Lungeødem: Symptomer og årsager

Lungeødem forårsager problemer med at trække vejret, stakåndethed og takykardi. Læs med for at lære mere.
Lungeødem: Symptomer og årsager

Sidste ændring: 25 november, 2020

Lungeødem er en tilstand, som består af ophobning af væske i lungerne. Denne ophobning forårsager problemer med at trække vejret. Det sætter derfor patientens liv i fare.

I de fleste tilfælde, opstår lungeødem på grund af problemer med hjertet. Trauma, lungebetændelse og endda medicin kan dog også forårsage det. Når ødem opstår pludseligt, er det en medicinsk nødsituation. Det kan dermed være livstruende. Andre gange, opstår det dog gradvist. Alligevel er det en meget presserende tilstand, som skal håndteres.

I denne artikel, vil vi forklare, hvad lungeødem er, samt årsagerne og symptomerne.

Hvad er lungeødem?

Alveolerne er luftlommer, som lungerne danner. I den forstand, er de ansvarlige for at absorbere ilt og fjerne kuldioxid under vejtrækningen. Når de fyldes med væske i stedet for luft, kan denne udveksling af luft ikke blive udført korrekt.

Denne ophobning af væske kaldes lungeødem. Det er ofte forårsaget af hjerterelaterede problemer. I disse tilfælde, kaldes det kardiogen lungeødem. Det opstår primært, når hjertets venstre vetrikel bliver svækket.

Derudover, kan det også opstå uden at være relateret til hjertet (non-kardiogen lungeødem). For eksempel kan det finde sted, når en person befinder sig i høje højder.

Illustration af lunger

Denne artikel vil måske interessere dig: Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Årsagerne til lungeødem

Kardiogen lungeødem

Som vi nævnte ovenfor, opstår kardiogen lungeødem på grund af sygdomme i hjertet. De mest gængse problemer, der forårsager lungeødem, er:

 • Abnormaliteter i kranspulsårerne. Disse pulsårer er ansvarlige for kredsløbet i hjertet. De bliver som regel blokerede på grund af en ophobning af fedt (åreforkalkning). Dette svækket hjertet. Dermed, har blodet tendens til at ophobe sig i lungerne, og dette får væsken til at trænge ind i alveolerne.
 • Skader på musklerne i hjertet. Dette kaldes kardiomyopati. Som i det tidligere tilfælde, når hjertet ikke slår kraftigt nok, vender væsken tilbage til lungerne.
 • Problemer med hjerteklapperne.
 • For højt blodtryk.

Nonkardiogen lungeødem

 • Højder. Når en person er i høje højder, kan der opstå en trykforøgning på grund af sammensnøring af lungekapillærerne.
 • Acute Respiratory Distress SyndromeDenne tilstand opstår, når lungerne fyldes med væske og hvide blodlegemer. Trauma og infektioner kan forårsage det.
 • Medicin.
 • Lungeemboli. Dette opstår, når en blodprop blokerer blodårer i lungen. Det forhindrer blodet i at cirkulere ordentligt.
 • Virale infektioner.
 • Inhalering af røg eller kvælning.

Disse involverer ikke problemer med hjertet. I dette tilfælde, er de primære årsager:

Symptomer

Overordnet, afhænger symptomerne af årsagen og hvor hurtigt det opstår. I den forstand, når det opstår akut, er de primære symptomer:

Hjerte med puls

På den anden side, når ødem opstår gradvist, er symptomerne lidt anderledes:

 • Der opstår problemer med at trække vejret, både med en indsats samt når patienten ligger ned.
 • Benene kan hæve op.
 • En øget følelse af træthed.
 • Hoste, som opstår, når personen ligger ned, og forsvinder, når de sætter sig op.
 • Vægtøgning.

Sådan forebygges det

For at prøve at forebygge det, bør man forebygge et hvert problem med hjertet. I det henseende, er det nødvendigt at kontrollere sit blodtryk. Det skyldes, at for højt blodtryk er en stor risikofaktor for hjertesygdomme.

Det er også essentielle foranstaltninger at motionere moderat hver dag og følge en passende kost. Disse forbehold hjælper med at kontrollere blodtrykket og niveauet af kolesterol i blodet. Det er vigtigt, fordi kolesterol er relateret til sygdomme i kranspulsårerne.

På den anden side, bør patienter undgå at ryge og drikke alkohol. Eksperter anbefaler også at opretholde en sund vægt. Som det sidste, skal man, selvfølgelig, prøve at kontrollere sit stressniveau.

Konklusion

Hvis du bemærker stakåndethed, udmattethed eller nogen af de andre symptomer, bør du gå til en læge øjeblikkeligt. Husk, at lungeødem er en alvorlig lidelse. Det sætter dit liv i fare.

Det kan interessere dig ...
5 almindelige symptomer på ødemer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 almindelige symptomer på ødemer

Ødemer eller væskeophobning er et meget almindeligt problem. Men hvad er egentligt de mest almindelige symptomer på ødemer?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.