Hvad er bedst: Fedtfattige eller fedtholdige mejeriprodukter?

Fedtholdige mejeriprodukter, ulig de fedtfattige, er sundere, end du måske tror. De får dig ikke til at tage på, og de forbedrer dit helbred.
Hvad er bedst: Fedtfattige eller fedtholdige mejeriprodukter?
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

I flere år, er det blevet sagt, at fedtfattige mejeriprodukter var bedre, fordi fedtholdige mejeriprofukter, fik folk til at tage på og forårsagede hjertekarsygdomme på grund af det fedt, de indeholdt. Flere og flere studier modsiger dog dette faktum. I denne artikel, vil vi forklare, om fedtfattige eller fedtholdige mejeriprodukter er bedre.

Fedtfattige eller fedtholdige mejeriprodukter?

Fedtholdige produkter har altid haft et dårligt omdømme hos den almene befolkning på grund af:

 • Kalorier. Fedtholdige mejeriprodukter indeholder flere kalorier end de fedtfattige, eftersom fedt er et makronæringsstof, der giver flere kalorier. Det er nemt at fjerne fedt fra mejeriprodukter. Det synes derfor logisk, at de udgør en lavere risiko for overvægt, eftersom de indeholder færre kalorier.
 • Mættet fedt. Mættet fedt har altid været kendt som “dårligt” fedt, fordi de kan forårsage sygdomme, såsom diabetes og hjertekarsygdomme. Det er derfor en yderligere fordel at fjerne dem.

Når man fjerner fedt fra sin kost, fjerner man dog også mange af de fedtopløselige vitaminer (A, D og E) og også mange mineraler.

Vitaminer vises i bobler

Du bliver nødt til at læse: Sødmælk vs letmælk: Hvilken er bedst?

Eksperter har udført et utal af studier for at tjekke, om fedtholdige produkter får folk til at tage på eller forbedre deres overordnede helbred. Her, vil vi vise dig forskellige studier:

Vægt og mælk

Et studie udgivet i The American Journal of Nutrition, observerede vægtforskelle blandt dem, der indtog fedtfattige og fedtholdige mejeriprodukter. Resultaterne var, at gruppen, der indtog fedtholdige produkter, havde mindsket risikoen for at være overvægtig.

Denne artikel siger, at et stort indtag af fedt fra mejeriprodukter er forbundet med en lavere risiko for central overvægt og hjertekarsygdomme, på samme måde som et lille indtag af fedt fra mejeriprodukter er forbundet med en øget risiko for central overvægt.

Sundhed og mejeriprodukter

De fleste studier finder ingen forskel mellem fedtholdige og fedtfattige produkter eller at fedtholdige produkter giver bedre resultater. Faktisk, kan fedtholdige produkter forbedre nogle sygdomme, såsom:

 • Type-2 diabetes.
 • Hjertekarsygdomme.
 • Metabolisk syndrom.
 • Forhøjet blodtryk.
 • Tyktarmskræft.

Læs også denne artikel: Alternativer til valle og deres egenskaber

Bør børn vælge fedtholdige eller fedtfattige mejeriprodukter?

Pige med mælkeskæg og et glas mælk i hånden

Det er vigtigt, at børn indtager fedtholdig mælk, fordi en betydelig del af vitaminer og mineraler går tabt i fedtfattige mælkeprodukter, som vi nævnte ovenstående.  I et studie af 2745 børn, observerede eksperter, at indtaget af fedtholdig mælk var forbundet med højere koncentration af D-vitaminer i blodet og en lavere BMI.

Vi bliver nødt til at nævne, at disse mejeriprodukter ikke bør tilføjes sukker, fordi mange mælkeprodukter til børn allerede indeholder meget sukker og konserveringsmidler, hvilket er kontraproduktivt.

Konklusion

Generelt, skal man tilpasse hvert tilfælde, eftersom mejeriprodukter ikke er den primære årsag til at være overvægtig. Hvis det er svært for kroppen af fordøje fedtholdige mejeriprodukter, så kan man vælge fedtfattige produkterHvis man drikker flere glas mælk om dagen, gælder det også.

Hvis man skal følge en fedtfattig kost af en eller anden årsag, så kan det være bedst, at man vælger fedtfattige mejeriprodukter. Hvis du skal udføre en fysisk aktivitet senere på dagen, kan det også være et godt valg. Du skal tage nogle nøglekoncepter med i overvejelserne:

 • Ikke alt fedt er “dårligt”: Du skal blot kende dets oprindelse. Som du har set, bidrager mættet fedt fra mælk ikke til overvægt eller hjertekarsygdomme.
 • Eftersom fedtholdige mejeriprodukter indeholder fedt, fremmer de mæthedsfornemmelsen, hvilket kan få en til at spise mindre i løbet af dagen.
 • Fedtfattige mejeriprodukter har tendens til at smage af mindre og af den grund tilføjer folk måske sukker og raffinerede kornsorter til dem. Med andre ord, fjerner de fedt for at tilføje andre komponenter, som er mere skadelige for helbredet.
Det kan interessere dig ...
To opskrifter på fedtfattig bouillon
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
To opskrifter på fedtfattig bouillon

Leder du efter nogle gode vægttabsopskrifter? Prøv disse to lækre og sunde opskrifter på fedtfattig bouillon. Vi ved, at du vil elske dem! • Rautiainen, S., Wang, L., Lee, I. M., Manson, J. E., Buring, J. E., & Sesso, H. D. (2016). Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study. The American journal of clinical nutrition103(4), 979-988.
 • Kratz, M., Baars, T., & Guyenet, S. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European journal of nutrition52(1), 1-24.
 • Yu, E., & Hu, F. B. (2018). Dairy products, dairy fatty acids, and the prevention of cardiometabolic disease: a review of recent evidence. Current atherosclerosis reports20(5), 24.
 • Vanderhout, S. M., Birken, C. S., Parkin, P. C., Lebovic, G., Chen, Y., O’Connor, D. L., … & TARGet Kids! Collaboration. (2016). Relation between milk-fat percentage, vitamin D, and BMI z score in early childhood. The American journal of clinical nutrition104(6), 1657-1664.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.