  forlader dig, når en i familien dør, når en ven vender dig ryggen… alle disse situationer vil få dig til at føle dig alene eller forladt. Der vil komme skuffelse oven i smerten og få dig til at tro at du er dømt til at være alene for evigt.

alene3

Kærlighed er en smuk ting, men ingen vil nogensinde komme til at kende dig så godt, som du kender dig selv. Det er vigtigt at omgive sig selv med venner og familie, der elsker dig. Men det er endnu vigtigere at kunne stå på egne ben.

Hvis du ved, hvem du er, og du ved, at du kan klare dig selv alene, bliver du ikke så nemt følelsesmæssigt afhængig af andre. På den måde kan du nyde deres selskab og deres kærlighed uden at være bange for, at de forlader dig.

Du er den eneste person, du med garanti altid vil være sammen med resten af dit liv. Så tag dig godt af dig selv, lær dig selv at kende og find ud af, hvordan du bedst kan lide at leve.

Lær at være alene

Elsk dit eget selskab og lær at være alene

Det kan være frygteligt intimiderende at være alene. Det kan give dig en følelse af usikkerhed, ensomhed og tomhed. Nogle gange skyldes disse følelser, at du afhænger for meget af andres accept og hengivenhed. Andre gange skyldes det, at du mangler ægte nærhed fra andre. Lige meget, hvad grunden er, er det sundt at lære at være alene. Ægte nærhed med andre kommer nemlig først, når vi kan slappe af i vores eget selskab. 

Lær at være alene. Det kan hjælpe dig med at se verden fra et nyt perspektiv og nyde dine medmenneskers selskab med fornyet selvtillid og forståelse.

Hvis du har svært ved at være alene, spørg dig selv de følgende spørgsmål:

  • Er du bange for at gå glip af sociale situationer? Er du bange for at blive lukket ude i kulden, hvis du ikke deltager? Spørg dig selv, om du virkelig har lyst til at tage afsted. Hvis du kun gør det, fordi du er bange for at miste dine venner, er de ikke rigtige venner alligevel.
  • Føler du dig oprigtigt ensom? Hvis du virkelig mangler nærhed i dit liv, så sørg for at møde nye mennesker. Men giv også dig selv plads til at være alene. Accepter at det at være alene også er en god ting.

Føler du dig rastløs, når du er alene?

    Dette kunne være et tegn på, at du ikke er i kontakt med dine egne behov og følelser. Tænk godt og længe efter, hvad du selv har lyst til at lave. Gør lige det, du har lyst til uden at bekymre dig over, hvad andre mon ville mene om det.

At nyde din ensomhed betyder ikke at du skal isolere dig selv fra resten af verden. Når du finder den balance, vil du finde den sande   lykke.

soestre4

At være alene betyder ikke nødvendigvis at være ensom. Nogle gange kan det at være alene hjælpe dig med at forstå nye ting om dig selv og andre.

Du kan være din egen bedste ven – elsk dit eget selskab og lær at være alene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/a0016076
  • Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
  • Johnson, R., Henkell, H., Simon, E., & Zhu, J. (2008). The self in conflict: The role of executive processes during truthful and deceptive responses about attitudes. NeuroImage. http://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2007.08.032
  • Méndez, F.X., Inglés, C.J. e Hidalgo, M.D. (2002). Estrés en las relaciones interpersonales: Un estudio descriptivo en la adolescencia. Ansiedad y estrés, 8, 23-31
  • Carrillo, F. J. M., Saura, C. J. I., Fernández, J. M. G., Sebastián, M. J. Q., & Montesinos, M. D. H. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: Un estudio descriptivo. REME, 6(13), 3.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.