3 måder at fjerne lak fra træ på

Det er muligt at fjerne lak fra træ ved hjælp af tre teknikker, der passer til enhver stil, ethvert behov og ethvert budget. Lær om dem her.
3 måder at fjerne lak fra træ på
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 januar, 2023

Lak er en gennemsigtig væske, der består af en blanding af olier, som giver et skinnende udseende og fremhæver farverne. Som følge heraf er det et af de mest populære produkter til forskønnelse af møbler. Men nogle gange opstår idéen om at forny dem. Derfor er her tre effektive måder at fjerne lak fra træ på.

Dette middel fungerer som et beskyttende lag, fordi det beskytter genstande mod solens stråler, fugt og spredning af svampe. Men som ethvert produkt kan det med årene blive slidt, og det er vigtigt at fjerne det for at påføre et nyt lag.

Ud over mulig slitage kan lakken fjernes for at anvende en, der giver mulighed for en anden glans, tekstur eller farve. Det er vigtigt at fjerne alt det tidligere produkt, så møblet efterlades med et perfekt udseende og en ensartet farve.

3 tips til at fjerne lak fra træ

Der findes forskellige teknikker til at fjerne lak fra træ, og hver person kan vælge, hvad der fungerer bedst i deres situation. Valget afhænger af typen af møbel og antallet af lag, der skal fjernes.

Desuden kan metoden også vælges ud fra den tid, man vil bruge på processen. Følgende er de mest effektive procedurer til at fjerne lak fra træ.

1. Malingfjerner til at fjerne lak

Malingfjerner er kemiske midler, hvis hovedfunktion er at svække gammelt lak, der klæber til enhver type overflade. For at håndtere produktet skal du bruge handsker, ansigtsskærme og mundbind for at undgå kontakt med giftige stoffer, der kan irritere luftvejene eller huden.

Den første fase af processen kan startes ved at slibe lakken, så produktet begynder at løsne de mest hærdede områder. Derefter skal du påføre opløsningen med en pensel, der hjælper med at fordele væsken godt på alle møblerne.

Malingfjerneren skal højst trække ind i to timer, afhængigt af mængden af produkt, der er blevet anvendt. Man kan se, at kemikaliet er færdig med at virke, når det er tydeligt, at den gamle lak er løftet, og så kan den fjernes uden større anstrengelser.

Det er vigtigt at anvende varmt vand og gnide møblerne med et håndklæde for at fjerne spor af det påførte middel og de sidste spor af lak. Teknikken er afsluttet, når træet ser poleret ud, uden klumper, pletter eller snavs. Følg under alle omstændigheder nøje anvisningerne på etiketten på det produkt, du køber.

Person er ved at fjerne lak fra træ

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De bedste tips til spraymaling

2. Slib overfladen af træet

Denne teknik er ideel til at fjerne lak, der har flere lag påføring, da den kan svækkes lag for lag manuelt. Desuden er det mere tilrådeligt til lige eller glatte møbler, da det er lettere at slibe dem.

Processen skal indledes med fint sandpapir, som du kan køre over alle områderne, og som fjerner så meget lak som muligt. Desuden skal der altid gnides i samme retning.

Når du er færdig med det første lag, skal du bruge et nyt stykke sandpapir til at skrubbe tættere på træet for at fjerne den resterende lak og udjævne de dele, der ikke ser glatte ud. Det er vigtigt at huske på, at slibningen skal ske uden at bruge overdreven kraft, der vil ridse det oprindelige træ.

Som et sidste skridt bør du tørre med et rent håndklæde på alle de områder, der er behandlet, for at fjerne små mængder lak og støv. Den ansvarlige person skal sikre sig, at der ikke efterlades snavs, som kan give pletter, når det nye træbeskyttelsesmiddel påføres.

3. Rengør træet med varmluft

Dette er den mest avancerede metode til at fjerne den lak, der skal skiftes, fordi hele træet rengøres med en varmluftpistol. Dette kan gøres uden at skulle bruge et håndklæde.

Dette værktøj er ansvarligt for at give en varme, der gør, at lakken opnår en høj temperatur og løsner sig fra overfladen. Så efter at have ført pistolen over hele møblet, skal du blot børste det, så træet ser skinnende ud igen.

Denne teknik skal dog udføres af en uddannet specialist, for hvis det oprindelige træ modtager for meget varme, kan det brænde. Under processen er det også vigtigt at holde pauser og lade træet hvile for ikke at forårsage uoprettelige skader.

Denne procedure er den mest miljøvenlige metode. Den kræver ikke brug af giftige væsker, der ændrer balancen i miljøet. Desuden er det den mindst ubehagelige metode for den person, der udfører den, da der ikke cirkulerer nogen stoffer, der kan generere allergier eller alvorlige helbredsproblemer.

Et træmøbel spartles

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du rengøre og desinficere en luftfugter

Vær forsigtig, når du vil fjerne lak fra træ

Fjernelse af lak fra træ kræver kemikalier og processer, der kan påvirke luftkvaliteten. Derfor er det bedst at arbejde i et godt ventileret rum. Ligeledes er god luftgennemstrømning afgørende for, at produktet tørrer bedst muligt og giver en flot glans.

For at påføre et nyt lag lak er det altid nødvendigt at bære beskyttelseselementer. Det er for at undgå at indånde eller håndtere giftstoffer. Desuden skal kemiske opløsninger fjernes fuldstændigt, så møblet ikke virker forurenende i det rum, hvor det skal stå.

Det er også vigtigt at tage hensyn til udtalelser fra specialister for at vælge den lak, der passer bedst til hjemmets behov og møblets stil. Derudover skal du være meget omhyggelig for at sikre, at den beskyttende belægning holder i flere år.

Ofte stillede spørgsmål vedrørende at fjerne lak fra træ

I denne artikel har vi taget et detaljeret kig på de tilgængelige alternativer til at fjerne lak fra træ. Herunder hvordan man bruger dem. Det er dog sandsynligt, at du har nogle spørgsmål om processen. Her er svarene på flere af de mest almindelige spørgsmål.

Hvor længe skal jeg vente med at male træet igen efter at have fjernet lakken?

Hvis du virkelig ønsker et godt resultat, bør du vente mindst 24 timer, før du påfører træet en ny lak eller anden behandling. Dette gælder især, hvis du har brugt kemisk baserede metoder. Det er for at produktet tørrer helt og ikke forstyrrer det endelige resultat, du ønsker at opnå.

Kan jeg bruge en stålbørste til at fjerne gammel lak?

Stålbørster og andre værktøjer af samme kaliber anbefales ikke til at fjerne lak fra træ. Grunden er meget enkel: Hvis du bruger dem, kan det gå ud over selve træets integritet og ikke kun dets udseende. Brugen af elektriske slibemaskiner anbefales heller ikke på grund af vanskelighederne med at vurdere processens fremskridt.

Kan jeg fjerne lak fra træ med alkohol?

Selv om du kan opnå nogle effekter ved hjælp af alkohol, er sandheden, at dette er en teknik, der ikke anbefales. Processen er meget besværlig og ubehagelig og kan forårsage pletter på træet. Desuden kan dens lugt have negative virkninger, og dens brandfarlige virkninger kan være farlige, når den bruges i stor skala.

Hvorfor bliver lak gammel?

Der er mange grunde til, at en lak kan falme, selv om det i princippet er et middel, der ikke er beregnet til at holde evigt. Udsættelse for sol og vand er måske de mest skadelige stoffer for lak.

Andre naturlige stoffer, f.eks. røg, kan have samme virkning. Manglende overholdelse af tørretiden, brug af et produkt af dårlig kvalitet og manglende behandling af træet er andre årsager til, at en lak kan falme.

Hvis du har spørgsmål om at fjerne lak fra træ, kan du altid kontakte en professionel. Gør dette især, hvis du sætter pris på møblet eller genstanden, som du vil arbejde på. For en dårlig teknik kan ødelægge det. Under alle omstændigheder kan de anvisninger, der er præsenteret her, være til stor hjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Camacho A. Barnizado o acabado de la madera [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de mayo de 2021]
  • Castro A. Solventes y diluyentes para la remoción de barnices: revisión de la teoría básica para la conceptualización del trabajo práctico [Internet]. (S.L): (S.E); 2004 [citado 04 de mayo de 2021]
  • Valverde H. Manual de barnices y preparación de charoles según los procederes más recientes [Internet]. París: Librería de Rosas y Bouret; 1869 [citado 04 de mayo de 2021]
  • Sánchez A. Sedano U. Pérez S. Soler J. Desplechin H. Palao M. Sistemas para la eliminación o reducción de barnices. Estudio de residuos. Protocolos de actuación [Internet]. Barcelona: (S.E); 2006 [citado 04 de mayo de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.