Hvornår sker det, at vi begynder at ældes?

Forskere er enige om, at alderen, hvor vi begynder at ældes, er, når cellerne begynder at have funktionsfejl. I den forstand er der mange ubesvarede spørgsmål omkring denne proces.
Hvornår sker det, at vi begynder at ældes?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er ikke nemt at definere, præcis hvornår vi begynder at ældes, eftersom konceptet om aldring er relativt. Nogle personer kan have rynker, men ellers nyde et glimrende helbred og livsstyrke. På den anden side har nogle mennesker helt glat hud, men lider af dårligt helbred.

Et aspekt, som gør det svært at vide, hvornår vi begynder at ældes, er de kulturelle myter, som stadig findes nutildags. Der er mange metoder, som kan hjælpe os til at se yngre ud, endda i alderdommen. Dette betyder dog ikke, at man ikke er blevet ældre.

Ens ydre udseende er blot en af variablerne, som definerer, hvornår man præcis begynder at ældes, og det er helt sikkert ikke det vigtigste. Andre processer definerer mere præcist tidspunktet, hvor man begynder at ældes.

Aldringsprocessen

Det første, vi bliver nødt til at sige, er, at aldring er en kompleks procesDet er så komplekst, at eksperter har flere spørgsmål end svar omkring det. Det er ikke nemt at afgøre, i hvilken alder man begynder at ældes, blandt andet fordi dette ikke sker i samme alder for alle mennesker.

Faktisk ældes ikke alle organer på samme tid. En ting er også biologisk aldring og en anden er psykologisk og social aldring. Uanset hvad er det dog generelt accepteret, at aldring begynder, når en forringelse i et funktionelt væv finder sted.

Selvom dette ikke er fuldstændig korrekt, så estimerer eksperter, at aldring begynder, når cellerne begynder at fejle. Disse fejl inkluderer:

 • Ophobning af genfejl
 • Forkortelse af telomerer, som er placeret i enden af kromosomer
 • Fejl i udskillelsen af ødelagte proteiner
Kvinde viser aldring

Hvornår er det præcis, at vi begynder at ældes?

Der er ingen konsensus omkring, hvornår folk præcis begynder at ældes. De mest konservative eksperter pointerer, at denne proces begynder i en alder af 25, eftersom det er der, cellerne begynder at have fejl. I særdeleshed begynder den gradvise proces med tab af muskelmasse.

Jaime Miquel, tidligere direktør for NASA aldringslaboratorie, siger, at mennesker begynder at ældes, når de fylder 30. Han indikerer, at i den alder begynder det generiske program at forringes og fysiognomiske ændringer opstår. Disse ændringer inkluderer:

 • Vægtøgning
 • Stofskiftet sænkes
 • Nogle hormonelle ændringer
 • Hukommelsestab
 • Ændringer i søvnrytmer

Hastigheden, som processen finder sted ved derefter, afhænger af genetik og livsstil.

Et studie udført af Stanford University om, hvornår vi begynder at ældes

Ifølge et studie udført på Stanford University finder aldring sted i tre stadier og er ikke ensartet. Studiet blev udgivet i Nature Medicine journal og siger, at der er fem markører for aldring:

 • Først sænkes stofskiftet
 • Svagere knogler og knoglestruktur
 • Også problemer med hukommelsen
 • Ændringer i søvnrytmen
 • Til sidst forringes muskelstrukturen

Baseret på disse parametre er der tre store øjeblikke indenfor aldring. Det første opstår i 34-års alderen, det andet i 60-års alderen og det tredje i 78-års alderen. Fra det perspektiv begynder vi at ældes i en alder af 34 år.

Ifølge Tony Wyss-Coray, professor i neurologi og neurologisk videnskab og direktør for studiet, fandt bemærkelsesværdige ændringer sted i blodbårne proteiner ved de indikerede aldre. Det er det, der markerer disse højdepunkter i aldring.

Kvinde viser, hvordan gener hænger sammen med, hvornår vi begynder at ældes

Kronologisk aldring og biologisk aldring

Kronologisk aldring er det traditionelle koncept om alder. Det refererer til antallet af år, man har levet siden fødslen. Dette er i bund og grund en social og kulturel indikator. Det er dog meget vigtigt fra et biologisk synspunkt.

På den anden side måles biologisk aldring baseret på forringelse af cellerne. Mere præcist kan man sige, at det måles ud fra kroppens evne til at reparere fejl i celler.

Dette kan fastsættes ud fra længden på telomererne. Telomererne er enderne på kromosomerne. De bliver kortere, hver gang en celle deles, indtil de nedbrydes og cellen dør. Tilstanden for denne proces giver eksperter mulighed for at måle biologisk alder, hvilket ikke altid stemmer overens med den kronologiske alder.

Det kan interessere dig ...
5 ting, der forårsager for tidlig aldring hos kvinder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 ting, der forårsager for tidlig aldring hos kvinder

Aldring er noget naturligt, som vi alle skal se i øjnene. Men vores vaner og livsstil vil i større eller mindre grad afgøre mængden af rynker


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Salech, M. F., Jara, L. R., & Michea, A. L. (2012). Cambios fisiológicos asociados al envejecimiento. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 19-29.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.