7 fødevarer du bør spise for at beskytte dit hjerte

Vidste du, at ekstra jomfru olivenolie er en af de bedste sunde fedtstoffer til at passe på dit hjerte, fordi det hjælper med at kontrollere kolesterol og forhindrer for tidlig aldring af arterierne?
7 fødevarer du bør spise for at beskytte dit hjerte

Sidste ændring: 26 august, 2022

Indtagelse af en sund kost er lige så vigtigt for at beskytte dit hjerte som regelmæssig motion.

Fødevareindustrien har invaderet markedet med et bredt udvalg af produkter, der lover hurtig og lækker mad. Men i dag ved vi, at det at spise disse fødevarer har negative indvirkninger på hjertesundheden.

Når alt kommer til alt er næringsstoffer i sunde fødevarer afgørende for at fremme denne muskelfunktion.

At spise for mange forarbejdede eller fede fødevarer kan øge dit kolesterol, blodtryk og risikoen for potentielt farlige sygdomme.

Af denne grund er det vigtigt at spise sunde, næringsrige fødevarer med et kontrolleret kalorieindtag.

Derudover er det også godt at øge forbruget af visse ingredienser, der giver ekstra fordele til beskyttelse af hjertet.

I denne blog ønsker vi at afsløre 7 af de bedste fødevarer su bør spise for at beskytte dit hjerte, så du kan inkludere dem i din kost.

1. Havre kan hjælpe med at beskytte dit hjerte

Havre er kendt som “dronningen af korn” og er en af de sundeste og mest komplette fødevarer, som vi kan inkludere i vores kost.

  • Havre indeholder fibre og omega 3 fedtsyrer, to essentielle næringsstoffer, der fremmer kontrollen med kolesterolniveauer for at undgå arteriel hærdning.
  • De indeholder også betydelige mængder af kalium, magnesium og calcium, vigtige mineraler for at opnå kontrolleret blodtryk.

2. Rødvin

Vi ved, at overdreven forbrug af alkoholholdige drikkevarer kan forårsage irreversible virkninger på kroppen. Men at drikke en lille mængde rødvin kan være meget gavnligt for hjertesundheden.

  • Denne drik indeholder store mængder resveratrol. Dette er en antioxidantforbindelse, der reducerer niveauet af dårligt kolesterol (LDL). Samtidig øger det også tilstedeværelsen af godt kolesterol (HDL).
  • Disse stoffer, såvel som deres indhold af catechin, beskytter arterievæggene mod oxidation. Desuden reducerer de risikoen for at lide af åreforkalkning og hjerteanfald.

Læs også:

3. Sorte bønner kan beskytte dit hjerte

Sorte bønner er en såkaldt superfood

Sorte bønner er på listen over “superfoods”, som hjælper med at forbedre og beskytte hjertesundheden.

Dette skyldes deres vitamin B-kompleks og opløseligt fiberindhold. Disse to næringsstoffer hjælper med at reducere dårligt kolesterol (LDL).

Derudover indeholder de også små doser af omega 3 og magnesium. Disse hjælper med at kontrollere højt blodtryk og dårligt blodomløb.

4. Olivenolie

Presset olivenolie – olivenolie, der ikke har været underkastet raffinering – er et af de sundeste fedtstoffer. Det hjælper med at beskytte hjertet mod alvorlig sygdom.

De monoumættede fedtsyrer og antioxidantforbindelser, som den indeholder, nedsætter overdren ophopning af fedt i arterierne og forhindrer blodtryksproblemer.

Regelmæssigt indtag af olivenolie holder kolesterol under kontrol og forbedrer arteriens elasticitet for at forhindre for tidlig aldring.

5. Chiafrø kan beskytte dit hjerte

Chiafrø er en fremragende allieret for hjertesundhed

Mens chiafrø er blevet populære som et vægttabs supplement, er det godt at vide, at de også er fremragende allierede for hjertesundhed.

På trods af deres lille størrelse indeholder de høje niveauer af omega 3 og essentielle aminosyrer. Disse hjælper med at kontrollere kolesterol og triglycerider.

Derudover hjælper disse næringsstoffer med at holde de inflammatoriske processer i kroppen i balance. Desuden reducerer de risikoen for at lide af slagtilfælde, åreforkalkning og andre kroniske hjertesygdomme.

Læs også:

6. Tranebær

Det er en meget sund vane for hjertet at inkludere tranebær i vores regelmæssige kost.

Denne fødevare indeholder beta-carotener og lutein, to antioxidantstoffer, der hjælper med at beskytte hjerte-kar-systemet mod den negative virkning af frie radikaler.

Deres indhold af flavonoider og naturlige fibre hjælper med at kontrollere de fedtstoffer, der akkumuleres i arterierne. Derefter forhindrer de dem i at blive blokeret eller hærdet.

På den anden side er de en anti-inflammatorisk og afgiftende mad, der hjælper med at rense blodet for at forhindre kredsløbsproblemer.

7. Appelsiner

Appelsiner er en vigtig kilde til c-vitamin

Appelsiner er kendt som en vigtig kilde til C-vitamin og er en antioxidantfrugt, der hjælper med at opretholde hjertesundheden under optimale forhold.

De indeholder betydelige mængder carotenoider og flavonoider, to stoffer, der minimerer den skade, der forårsages af oxidativ stress.

Deres vitamin- og mineralindhold holder hjerterytmen i balance. Og som om det ikke var nok, så reducerer de også risikoen for betændelse.

At drikke friskpresset appelsinsaft er et hjemmiddel til at reducere højt blodtryk og kredsløbsproblemerne i forbindelse med det.

Begynd at øge dit indtag af disse fødevarer i din regelmæssige kost for at få gavn af deres fantastiske fordele!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
  • Jayachandran M, Chen J, Chung SSM, Xu B. A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem. 2018 Nov;61:101-110.
  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.