De 10 lande, der indtager flest kalorier om dagen, og hvordan kosten ser ud

Lær om spisevanerne i forskellige lande, og hvilke 10 lande der indtager flest kalorier om dagen. Hvilket land, tror du, topper listen?
De 10 lande, der indtager flest kalorier om dagen, og hvordan kosten ser ud
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 11 september, 2023

FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) har offentliggjort en rapport om, hvor mange kalorier 184 lande indtager. De fleste af topplaceringerne er besat af europæiske nationer, plus to fra Mellemøsten og USA. I denne artikel kan du finde ud af, hvilke lande der indtager flest kalorier, og hvordan kosten er i hvert af disse lande.

Hvordan blev rapporten udarbejdet?

En analyse udgivet af University of Oxford organiserer 184 lande i verden efter antallet af kalorier, deres indbyggere indtager om dagen. Rapporten er baseret på data indsamlet af FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), hvor det seneste år er 2020.

En slående detalje er, at de fleste af landene overskrider de 2000 kalorier, som deres indbyggere i gennemsnit indtager om dagen. Mens alle indbyggerne på de første 10 pladser ligger over 3500 kalorier om dagen.

Dette tal overstiger de generelle anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

WHO foreslår mellem 1600 og 2000 kalorier for voksne kvinder og 2000-2500 for mænd. Men faktorer som alder, kropsvægt og fysisk aktivitet spiller ind i hvert enkelt tilfælde.

Det spanske sundhedsministerium fremhæver på sin side den hensigtsmæssige fordeling af kalorieindtaget på forskellige tidspunkter af dagen:

  • Morgenmad: 20% af de daglige kalorier.
  • Midt på formiddagen: 10 %.
  • Frokost: 30 %.
  • Mellemmåltid: 10 %.
  • Aftensmad: 30 %.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Er kaffe fedende? Udforsk kalorierne i hver type kaffe

Dette er de lande, der indtager flest kalorier

Ud over antallet af kalorier rapporterer statistikken også mængden af protein, fedt og kød, som hvert land indtager i et dagligt gennemsnit. Det skal præciseres, at dataene ikke tager højde for den mængde mad, der går til spilde.

10. Rumænien: 3599,76 kcal

10. pladsen indtages af Rumænien. Ifølge data fra den samme undersøgelse indtager indbyggerne i denne Balkan-nation 180 gram kød og 128,30 gram fedt om dagen.

Ifølge sammenslutningen af spanske virksomheder i Rumænien udgør mejeriprodukter, kaffe og fjerkræ en stor procentdel af deres spisevaner. Derudover er kød, frugt, grøntsager og olier også relevante.

I det kulturelle aspekt har de en gastronomi, der er påvirket af det balkanske, tyske og ungarske køkken. Supper og kød- og fiskeretter findes i overflod.

9. Qatar: 3609,15 kcal

Den næste på listen er Qatar, en lille arabisk stat, der har oplevet en eksponentiel økonomisk vækst i de seneste årtier. Inden for de daglige kalorier integrerer qatarerne 216,94 gram kød og 131,07 gram fedt. I mellemtiden kommer mere end halvdelen af deres proteinindtag fra grøntsager, og kød ligger på andenpladsen.

De fleste af Qatars typiske retter, såsom majboos, warak enab og kousa, indeholder ris og kød. Hvide ris er en kornsort, der indeholder 361 kalorier i en portion på 100 gram, mens brune ris kun indeholder 345 kalorier. Denne mængde ændres dog til omkring 130 kalorier, når de er kogt.

8. Lande, der indtager flest kalorier: Italien: 3620,56 kcal

Ud fra dette eksempel er det bemærkelsesværdigt, hvordan de lande, der indtager flest kalorier om dagen, også er dem, der indtager mest fedt. For eksempel består italienernes kost i gennemsnit af 155 gram fedt om dagen, hvilket gør dette land til den tiende største forbruger i verden.

Til gengæld udgør kød 195 gram af deres kost om dagen. Indflydelsen fra pasta, pizza, risotto og gelato i det europæiske lands gastronomi er velkendt. Indtaget af mejeriprodukter skiller sig dog ud, idet de udgør 20 % af det daglige proteinindtag.

7. Tyskland: 3647,81 kcal

Den næste plads indtages af Tyskland, et land, der gør et stort spring blandt verdens største forbrugere af fedt. De 166 gram om dagen placerer det som det fjerde land med det højeste indtag. Det er sandsynligt, at forbruget af kød og pølser, som er meget vigtigt i landets gastronomi, forklarer en del af situationen.

Derudover viser statistikkerne, at tyskerne får en stor del af deres proteiner gennem kød. I den forstand er det det land på denne liste, der inkluderer mindst vegetabilsk protein i sin kost.

6. Østrig: 3738,94 kcal

Den sjettestørste kalorieforbruger i verden er samtidig det land, der indtager mest fedt per person. Omkring 185 gram placerer det i toppen af denne liste, mens kødindtaget tegner sig for 213 gram om dagen.

Det østrigske køkken ligger klart tæt på det tyske køkken. For eksempel har det en absolut forkærlighed for pølser, som er meget populære i gadekøkkener. Men en af de mest repræsentative retter i landet er wienerschnitzel, der består af kalvekød eller kylling, paneret og stegt.

5. Tyrkiet: 3762,08 kcal

Den tyrkiske ret par excellence er kebab, der består af skiver af kød, grøntsager og sauce på pitabrød. Populær er også dolma, som indpakker stykker af oksekød og kogt ris i vinblade. Andre typiske tilberedninger viser også indflydelsen fra kød, grøntsager og ris i det tyrkiske køkken.

Et slående faktum er, at tyrkerne, i modsætning til de ovenstående lande, indtager langt størstedelen af deres protein gennem grøntsager. Desuden er det daglige fedtindtag 125 gram, hvilket er betydeligt lavere end i Østrig og Tyskland.

5. Belgien: 3824,21 kcal

Dette europæiske land har stærke franske og hollandske påvirkninger i sit køkken, selvom det også indeholder nordafrikanske og orientalske elementer. Den belgiske kultur lægger stor vægt på maden, som er et af regionens karakteristiske træk. De typiske retter omfatter kartofler, pølser og fisk.

Belgierne spiser således næsten 170 gram kød og 180 gram fedt om dagen, hvilket gør dem til det tredje land med det højeste indtag af sidstnævnte. Et andet bemærkelsesværdigt faktum er, at det er det land på denne liste, der indtager flest proteiner gennem mejeriprodukter, som udgør næsten 30% af det samlede indtag.

3. Lande, der indtager flest kalorier: Irland: 3850,50 kcal

På listen over de lande, der indtager flest kalorier, finder man endnu en europæisk nation. I Irland er kartofler også en hyppig ingrediens i de typiske retter, såsom colcannon eller champ. Irerne spiser meget kød, og når det gælder fedt, ligger de på sjettepladsen i verden med 162 gram pr. person pr. dag.

Det afspejler sig i deres karakteristiske morgenmad: pølser, bacon, black pudding, kartoffelbrød og spejlæg. Det er almindeligt, at kaloriefattige diæter indeholder stegt mad.

Stegt mad i olie eller fedt øger kalorieindholdet i måltiderne betydeligt. Ifølge en undersøgelse i tidsskriftet Food Science and Nutrition er et sædvanligt forbrug forbundet med en øget risiko for overvægt og forhøjet blodtryk.

2. USA: 3868,28 kcal

Det land i verden, der har det næsthøjeste kalorieindtag, er også det land i verden, der forbruger næstmest kød og fedt. Amerikanerne får det meste af deres protein fra kød, og det er ikke en årsagssammenhæng i det land, hvor fastfood blev født.

I den forbindelse tyder en undersøgelse fra Ibero-American Journal for Educational Research and Development på, at overdreven indtagelse af fastfood kan fremme udviklingen af fedme. Derudover er det også en risikofaktor for relaterede sygdomme, såsom type 2-diabetes og arteriel hypertension.

På den anden side har en undersøgelse fra det britiske medicinske tidsskrift The Lancet beregnet den globale udbredelse af overvægt og fedme mellem 1980 og 2013. Resultaterne viste, at USA er det land, der har den største andel af overvægtige og fede mennesker.

1. Bahrain: 4012,45 kcal

Landet med det højeste kalorieindtag i verden er det lille arabiske land i Den Persiske Golf, som ligger nord for Qatar og øst for Saudi-Arabien. Dets befolkning på 1,5 millioner mennesker indtager 156 gram fedt om dagen, hvilket placerer landet som den niende største forbruger i verden.

Kylling, lam, ris, kikærter og krydderier er fremherskende i dets typiske retter, som har en stærk arabisk indflydelse. Derudover er deres proteinkilder afbalancerede med en overvægt af vegetabilsk protein.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 1000-kalorie-diæten: Virker den virkelig?

De lande, der indtager flest kalorier, og deres kost

Ifølge WHO’s anbefalinger bør en sund kost omfatte frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder og fuldkorn. Derudover foreslår agenturet, at fedt ikke bør overstige 30% af det samlede kalorieindtag.

I denne forstand er mange af de regioner, der indtager flest kalorier om dagen, også de største forbrugere af fedt. Så hvordan er situationen i dit land?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.