Er kaffe fedende? Udforsk kalorierne i hver type kaffe

For at vide, om kaffe er fedende, er det nødvendigt at kende dets kalorier. Men vi skal også overveje, hvad vi tilføjer til den.
Er kaffe fedende? Udforsk kalorierne i hver type kaffe
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 december, 2023

Kaffe er ikke kun en af de mest forbrugte drikkevarer i verden, men den har også mange fordele for den fysiske og mentale sundhed. I dag skal vi se på, om kaffe er fedende, og hvor mange kalorier der gemmer sig i en kop af denne lækre drik. Så hvis du drikker kaffe hver dag, så læs videre.

En af de store fordele ved kaffe er, at den kan tilberedes på flere forskellige måder – lige fra en sort kaffe til en med mælk (enten animalsk eller vegetabilsk). Den kan drikkes uden sødemiddel for at nyde den bitre smag, eller du kan tilsætte sukker, karamel eller flødeskum for at gøre den lidt sødere.

Disse egenskaber gør den til en meget alsidig drik for enhver smag. Læs videre for at finde ud af, om kaffe er fedende.

Hvor mange kalorier indeholder kaffe?

Flere undersøgelser har bekræftet, at koffein, der indtages både som drik og som kosttilskud, hjælper folk til at præstere 5 % bedre i sport.

Takket være at være en stimulerende drik er den i stand til at påvirke nervesystemet, tillade frigivelse af hormoner og fremme mobiliseringen af kropsfedt. Men når den indtages regelmæssigt, kan den få dig til at tage op til 3 kilo på om året .

Kalorierne i en kop kaffe opløst i vand og uden tilsætningsstoffer er praktisk talt lig nul. Ifølge den spanske ernæringsfond (FEN) svarer 100 gram kaffe til 4 kcal.

Men når der tilsættes mælk, sukker og andre ting, ændrer forholdene sig, og det bliver vigtigt at kontrollere forbruget. En afbalanceret kost er lig med en sund kost, og det er afgørende at undgå et stort indtag af sukker.

Når man indtager flere kalorier, end man forbruger, tager man på i vægt. Og hvis du forbruger mere, end du indtager, taber du dig. Derfor er det vigtigt at vide, hvor mange kalorier der er gemt i den lækre latte.

Vi bør tage hensyn til, at en mand med moderat fysisk aktivitet ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i gennemsnit har brug for mellem 2000 og 2500 kcal dagligt og kvinder mellem 1500 og 2000 kcal.

Hvorfor er kaffe fedende? Dette er kalorierne i hver type

En kaffemaskine

I dag har denne drik takket være de mange slags kaffemaskiner på markedet formået at nå nye forbrugsniveauer, fordi det er nemt at tilberede lækre varianter. Automatiske kaffemaskiner giver f.eks. mulighed for at tilberede mange specielle kaffetyper med mælkeskum.

Selv om det er rigtigt, at det kan have en indvirkning på kropsvægten at indtage flere kopper kaffe med mælk og sukker hver dag, er der ikke noget galt med det en gang i mellem. Nedenstående forklarer vi, hvor mange kalorier der er i de enkelte kaffetyper, så du kan blive mere bevidst om dine spise- og drikkevaner.

1. Kaffe med sødmælk

Vi ved allerede, at 100 gram kaffe svarer til 4 kcal, men nu skal vi tilføje kalorierne fra et glas mælk på 250 ml. Hvis det er sødmælk, vil det være 150 kcal. Hvis det er halvskummet mælk, vil det være 108 kcal.

Hvis det er skummetmælk, vil det være 88 kcal. Hvis kaffen desuden sødes med 8 eller 10 g sukker, skal der tilsættes mellem 32 og 40 kcal.

Hvis du beslutter dig for at tilsætte kondenseret mælk, skal du tage hensyn til, at 50 ml af denne delikatesse indeholder 160 kcal. Derfor betyder det at drikke en kop kaffe på 250 ml, der er lavet med sødmælk og 20 g sukker, et forbrug på 234 kcal pr. kop. For at tage et kilo på i vægt ved at drikke kaffe skal du indtage 7200 kalorier.

2. Kaffe med vegetabilsk mælk

Kaffe med mælk får os til at spørge, om kaffe er fedende

Hvis man bruger vegetabilsk mælk til at tilberede kaffe, er der normalt et lavere kalorieindtag end ved at bruge sødmælk. Desuden er det et godt vegansk alternativ. I kaffeautomater kan det også skummes op og give dig en lækker kop. Generelt kan man med enhver vegetabilsk mælk opnå stort set de samme resultater som med sødmælk.

En kop mandelmælk på 250 ml indeholder ca. 60 kcal, en kop havremælk 120 kcal, og i en kop sojamælk er der 135 kcal. Så hvis der ikke bruges sukker, er det bedre at lave kaffe med vegetabilsk mælk for at mindske kalorieindtaget.

3. Café cortado

I Spanien serverer man café cortado, som kun indeholder lidt kondenseret mælk, og resten er vand. Men på trods af, at der er færre kalorier fra mælken, drikkes denne type drikkevare normalt med sukker. Derfor kan en kop på 60 ml indeholde op til 50 kcal.

Det er vigtigt at fremhæve, at nogle undersøgelser har undersøgt koffeins effektivitet med hensyn til at øge stofskiftet . Det betyder, at når man drikker espresso eller café cortado uden sukker, er det muligt at drage fordel af alle fordelene.

Afslutningsvis: Er kaffe fedende?

Selv om en kop på 100 g sort kaffe i vand uden sukker kun indeholder 4 kcal, er det ikke tilfældet med kaffe med mælk og sødemiddel. Så måske er en enkelt kop kaffe med sødmælk og sukker en gang imellem ikke alt for alarmerende. Men det kan skabe problemer hos folk, der drikker flere kopper om dagen.

Så for at besvare det oprindelige spørgsmål er kaffe ikke fedende. Men den måde, den tilberedes på for at få den til at smage bedre, kan være det. Derfor er det ikke en god idé at drikke kaffe med mælk og sukker hver dag, hvis du forsøger at tabe dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.