Skal man gå i bad hver dag under corona-karantænen?

På grund af den corona-krise, vi alle sammen oplever lige nu, er millioner af mennesker rundt omkring i verden nødt til at blive hjemme. Et spørgsmål, der ind imellem dukker op, er, om det er nødvendt at gå i bad hver dag, også selvom vi ikke skal ud i blandt andre mennesker. I denne artikel ser vi nærmere på, hvad eksperterne siger.
Skal man gå i bad hver dag under corona-karantænen?

Sidste ændring: 20 maj, 2020

Verden er blevet lammet på grund af coronavirus-pandemien, der fortsætter med at sprede sig med lynets hast. Da hjemmekarantæne er et af de primære tiltag for at undgå spredningen, er der mange af os, som tænker over, hvor vidt vi skal gå i bad hver dag under corona-karantænen, hvis vi ikke skal forlade hjemmet alligevel.

Alle vores rutiner er blevet afbrudt, og denne ændring har forstyrret alt det, vi normalt foretager os på en normal dag. Det er dét, der er problemet. Vi har ikke længere “normale” dage og det får vi heller ikke igen, før alle disse restriktioner er blevet løftet.

I nogle lande er det obligatorisk at blive hjemme, da der er et udgangsforbud vedtaget ved lov. Hvis man overtræder udgangsforbuddet, bryder man loven. Andre steder er der mildere restriktioner – som i Danmark – der ikke begrænser den frie bevægelighed. Her er mange virksomheder dog lukket samt skoler, børnehaver mv.

Det vil sige, at der er mange, som bruger størstedelen af deres dag derhjemme. Det får mange til at tænke over, om det er nødvendigt at gå i bad hver dag under corona-karantænen, hvis de slet ikke skal uden for en dør.

For at kunne besvare dette spørgsmål korrekt skal vi først se nærmere på, hvad der sker med kroppen, hvis vi ikke bader regelmæssigt.

Hvad sker der med kroppen, hvis man ikke går i bad hver dag?

Menneskekroppen gennemgår en række forandringer, hvis man ikke bader regelmæssigt. Disse er som regel skadelige. Selv, hvis man ikke har været fysisk aktiv, eller hvis man ikke har været i kontakt med omverden, opstår disse ændringer alligevel.

En af disse ændringer er, at ens stofskifte sænkes. Når man bader, stimulerer det produktionen af energi fra kroppens celler, og dette sætter forskellige energiprocesser i gang, der ellers lukkes ned.

Et brusebad fjerner også dødt væv. Huden har en kontinuerlig celleudskiftningsproces. Denne proces hedder apotose, som er en programmeret celledød, der gør nye celler i stand til at udskifte dem. Når man går i bad og vasker sig, hjælper man med at bane vej for nye celler.

Afslutningsvis er der den mest åbenlyse effekt: Lugten. Lugten kommer dog ikke fra sved, som man måske regner med. Dét, der sker, er, at hvis vi ikke vasker os med jævne mellemrum, lader vi bakterier sætte sig på huden.

Når bakterierne bygger sig meget op, begynder deres metaboliske processer samt det akkumulerede døde væv at rådne. Når denne proces topper, kaldes det for dermatitis neglecta.

Når vi går i bad hver dag, hjælper det os med at opretholde en sund hud.

Skal man gå i bad hver dag?

Hvad er dermatitis neglecta?

Dermatitis neglecta er en sygdom, der kom frem i lyset i 1980’erne. Det primære symptom, man oplever, er dannelsen af pigmentpletter på huden. Disse pletter begynder at akkumulere en dårlig lugt, som dagene går. Grunden til lugten er ikke sved, men snarere bakteriernes nedbrydning samt akkumuleret dødt væv. 

Selvom det er sjældent, at denne tilstand opstår hos individer uden psykiatriske lidelser, så er den blevet set i unge mennesker, der forsømmer hygiejnen på et ekstremt plan. Det er usandsynligt, at corona-karantænen vil føre til denne situation, men det er vigtigt, at man er klar over, at manglen på god personlig hygiejne kan føre til sygdom. 

Skal man gå i bad hver dag under corona-karantænen?

Det er ikke sundt at gå i bad flere gange om dagen, bare fordi man er bange for at akkumulere bakterier. Det kan være fristende at være i bad for længe i disse dage, enten fordi man er bange for at være smittet eller fordi man keder sig.

Eksperter er enige om, at det ikke er kontraproduktivt at gå i bad hver dag under corona-karantænen, så længe det ikke bliver for overdrevet. Hvis vi gør det for meget, kan vi fjerne det lag fedt, der bruges af overhuden til at bevare kropstemperaturen og beskytte os mod eksterne stoffer.

Det er nødvendigt at opretholde en god personlig hygiejne i det omfang, kroppen kræver det. Derfor anbefaler eksperter, at vi tager ét bad hver dag, selv hvis vi ikke skal uden for en dør. Derved aktiverer man stofskiftet, holder huden fri fra dødt væv og man forhindrer bakterier i at hobe sig op.

Det er vigtigt at understrege, at håndvask er en helt anden snak. Man skal vaske hænder flere gange om dagen med varmt vand og sæbe for at stoppe spredningen af COVID-19. Selv før virusudbruddet var korrekt håndvask den korrekte protokol mod enhver virus og bakterie.

Brusebade fjerner dødt væv på huden

Sunde rutiner er vigtige

Corona-karantænen vil ændre os både fysisk og mentalt, men rutiner såsom brusebade er yderst nyttige. Hvis vi formår at etablere regelmæssige skemaer og aktiviteter, så kan vi komme igennem denne hjemmekarantæne på en mere organiseret måde og med færre bivirkninger.

Gå ikke glip af: Anbefalinger for ældre under corona-krisen

At gå i bad hver dag under corona-karantænen kan være en vigtig opgave, som er en del af en sund, daglig rutine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Faílde, Rosa Meijide. “20. Afecciones dermatológicas y cosmética dermotermal.” Técnicas y Tecnologías en Hidrología Médica e Hidroterapia (2006): 175.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.
  • Fick, Sylvina Alvarado. “Implementación de estrategia multimodal en higiene de manos en un hospital pediátrico.” Benessere. Revista de Enfermería 3.1 (2019).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.