Hvad er skyr? Alt om dette mejeriprodukt fra Island

Skyr er et af de mejeriprodukter af højeste kvalitet, der kan indgå i kosten. Det udmærker sig ved sit høje proteinindhold og probiotika.
Hvad er skyr? Alt om dette mejeriprodukt fra Island
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 18 maj, 2023

Skyr er et almindeligt mejeriprodukt i Island, som er begyndt at blive udbredt i forskellige køkkener på grund af dets næringsværdi. Det er en fødevare, der kan være gavnlig for sundheden og effektivt kan supplere naturlig yoghurt. Det har en høj dosis af proteiner af høj kvalitet og cis-type fedtstoffer, som begge er særligt vigtige for at opnå en god sundhedstilstand.

Før vi begynder, er det vigtigt at nævne, at forbruget af mejeriprodukter anbefales af de fleste ernæringseksperter. Disse produkter indeholder essentielle mineraler, der hjælper med at forebygge udviklingen af kroniske og komplekse patologier.

De bør dog så vidt muligt indtages uden tilsat sukker, da der ellers kan opstå et glykæmisk toppunkt, hvilket kan være skadeligt på mellemlang sigt.

Karaktertræk for skyr

Skyr er et mejeriprodukt fremstillet af skummetmælk. Mælkens temperatur hæves til 100 grader celsius og sænkes derefter drastisk til 37 grader celsius.

Det vil også være vigtigt at inokulere bakterier, der muliggør gæring, så man kan sige, at produktet har probiotika i sig. Inden tilberedningen af produktet afsluttes, skal væsken fjernes, så den faste del bliver tilbage, med en høj proteinkoncentration.

Brugen af yoghurt i en spa
Skyr minder om yoghurt, selvom det har et interessant fedtindhold.

Det er også vigtigt at bemærke, at skyr har en lavere fedtprocent end naturlig yoghurt eller andre typer mejeriprodukter. Det er dog alle cis-fedtstoffer, dvs. gavnlige fedtstoffer. Kun transfedtstoffer bør undgås i kosten, da det er dem, der har vist sig at øge den indre inflammation i vores krop. Regelmæssigt indtag af dem fører til udvikling af patologier.

Fordele ved skyr

Først og fremmest er skyr en kilde til proteiner af høj biologisk værdi. Disse elementer indeholder alle de essentielle aminosyrer. De har også en god score med hensyn til fordøjelighed.

Derfor er de ideelle til at opfylde vores daglige behov, som anslås til mindst 0,8 gram protein pr. kg vægt pr. dag hos stillesiddende personer. Dette er ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism.

Skyr med frugt
Proteinindholdet i skyr kan hjælpe med at forebygge kroniske sygdomme.

Det kan bidrage til at forebygge kroniske sygdomme.

Proteinindtag er vigtigt for at sikre en god restitution efter intens fysisk træning. Men det er også afgørende for at forebygge udviklingen af kroniske og komplekse sygdomme, der påvirker den magre masse i årenes løb, såsom sarkopeni. Dette medfører et progressivt tab af muskelmasse og styrke, hvilket påvirker folks funktionsevne.

Skyr er også en kilde til probiotika. Disse elementer koloniserer selektivt fordøjelseskanalen og genererer fordele for værten. Forskning offentliggjort i tidsskriftet Molecular Nutrition & Food Research bekræfter dette. Ikke alene bliver fordøjelsessystemet mere effektivt, men problemer som forstoppelse er mindre tilbøjelige til at udvikle sig.

Desuden kan probiotika i sig selv hjælpe med at forebygge lidelser som f.eks. intolerance over for visse næringsstoffer. Disse skyldes, at kroppen ikke er i stand til at fordøje substanser som f.eks. laktose. De er ofte betinget af et problem med mangfoldighed på mikrobiota-niveau, og derfor vil det hurtigt give fordele at tage fat på dette aspekt.

Du er måske også interesseret i: Mikrobiota-tilgængelige kulhydrater

Hvordan indtager man skyr?

Skyr kan indtages på samme måde som yoghurt naturel. Det er også muligt at finde den i forskellige smagsvarianter, hvilket forbedrer dens organoleptiske egenskaber. Det er dog vigtigt at undgå versioner, der indeholder en stor mængde tilsat sukker, så du ikke genererer ændringer på stofskiftet.

Desuden er det en fødevare, der går godt sammen med andre kvalitetsfødevarer som havregryn, nødder og endda hakket frugt. Det kan være en del af morgenmaden eller enhver snack og dermed give kvalitetsnæringsstoffer, der bidrager til at sikre, at fordøjelsessystemet fungerer korrekt.

Det bør ikke glemmes, at der også er mulighed for at inkludere skyr i salte opskrifter. Det er normalt meget godt sammen med avocado, røget laks og endda på ristet brød. Mulighederne for at indføre dette mejeriprodukt i kosten er varierede, og vi anbefaler derfor, at du giver det et forsøg!

Til sportsfolk

Ud over de nævnte fordele er skyr især positiv i kosten hos sportsfolk. Det giver protein af høj kvalitet i en kontekst med lav energitæthed.

Takket være dette kan restitutionsprocesserne optimeres uden at kompromittere kroppens sammensætning. Skyr kan endda indføres i forbindelse med en kaloriefattig diæt, der har til formål at reducere kroppens fedtprocent.

Skyr er også en god kilde til calcium. Dette element vil bidrage til at forbedre knoglesundheden og forebygge brud i fremtiden. Normalt er atleters knogler udsat for et højt stressniveau, så det er vigtigt at optimere tilførslen af D-vitamin og calcium og forbedre muskelmassens tilstand for at undgå skader.

Inddrag det regelmæssigt i din kost

Som du har set, er skyr en meget gavnlig fødevare, der kan indgå i din kost regelmæssigt og forbedre dens kvalitet. Dette produkt giver en god mængde af essentielle næringsstoffer. Derudover er det meget alsidigt på et kulinarisk plan. Det har fremragende organoleptiske egenskaber, hvilket betyder, at det kan kombineres med mange forskellige fødevarer.

Husk dog, at du altid skal være opmærksom på mærkningen af mejeriprodukter. Det er ikke dem alle, der er af god kvalitet. Nogle gange kan de indeholde kunstige tilsætningsstoffer, f.eks. sødestoffer, hvis virkninger på mellemlang sigt ikke er blevet testet fuldt ud.

Generelt set er det tilrådeligt at være forsigtig med forbruget af disse stoffer for at undgå dysfunktioner i fremtiden, som kan påvirke dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.