Løsninger til at lindre ondt i halsen

Det er et gængst problem at lindre ondt i halsen, især om efteråret og vinteren. Selvom symptomerne ofte forsvinder af sig selv efter nogle dage, er der nogle effektive midler til at lindre ondt i halsen. Opdag dem i denne artikel!
Løsninger til at lindre ondt i halsen

Sidste ændring: 25 november, 2020

Det er ikke nemt at lindre ondt i halsen. Selvom der er flere alternativer, er det et symptom, som kan vare ved og det kan endda forårsage ubehag i flere dage.

Der er derudover mange mulige årsager til ondt i halsen. Vi ved dog, at de mest gængse årsager er infektioner i den øverste del af luftvejene. Faryngitis er meget gængst i koldt vejr.

Andre luftvejsinfektioner, som forårsager de samme symptomer, er forkølelse, bihulebetændelse og strubebetændelse. De er alle for det meste forårsaget af vira. Antibiotisk behandling bliver derfor ikke anvendt og det vil typisk ikke lindre ondt i halsen af anvende antibiotika.

Andre årsager til dysfoni, hæshed og ondt i halsen inkluderer:

 • Et tørt miljø. tør luft udtørrer slimhinderne. Hvis man indånder meget gennem munden uden at lade luft trænge igennem næsen, kan dette også udtørre halsen.
 • Allergi. Personer, som er allergiske over for støv og mider, lider for eksempel også af ondt i halsen.
 • Udmattelse af stemmebåndet. At bruge sin stemme for meget ved at råbe udmatter stemmebåndet.
 • Irritation. Bestemte kemikalier, når de er i luften, kan trænge ind i kroppen og irritere svælget. Dette inkluderer tobaksrøg.
 • Gastroøsofagael reflukssygdom. Dette består af, at mavesyre stiger op fra maven og op til spiserøret, hvor det nogle gange når svælget. Denne syre er meget generende.

Løsninger til at lindre ondt i halsen

Lad os se på otte midler mod ondt i halsen.

1. At gurgle

At gurgle er et godt middel til at lindre ondt i halsen. Du bør gurgle med varmt vand og opløst salt. Denne blanding hjælper med at lindre hævelse i svælget og mindske irritaiton.

Den klassiske blanding er en halv teskefuld salt i et glas vand. Hvis du ikke kan tolerere smagen af salt, kan du tilføje honning til blandingen. Ideelt bør du gurgle det flere gange i løbet af dagen.

2. Honning – et af de bedste midler til at lindre ondt i halsen

Som vi har nævnt ovenfor, kan du tilføje honning til din blanding af vand med salt. Du kan også indtage det direkte på en spiseske. Du bliver dog nødt til at synke det langsomt, så det ikke kommer i kontakt med betændte celler.

Når honning sætter sig fast på cellerne et øjeblik, så skaber det en slimhindebarriere. Denne barriere forhindrer dehydrering og udtrækker mikroorganismerne, der kan sidde fast derpå.

Husk dog på, at du ikke må give honning til børn under et år. Dette skyldes, at der er en høj risiko for, at babyen kan blive syg med botulisme på grund af indtaget af honning.

Honning er godt til at lindre ondt i halsen

3. Bolcher eller pastiller

Både kiosker og apoteker sælger bolcher, som kan lindre ondt i halsen. De kan endda inkludere naturlige ingredienser såsom eukalyptus. Når du sutter på dem, forårsager de en øget produktion af spyt.

Dette hydrerer slimhinderne og lindrer symptomerne midlertidigt. Problemet med denne behandling er dog, at du ofte har brug for at sutte på mange bolcher i løbet af en dag.

4. Hydrering til at lindre ondt i halsen

Hydrering er meget vigtigt for slimhinderne. At have ondt i halsen kan faktisk være lig med væsketab. Du bliver derfor nødt til at genopbygge det eksternt. Ideelt bør du drikke vand og undgå andre drikkevarer såsom kaffe.

Vi anbefaler også anvendelsen af varme drikkevarer såsom supper og te. Suppe giver næringsstoffer, samtidig med at det hydrerer. De inkluderer også mikroelementer såsom natrium og kalium.

5. Anvendelse af varme

Ved at påføre varmepuder på halsen, vil temperaturen stige i området, hvilket øger blodgennemstrømningen. Øget blodgennemstrømning øger tilstedeværelsen af anti-inflammatoriske celler og forbedrer hydrering.

6. Et varmt bad

Dette skyldes, at et varmt bad skaber damp, som kan lindre ondt i halsen. Den varme damp er anti-inflammatorisk, når den trænger ind gennem luftvejene og munden.

Kvinde vasker hår

7. Undgå for alt i verden at ryge

Cigaretter og røgen, de producerer, er irriterende. Foruden at forårsage ondt i halsen, kan rygning også forværre det, hvis det er forårsaget af en infektion. Ikke blot rygeren bliver påvirket, men også dem, der er i nærheden, som indånder røgen.

Det er blevet videnskabeligt bevist, at rygere har større risiko for at lide af luftvejsinfektionerRygere kan også lide af kronisk hoste, hvilket ændrer dynamikken for deres vejrtrækning.

8. Smertestillende

Ondt i halsen kan gå væk af sig selv efter nogle få dage. Nogle gange kan du dog have brug for at fremskynde denne proces på grund af arbejde eller aktiviteter, du ikke kan gå glip af. I disse tilfælde er det muligt at behandle dine symptomer med medicin.

Den første mulighed er paracetamol. Det er en temmelig harmløs type smertestillende, som kan lindre symptomer. Du kan også give det til små børn. Den anden mulighed er ibuprofen, hvilket foruden at være smertestillende også er anti-inflammatorisk. Begge typer medicin bekæmper også feber.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
 • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
 • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
 • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
 • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
 • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
 • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
 • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.