Fire metoder til at sænke kolesterol uden statiner

Der er medikamenter udviklet til at sænke kolesteroltal. De kaldes statiner, men de kan have negative bivirkninger. Derfor har vi her samlet fire måder, hvorpå du kan sænke dit kolesterol naturligt uden statiner.
Fire metoder til at sænke kolesterol uden statiner

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 25 august, 2022

Statiner er medikamenter, der hjælper med at kontrollere og sænke kolesterolniveaet. Statiner har dog ofte skadelige bivirkninger for dem, der tager dem. Af denne grund vil vi gerne fortælle dig om nogle metoder til at sænke kolesterol uden statiner. Sig nej til medicin!

Funktionen af ​​disse kolestorolsænkende medikamenter er at blokere leverens produktion af kolesterol. Effektiviteten af ​​statiner til reduktion eller afbalancering af kolesterolniveauer medfører imidlertid mange andre negative konsekvenser.

Blandt dem er muskelsmerter, øget risiko for diabetes mellitus, unormale blodniveauer af leverenzymer og fordøjelsesproblemer. Desuden hæmmer de enzymet HDL-C, som spiller en central rolle i produktionen af ​​sundt kolesterol.

På grund af disse virkninger skal du vide, at der er andre metoder til at sænke kolesterol uden statiner, så du kan reducere dine chancer for et hjerte-kar-problem. Læs mere nedenfor.

Fire metoder til at sænke kolesterol uden statiner

Forhøjede niveauer af kolesterol i blodet fører til åreforkalkning. Over tid kan dette føre til et hjerteanfald, slagtilfælde og perifere kredsløbsforstyrrelser. Disse niveauer behandles bedst med en streng diæt bestående af fødevarer med et lavt indhold af kolesterol, mættet fedt og transfedt.

For at forhindre et højt kolesteroltal uden at skulle ty til medicin, har vi her nogle måder, hvorpå du kan sænke kolesterol uden statiner:

1. Ændr på din kost for at sænke kolesterol uden statiner

En kvinde, der skriver ved et køkkenbord

Det første tip til at sænke kolesterol uden statiner er at ændre på din kost. En sund kost betyder:

  • Undgå transfedt. Dette inkluderer margarine og enhver anden forarbejdet vegetabilsk olie, der stammer fra færdigpakket mad.
  • Skær ned på forbruget af mættet fedt. Smør, æg og rødt kød er meget sundere end transfedt, men som med alt andet skal de indtages i moderate mængder og inden for en afbalanceret diæt, der indeholder lidt af enhver anden fødevaregruppe.
  • Nedskæring på forbrug af raffinerede korn, sukker og natrium. Igen, stort set alt sammen fra forarbejdet mad i pakker.

I stedet skal en velafbalanceret kost omfatte friske fødevarer rig på fibre, såsom frugt, grøntsager, frø og fuldkorn. Derudover skal den indeholde fødevarer med omega 3-fedtsyre, calcium, magnesium, kalium og D-vitamin. Derudover er det nødvendigt, at du inkorporerer passende portioner af alle fødevaregrupperne i dine daglige måltider.

Visse fødevarer, som kan hjælpe med at sænke kolesterolniveauer, er nødder, olivenolie, bønner, aubergine, fisk, fuldkorn, havre, bananer, soja og druer.

En god kost er vigtig for alle. Når alt kommer til alt, er du, hvad du spiser. Det er afgørende for mennesker, der er modtagelige for hjerte-kar-sygdomme.

2. Stop med at ryge

En kvinde, der knækker en cigaret

Det er almindeligt kendt, at rygning har samtlige negative konsekvenser for dit helbred. I dette tilfælde bidrager rygning til hjertesygdomme sammen med kolesterol. Så hvis du har forhøjede niveauer af kolesterol, kan det være det ideelle tidspunkt at stoppe med at ryge.

At holde op med at ryge er klart forbundet med en stigning i koncentrationen af enzymet HDL-C. Generelt sker stigningen hurtigt, på mindre end tre uger, uden noget klart ændringsmønster derefter.

Dette understreger, at nogle af de negative virkninger af rygning ser ud til at ændre sig hurtigt ved ophør. Derfor styrker det argumentet for at tilskynde rygere til at holde op.

Reducer stress

Hvis du vil sænke dine kolesterolniveauer, skal du prøve at holde dit liv fri af stress. Der er helt bestemt en sammenhæng mellem stress og forhøjet kolesterol.

At reducere stress kan være så simpelt som at påtage sig færre ansvarsområder og øge din fysiske aktivitet og tid i naturen.

For bedre at håndtere stress er det vigtigt først at indse, hvornår det giver dig et problem. Identificer derefter årsagerne og gennemgå og ændr din livsstil. Pointen her er at frigive det pres, der måtte opstå ved at forsøge at gøre for mange ting på kort tid.

4. At sænke kolesterol uden statiner med træning

En mand og en kvinde, der strækker sig i parken for at sænke kolesterol uden statiner

Ud over at hjælpe dig med at reducere stress har motion en meget positiv indflydelse på fysisk tilstand hos personer med dyslipidæmi, og derfor sænker det kolesterolniveauet. Den optimale frekvens, intensitet og varighed af træningen for at forbedre kolesterolniveauer er dog endnu ikke fastsat.

Ikke desto mindre bekræfter undersøgelser af emnet de fordelagtige virkninger, som regelmæssig fysisk aktivitet har på kolesterolniveauet, da det hjælper med at forebygge og håndtere forhøjede niveauer af kolesterol, mens risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og hjertesygdomme reduceres.

Generelt skal du være så fysisk aktiv som muligt, men kun 30 minutter om dagen vil hjælpe med at sænke kolesterol.

Til sidst skal du huske, at hvis du vil sænke kolesterol uden statiner, så skal du give slip på dårlige vaner og forbedre din generelle livsstil.

Det kan interessere dig ...
Sænk kolesteroltal med disse hjemmelavede opskrifter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sænk kolesteroltal med disse hjemmelavede opskrifter

Sænk kolesteroltal eller hold det stabilt ved at passe på din kost, og også kombinere det med fysisk aktivitet og en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
  • Song W, Wang W, Dou LY, Wang Y, Xu Y, Chen LF, Yan XW. The implication of cigarette smoking and cessation on macrophage cholesterol efflux in coronary artery disease patients. J Lipid Res. 2015 Mar;56(3):682-691. doi: 10.1194/jlr.P055491. Epub 2015 Jan 19. PMID: 25601961; PMCID: PMC4340315.
  • Kivimäki M, Steptoe A. Effects of stress on the development and progression of cardiovascular disease. Nat Rev Cardiol. 2018 Apr;15(4):215-229. doi: 10.1038/nrcardio.2017.189. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29213140.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.