Isopropylalkohol: Hvad er det, og hvad er dets anvendelsesmuligheder?

Isopropylalkohol virker uden at efterlade spor. Det virker på mange forskellige overflader og bruges både i hjemmet og i industrien.
Isopropylalkohol: Hvad er det, og hvad er dets anvendelsesmuligheder?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Isopropylalkohol er et kemikalie, der er i stand til at fjerne forurenende stoffer. Produktet er også kendt som isopropanol. Det er kendetegnet ved sin hurtige fordampning og efterlader ikke spor.

Dette stof sælges frit i supermarkeder, apoteker og andre forretninger. Præsentationen er næsten altid i flasker på 1 liter eller mere. Nogle gange i aerosol og angiver altid koncentrationen højere end 99 %.

13 anvendelser af isopropylalkohol

Isopropylalkohols anvendelighed breder sig til industrielle processer og sanitære rutiner. Til rengøring af husholdningsartikler og visse apparater er det almindeligt at vælge denne type alkohol. Vi fortæller dig, til hvilke aktiviteter du kan bruge det.

1. Udryddelse af skadedyr

Du kan sprøjte isopropanol på genstande, der er i kontakt med parasitter eller insekter – f.eks. børster til kæledyr. Den desinficerende virkning dræber nogle bakterier og vira.

2. Isopropylalkohol til vedligeholdelse af elektroniske enheder og computerdele

Computerudstyr består af små, sarte dele, der kræver grundig rengøring. På grund af dets anvendelse som rengørings- og opløsningsmiddel er det at foretrække at bruge isopropylalkohol. Da det fordamper, efterlader det ingen rester og er ikke så flygtigt, og det beskadiger derfor ikke delene.

Det samme gælder for anden elektronik. Brug en klud fugtet med isopropanol til at rengøre LCD-skærme, 3D-printere, optiske diskdrev, tablets, cd-afspillere og videospilkonsoller.

Der samler sig snavs på ofte anvendte enheder som f.eks. smarttelefoner. Ifølge en undersøgelse på et hospital, der er offentliggjort i Journal of Occupational and Environmental Hygiene, er mobiltelefoner potentielle kanaler for bakterier og bør desinficeres med alkoholservietter.

En telefon lades op

3. Fjernelse af dårlig lugt

Ud over at sterilisere fjerner denne form for alkohol også dårlig lugt. Sprøjt noget indvendigt i dine sko, og bemærk, hvordan lugten ændrer sig.

4. Vask af fliser og persienner

Isopropylalkohol er effektivt til at fjerne skimmelsvamp fra fliser og støvophobning på persienner. Det anbefales dog ikke til alle typer vægge eller gulve.

Med fliser, sorte fuger og marmor- eller trægulve er klar eddike bedre.

5. Fjernelse af pletter med isopropylalkohol

Maling, blæk eller akrylmærker på tekstiler fjernes med isopropanol. Gnid noget af væsken på for at fjerne pletten.

6. Smelte is af bilen

Om vinteren bliver biler, der står uden for garagen, dækket af is. En måde at tø det hurtigt op på er ved at hælde isopropylalkohol over.

7. Polering af smykker

2-propanol er et uundværligt poleringsmiddel til sølv, guld og andre metaller. Fyld en beholder med produktet, og læg de beskidte smykker i blød i 5 minutter. Tør derefter smykkerne med en klud.

8. Vask af vinduer

Isopropylalkohol er en god allieret til vask af vinduer og spejle.

9. Værktøjspleje

På værksteder bruges isopropylalkohols egenskaber til at fjerne fedt og olie fra værktøj. Det bruges også til at forberede overflader til svejsning.

10. Desinfektion af huset

Ud over at desinficere gulve, vægge og vinduer desinficerer isopropylalkohol møbler, tøj og husholdningsapparater. Det er også mindre giftigt end andre kemikalier.

11. I lægemidler og kosmetik

I mentolbaserede masker og astringerende midler finder man sandsynligvis fortyndet isopropanol. Alkoholstrukturen reducerer tykkelsen af visse væsker og forhindrer skumdannelse, når de rystes.

12. Biologisk konserveringsmiddel

I laboratorier anvendes 70-99 % 2-propanol til at konservere biologiske prøver som et alternativ til formaldehyd.

13. I industrien

I industrien anvendes isopropylalkohol som opløsningsmiddel til gummi og akrylharpiks. Det er et tilsætningsstof ved ekstraktion og rensning af forskellige produkter.

Bilindustrien bruger denne alkohol til at opløse vand i benzintanke og forhindre det i at fryse.

Hvordan bruger man isopropylalkohol?

Når det er fortyndet, er isopropylalkohol ikke irriterende. Ellers er det bedst at anvende det med handsker på.

For at bruge væsken skal du gøre genstanden våd og gnide med en fnugfri bomuldsklud. Det er også nyttigt at påføre sprayen og tørre den med en klud eller et viskestykke.

En person kommer isopropylalkohol på vartondel

Forholdsregler ved brug af isopropylalkohol

Håndtering af isopropylalkohol kræver forsigtighed. Det vigtigste er at overholde advarslerne og angivelserne på etiketten.

Følgende er sikkerhedsanbefalinger ved brug af produktet:

  • Opbevar alkoholbeholdere lukket og væk fra børn og kæledyr på et køligt sted.
  • Indånd ikke de dampe, der dannes af stoffet, på grund af risiko for hovedpine og lungeskader. Indtag det heller ikke, da det er giftigt.
  • Afbryd apparater fra strømmen, før du rengør dem. Hvis de har været brugt for nylig, skal du vente på, at de køler af. Efter rengøring skal du vente, til de er tørre, før du tænder dem igen.
  • Undgå kontakt med øjnene.
  • Brug det aldrig i varme rum eller i nærheden af ild, da det er brandfarligt.
  • Anvend det i velventilerede områder, uanset om du har følsom hud eller ej.

Forskel mellem isopropylalkohol og ethylalkohol

Isopropylalkohol er ikke det samme som ethylalkohol eller alkohol 96, som er baseret på ethanol. Mens isopropylalkohol er til husholdningsbrug, desinficerer ethylalkohol overfladiske sår, er bakteriedræbende, antiseptisk og et mellemprodukt i kemiske reaktioner.

Sammensætningen af de to produkter er forskellig, og forkert brug kan forårsage skade. Når du køber alkohol til husholdningsrengøring, skal du tjekke med sælgeren og producenten for at sikre dig, at du køber det rigtige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.