Lær mere ved at åbne dine øjne i stedet for din mund

Det siges, at vi har to øjne og én mund, så vi kan se dobbelt så meget, som vi siger. Hav det i baghovedet, når du opbygger personlige forhold
Lær mere ved at åbne dine øjne i stedet for din mund

Sidste ændring: 17 marts, 2019

Lær mere ved at åbne dine øjne i stedet for din mund. At åbne sine øjne fra hjertet betyder, at man har forståelse. Det betyder også, at man opdager meget mere end ved blot at åbne sin mund. 

Det er fordi, det første skridt til at skabe forbindelse til andre er at lytte til dem og prøve at forstå dem. Det gør man bedst, hvis man ikke snakker for meget selv.

Dagens samfund giver næsten ingen tid til at udføre denne nødvendige introspektion. Introspektion opfanger verden gennem et stille hjerte og tankegang, som forstår før alt andet og aldrig dømmer.

Travlhed, sociale netværk og en konsekvent ivrighed efter at sprede de seneste rygter kan nogle gange forværre dette behov for umiddelbarhed, hvor der ikke er tid til at reflektere.

Så i denne artikel vil vi anbefale, at du tager det stille og roligt. Tag en dyb indånding. Begynd at se tingene med åbne øjne og åbent hjerte. Tør du?

Det åbner ens sjæl når du åbner dine øjne

Du har sikkert allerede hørt om den langsomme bevægelse. Det er en kulturel trend med stor psykologisk og følelsesmæssig vigtighed.

Personen, der begyndte denne livsindstilling og måde at tænke på, ønskede mere end noget andet at få os til at sætte spørgsmålstegn ved myten om, at hurtig fremgang også giver bedre fremgang. Og at hyper-kommunikation er vigtigere end selve kvaliteten af kommunikationen ved at værdsætte umiddelbarhed mere end noget andet.

Opdag også denne artikel efter “Lær mere ved at åbne dine øjne i stedet for din mund”:

7 optimistiske vaner

Der er en lignende reaktion mod fast food. Dette afspejler en indstilling om denne hurtighed, som så mange personer nu er udsat for.

Vi som en befolkning er stoppet med at se folk i øjenene for i stedet at kigge på vores skærme. Og det stopper ikke der.

Forhold mellem personer kræver også, at vi tænker lidt mere over de følgende emner.

kvinde oejne

Behovet for at lytte, før vi taler

Én af de ting, som nogle gange kan være irriterende, når man snakker med folk, er, at de lytter til en, men blot for at kunne svare, ikke for at forstå.

 • Før man åbner sin mund, bliver man nødt til at åbne sine øjne og ører for at være parat til at udøve empatisk kommunikation.
 • Empatisk kommunikation er den type, hvor sproglige og ikke-sproglige aspekter er lige vigtige.
  Det første overvejer beskeden, som bliver kommunikeret. Men ens øjne bør være opmærksomme på alle detaljer, kropsbevægelser, ansigtsudtryk og den følelsesmæssige verden, som er indskrevet i en persons ansigt.

Det er vigtigt, at alle er i stand til at tage den med ro for at kunne nyde disse afslappende samtaler, hvor man skaber en ægte forbindelse med personen foran sig.

Kunsten i at Se

Socrates sagde, at kunsten i at se består i evnen til at spørge om “hvorfor.” Vi bør lære, hvordan man kender forskel på kunsten at “se” og behovet for at vide (“overveje”).

 • En person, der er begrænset til kun at “se”, opdager formen på ting, de overfladiske rygter og en overfladiskhed, som aldrig vil blive uddybet.
  Personer, der kun “ser” bliver ført med af udseender og deres egne bedømmelser. De vil aldrig rigtigt forbindes med personen, der sidder foran dem.
 • Nu vil man se på sin egen realitet fra en mere intim synsvinkel. Fra nu af vil ens bevidsthed forbinde ens øjne til ens hjerte, forbinde det til alt det, man bekymrer sig om og grundene til alt. Man vil skabe et enestående bånd til sine omgivelser og personerne, der er omkring sig.
Pige der har blade for oejnene

Øjne fortæller sandheden, munde fortæller kun rygter

Det siges ofte, at ærlige øjne aldrig har brug for at blive oversat med ord. For et blik er en afspejlning af ens følelsesmæssige verden. Hvis ens hjerte har denne “magiske” evne, så bør man drage nytte af det.

Lyt uden at bedømme og tænk uden at gætte. Lad dig selv komme tættere på den person, der taler til dig. Gør det for at forstå dem fuldt ud og for at respektere dem.

 • Brug dine øjne til at få informationer, og vælg derefter hver enkelt af dine ord. Brug dem aldrig til at såre andre – vær ærlig, men afbryd aldrig din kommunikation.
 • Hvis du møder nogen, som ikke kan bevare øjenkontakten, så de vil undgå at se en i øjnene, når man taler til dem, så spørg dig selv om hvorfor. Måske er det en mangel på selvtillid eller generthed. Men det er vigtigt, at personer står ansigt til ansigt i en samtale.
 • I vores forhold i dagligdagen, har vi mere end én mulighed for at sprede rygter. Det bliver til de munde, som taler uden at vide, der skynder sig gennem livet uden at udvise respekt eller følelsesmæssig intelligens.

Vi anbefaler, at du læser denne efter du har læst “Lær mere ved at åbne dine øjne i stedet for din mund”:

Hvad er angst, og hvad gør jeg, når jeg ved, at jeg har det?

Bliv ikke vred hver gang, du hører kritik – det er ikke det værd. Personen, der lukker sine øjne og kun bruger sin mund, vil aldrig  være i stand til at sige noget sandt om dig. De kender dig ikke.

Det her er din verden, din virkelighed, din måde at tænke på. Så spild ikke din tid på ting, som ikke er det værd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barranquero-Carretero, A. (2013). Slow media. Comunicación, cambio social y sostenibilidad en la era del torrente mediático. Palabra Clave. https://doi.org/10.5294/pacla.2013.16.2.6

 • Echeburúa, E., & De Corral, P. (2010). Adicción a las nuevas tecnologías y a las redes sociales en jóvenes: un nuevo reto. Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.196

 • Galera Campos, M. V., & Molina Moreno, M. M. (2016). La escucha activa. In Aprendizajes plurilingües y literarios: Nuevos enfoques didácticos.

 • Balart, M. (2013). La empatía: La clave para conectar con los demás. Claves Del Poder Personal.

 • Aguinaco, V. F. (2014). Contra la prisa: el movimiento slow y derivadas. Crítica, (990), 80-83.
 • Guzmán Huayamave, K. (2018). La comunicación empática desde la perspectiva de la educación inclusiva. Actualidades Investigativas en Educación, 18(3), 340-358.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.