Lær om anuptafobi, frygten for at være single

Anuptafobi er frygten for at være single eller uden en partner. Dette pres øges i et samfund, der fremmer romantiske myter.
Lær om anuptafobi, frygten for at være single
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 15 april, 2023

Udtrykket “anuptafobi” henviser til ubehag og irrationel frygt for at forblive single eller for ikke at kunne etablere et følelsesmæssigt forhold til nogen. Ligesom andre specifikke fobier er den kendetegnet ved et højt niveau af angst og endda panikanfald. Desuden har det konsekvenser for den måde, hvorpå man skaber relationer.

De lidende har svært ved at etablere sunde bånd, da de gør en stor indsats for at opretholde et forhold til nogen, selv om det ikke er et sundt forhold. De har også en tendens til at selvsabotere i deres bestræbelser på at opnå et forpligtende forhold. Hvad er de vigtigste symptomer? Hvordan håndterer man det? Lad os se nærmere på det.

Relaterede symptomer og tegn

Der er intet galt med at ønske at være i et parforhold eller at starte et forhold. Men når det bliver et enkelt mål, og dets manglende opfyldelse pletter enhver anden opnået succes eller bremser andre projekter, så bliver det et problem. Hvordan genkender man anuptafobi? Lad os se på de vigtigste symptomer.

  • Overdreven, permanent og ukontrollabel frygt og ubehag ved at være alene og forblive uden partner.
  • Negative tankemønstre. For eksempel at tro, at det eneste, der er nødvendigt for at være lykkelig, er at være i et forhold (alt-eller-intet-tænkning), mindreværdstanker som for eksempel “jeg er værdiløs, så ingen er i stand til at elske mig”.
  • Personen føler sig ude af stand til at være alene, så det er almindeligt at finde ham/hende altid i et parforhold og “hopper” fra det ene forhold til det andet. Deres perioder som single er meget korte.
  • Negative følelser – såsom vrede eller misundelse – over for andre partnere.
  • Risikabel adfærd omkring seksualitet som et middel til at få en partner, i stedet for nydelse.

Det er anuptafobi, når ønsket om at have en partner udmønter sig i en frygt for at være alene. Det er imidlertid en overvældende frygt, der påvirker andre områder af livet, såsom det personlige, familiemæssige og arbejdsmæssige.

Angst kvinde lider af anuptafobi

Hvad er årsagen til anuptafobi?

Som de fleste lidelser er det ikke muligt at tænke på en enkelt årsag. Det vil sige, at der altid skal tages hensyn til den kontekst, hvori den opstår. I tilfælde af anuptafobi kan vi ikke se bort fra den enorme vægt af den sociale komponent med presset for at være i et parforhold, med mandater og idealer om familie og kærlighed.

Dette påvirker især kvinder, som bliver dømt, når de er alene, eller når de ikke satser på projekter i forbindelse med ægteskab eller moderskab. Man mener, at det at opnå dette er ensbetydende med succes, hvilket skaber et pres for at opnå det.

Hypoteser tyder dog på, at eksistensen af usikker tilknytning og frygt for afvisning også spiller en rolle i denne fobi.

Mulige virkninger og konsekvenser

Som enhver fobi skaber anuptafobi angst og ubehag. En af dens største ulemper har dog at gøre med kvaliteten af de relationer, som de berørte personer indgår i. Frygten for ikke at have en partner er så stor, at de måske udholder giftige forhold for ikke at forblive alene.

De kan begynde at retfærdiggøre misbrugssituationer, mishandling, aggression eller vold. Deres følelsesmæssige afhængighed gør dem sårbare.

På den anden side har fobier ofte komorbiditet med andre lidelser som f.eks. tvangsmæssig tvangsadfærd. Således kan mange mennesker med anuptafobi udvikle følelser af mistillid og usikkerhed. Det kan ske i en sådan grad, at de ønsker at kontrollere deres partners adfærd.

Når de indgår i et forhold, oplever disse mennesker ligeledes en vedvarende og ukontrollabel frygt for at blive forladt. Således er de ikke kun ude af stand til at nyde deres efterlængte forhold, men deres usikkerhed begynder at forårsage konflikter.

Det er sådan, at den selvopfyldende profeti finder sted. Når situationen bliver uholdbar for den anden, vil han/hun gå.

Det er vigtigt at forstå, at anuptafobi blot er en fobi. Det har intet at gøre med macho eller kontrollerende adfærd, som visse mennesker har i deres forhold. Med andre ord skal vi være meget forsigtige med at normalisere eller forveksle visse giftige adfærdsmønstre, som om det var en fobi.

Behandling af anuptafobi

Kvinde i terapi

Man kan nærme sig en fobi fra forskellige strømninger. En af dem er kognitiv adfærdsterapi, som foreslår at arbejde ud fra kognitionsniveauet såvel som på niveauet af adfærd og handlinger.

Det er også nødvendigt at arbejde ud fra psykoedukation for at tilbyde information om sunde forhold, myter om romantisk kærlighed, fobier blandt andre emner, der kan hjælpe klienten til at forstå, hvad der sker med ham/hende.

I denne forstand søger man i kognitiv henseende at arbejde med personen om de negative tanker, der fungerer som bestemmende mønstre og derefter påvirker og bestemmer deres adfærd.

Det vil sige, at en person, der har en katastrofal tanke om singleliv eller ensomhed, vil insistere på at søge efter en partner som den vigtigste motor i sit liv. Derfor arbejder vi til at begynde med med antagelser og kerneoverbevisninger.

Hvis vi går lidt længere frem i behandlingen, søger vi at gå over til handling med enkle øvelser, så personen kan begynde at se sin frygt i øjnene. På den måde forsøger vi at få ham/hende til at forbinde sig med behagelige og fornøjelige aktiviteter, som de kan lave på egen hånd.

Det vil også være vigtigt at arbejde med selvværd. Dette er for, at personen kan genvinde sit selvværd uden at tænke på sig selv i forhold til andre.

Hvad skal du huske på?

Et sundt forhold giver medlemmerne mulighed for at vokse og styrke sig selv. Derfor skal det være udgangspunktet for at opbygge et bånd. Mange mennesker mener, at de skal supplere hinanden. Men sandheden er, at en sådan tilgang kun fremmer afhængighed og behov.

I en vis udstrækning oplever de fleste mennesker denne frygt for at være alene og ikke at have en partner. Men når denne følelse flyder over og forårsager angst og sabotage, er det tilrådeligt at søge hjælp til at håndtere den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bados, A. (2009). Fobias específicas. Departament de personalitat, Avaluacio y Tractament Psicologics: Universidad de Barcelona.
  • Capafons Bonet, Juan I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 13(3),447-452.[fecha de Consulta 30 de Junio de 2021]. ISSN: 0214-9915. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713310.
  • Leary, Mark. (2015). Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues in Clinical Neuroscience. 17. 435-441. 10.31887/DCNS.2015.17.4/mleary.
  • “Settling for less out of fear of being single”: Correction to Spielmann et al. (2013). J Pers Soc Psychol. 2018 Nov;115(5):804. doi: 10.1037/pspp0000227. PMID: 30321050.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.