Lær at passe på stemmen i alderdommen

Hormoner spiller en vigtig rolle i det stemmeskifte, der sker i alderdommen. Lær mere om denne proces, og hvordan du tager vare på din stemme, når du bliver ældre, i denne artikel.
Lær at passe på stemmen i alderdommen

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er vigtigt at passe på stemmen. Du har måske bemærket, at din stemme ikke lyder som den plejede, nu hvor du har nået alderdommen. Presbyfoni er navnet på denne ændring. Det henviser til de naturlige ændringer, der forekommer i strubehovedet som en del af aldringsprocessen.

Strubehovedet og stemmebåndene kan vibrere mere eller mindre, afhængigt af sammensætningen af ​​den enkelte person, men også deres alder. Over tid mister de elasticitet og kollagenfibre.

Din stemmes fodaftryk

Pige smiler med hånden ved munden

Hver person har sin egen stemme, der identificerer dem og gør dem unikke. Af denne grund skal vi tage vare på den. Det, der kaldes stemmens fodaftryk, bestemmes af formen på strubehovedet, som er forskellig fra person til person. Af denne grund er lydens resonans også anderledes, også i alderdommen.

Hormoner er involveret i processen med stemmeskift: testosteron hos mænd og østrogen hos kvinder. I alderdommen aftager testosteron hos mænd, og stemmen skærpes igen. Hos kvinder bliver den lidt dybere på grund af østrogen.

Læs også: 5 mulige tegn på stemmebåndsknuder

5 ændringer, du muligvis bemærker i din stemme i alderdommen

Når du bliver ældre, får din stemme muligvis en meget anden klang. Selvom mange voksne bevarer deres ungdommelige stemme i alderdommen, kan nogle almindelige ændringer bemærkes hos andre:

 • Den lyder tyndere. Stemmens lyd er mindre resonant. Stemmebåndene i strubehovedet bliver tyndere og mindre fleksible. Dette skyldes, at de lider muskeltab over tid og ikke vibrerer som før.
 • Din stemme lyder hårdere. Din stemme kræver effektiv vibration, for at lyden skal være klar. Derfor vil alt, hvad der griber ind i lukningen af ​​strengene og er skadeligt for strubehovedet, resultere i en grov og hæs stemme.
 • Den lyder mindre kraftig. Aldring påvirker også lydens projicering og lydstyrke. Personer med ændrede åndedrætsorganer kan også bemærke, at deres stemme er lavere.
 • Der er en ændring i tone. Ændringer i tone kan også skyldes atrofi i musklerne i stemmebåndene, og hos kvinder kan det delvis skyldes hormonelle ændringer.
 • Der er mere vokal træthed. Hvis din stemme begynder stærk, men falmer i løbet af dagen, kan vokal træthed være skyld i det. Som enhver træthed er stemmetræthed relateret til brug.

Læs også: Hvordan man slipper af med alderdoms pletter

10 tips til at passe på stemmen i alderdommen

Kvinde tager sig til rød hals som illustration af at passe på stemmen

Forebyggelse er det bedste middel til at undgå stemmeproblemer og for at passe på stemmen. Her er nogle tips til at passe på stemmen og forhindre patologier, der kan påvirke stemmens organer:

 • Anstreng ikke din stemme og lad være med at skrige.
 • Undgå meget støjende steder, og prøv ikke at tale over støj, når du er omkring det.
 • Ryg ikke og ophold dig ikke i tilrøgede omgivelser, der irriterer strubehovedet.
 • Prøv at undgå at rømme dig.
 • Hvis du ofte lider af forkølelse, allergi eller hoste, skal du kontakte en specialist for at få den passende behandling.
 • Hvis du lider af hæshed eller afoni, og det varer mere end 10 dage, skal du gå til specialist.
 • Hold dig ordentligt hydreret. Du skal drikke mindst 6-8 glas vand om dagen. På denne måde hydreres slimhinden, der dækker stemmebåndene.
 • Få tilstrækkelig hvile. Kropstræthed afspejles i stemmen, især hvis du har brug for stemmen til arbejde.
 • Når det er muligt, så prøv ikke at tale mere end fire timer i træk eller synge mere end to, da det skader stemmebåndene.
 • Begræns forbruget af alkohol og koffein, da de dehydrerer stemmebåndene. Forsøg også at opretholde en afbalanceret kost og undgå krydret mad og mejeriprodukter, som kan påvirke stemmen.

Konklusion om at passe på stemmen

Ændringer i stemmen i alderdommen er endnu ikke studeret godt nok til at foreskrive en komplet forebyggelsesstrategi. Imidlertid vil god hygiejne og at følge de råd, vi har givet dig, hjælpe dig med at holde din stemme i topform, når du bliver ældre.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor bliver du ved med at miste stemmen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor bliver du ved med at miste stemmen?

Bliver du ofte ved med at miste stemmen? Find ud af hvorfor du mister stemmen, og hvordan du kan behandle problemet i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.

 • Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.

 • Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.