Sådan kan du rengøre og desinficere en luftfugter

Det er vigtigt at lære at rengøre og desinficere en luftfugter for at bevare dens ydeevne og forhindre, at den bliver en potentiel kilde til bakterier.
Sådan kan du rengøre og desinficere en luftfugter

Sidste ændring: 30 juni, 2022

Luftfugtere er blevet et populært apparat i hundredvis af hjem, og det gælder især i vintermånederne. De kræver dog særlig pleje for at sikre, at de fungerer korrekt. Hvis du vil vide, hvordan du kan rengøre og desinficere en luftfugter, skal du læse videre.

En luftfugter kan være en god allieret til at øge luftfugtigheden i et rum i koldt vejr eller til at hjælpe med at skabe stemning i rummene med aromatiske dufte. Men hvis den ikke rengøres regelmæssigt, kan den blive et perfekt sted for spredning af bakterier.

Er det vigtigt at rengøre og desinficere en luftfugter?

Luftfugtere er meget praktiske apparater til at opretholde de angivne luftfugtighedsniveauer i hjemmet. Men på grund af deres design er de også et gunstigt miljø for formering af mikrober og bakterier. Det skyldes, at når luftfugtigheden stiger, giver de det nødvendige substrat for skimmelsvampe og svampe, så de let kan formere sig.

Det er vigtigt at lære at rengøre og desinficere en luftfugter, da det kan gøre dig syg at have et forurenet apparat i hjemmet. Hvis man ikke gør det, vil man blot sprede skadelige bakterier i hele miljøet og skabe en smittekilde.

Dette kan være potentielt farligt, og det gælder især for personer med åndedrætsbesvær, da et miljø med for høj luftfugtighed vil påvirke lungernes sundhed. Samtidig vil det at undlade at rengøre og desinficere en luftfugter reducere dens levetid.

Kvinde bruger en luftfugter, mens hun læser bog

En luftfugters levetid afhænger af den pleje, vi giver apparatet.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: 4 tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Hvorfor bliver luftfugtere beskidte?

Det er en fejl at tro, at disse husholdningsapparater ikke kræver rengøring, fordi de kun arbejder med rent vand. I virkeligheden er denne tro langt fra sandheden, især hvis du bruger vand direkte fra hanen.

Det skyldes, at vand fra hanen ofte indeholder mineraler, der ophobes i form af hvidt pulver. Niveauet af disse mineraler kan variere afhængigt af, hvor du befinder dig.

Med tiden kan mineralaflejringer lagres i bunden af enheden, hvilket hjælper bakterier og skimmelsvamp med at vokse. Luftfugteren er konstrueret således, at den fordamper bakterier og fint hvidt støv.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man kan rengøre og desinficere en luftfugter for at bevare alle dens fordele og ikke generere allergier eller alvorlige sundhedsproblemer, især hos personer med astma eller bihulebetændelse.

Trin til at rengøre og desinficere en luftfugter

Nu hvor du ved, hvad der forårsager snavs i luftfugtere, og hvor vigtigt det er at opretholde regelmæssig rengøring, skal du tage følgende trin til efterretning. Processen er meget enkel og vil kun tage et par minutter, så du skal ikke være bekymret. Du skal kun bruge vand og eddike.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Rengøringstips til et pollenfrit hjem

1. Læs brugsanvisningen

Da der findes mange forskellige luftfugtere på markedet, er det afgørende, at du læser brugsanvisningen, før du går i gang med rengøringen. Dette vil sikre, at du ikke begår nogen utilsigtede fejl, der kan beskadige apparatet fuldstændigt.

2. Tag stikket ud af stikkontakten

Når du har læst brugsanvisningen omhyggeligt, skal du sørge for at tage stikket ud af stikkontakten for at undgå uheld. Åbn nu forsigtigt apparatet efter producentens anvisninger og fjern vandtanken for at tømme den helt.

3. Rengør snavset med eddike for at desinficere en luftfugter

Denne billige og let tilgængelige ingrediens er en god allieret, når det gælder at rengøre og desinficere en luftfugter. Når du har tømt og skilt apparatet ad, hælder du en generøs mængde klar eddike i bunden.

Ryst den lidt og sørg for, at eddiken har kontakt med alle de vægge, hvor vandet normalt når hen. Hvis du har små dele, skal du nedsænke dem i eddiken og lade dem ligge i mindst 30 minutter.

4. Skyl med rigeligt vand

Når der er gået mere end en halv time, kan du hælde al eddiken ud og skylle det hele med rigeligt vand. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge en blød børste til at afslutte rengøringen af eventuelle tilbageværende mineraler eller genstridigt snavs.

Tag dig god tid og prøv at gøre luftfugterens indre så rent som muligt.

5. Desinficér en luftfugter med blegemiddel om nødvendigt

Hvis du mener, at din luftfugter har brug for yderligere rengøring og desinfektion, kan du bruge lidt blegemiddel for at sikre, at alle bakterier fjernes.

For at gøre dette blandes en spiseskefuld flydende blegemiddel med fire liter vand. Hæld derefter halvdelen af opløsningen i, og ryst den, så du når alle væggene i apparatet. Lad det sidde i 30 minutter, og skyl derefter meget godt med koldt vand.

Person tjekker resultatet af at desinficere en luftfugter

Disse apparater har den særlige egenskab, at de forstøver partikler, som kan være skadelige. Derfor er det vigtigt, at de holdes rene.

6. Saml luftfugteren igen

Nu hvor beholderen og alle dele er rene og tørre, kan du samle luftfugteren igen og sætte den i drift igen. Heldigvis kan du nu gøre dette velvidende, at den luft, som dit apparat udstøder, er fri for bakterier og urenheder, der er skadelige for dit helbred!

7. Skift filteret med jævne mellemrum for at rense og desinficere en luftfugter

For at sikre, at vores luftfugter fungerer korrekt, er det også nødvendigt at udskifte vandfilteret hver 30. til 60. dag, afhængigt af brugen af den. Du bør gøre dette endnu oftere, hvis du bruger vand fra hanen eller dufte til luftfriskning, da mineralerne kan hærde filteret og danne en skorpe.

Sørg for at rengøre og desinficere luftfugteren i dit hjem

Det er vigtigt at holde vores apparater rene og desinficerede for at sikre, at de fungerer korrekt, og nyde godt af deres sundhedsmæssige fordele. Nu hvor du kender alle trinene for at lære at rengøre og desinficere en luftfugter, skal du omsætte dem i praksis for at bevare dens levetid og holde din familie fri for allergier og bakterier i luften!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Drobnic, F., & Clau, L. B. (2009). Guía del asma en condiciones ambientales extremas. Archivos de Bronconeumología45(1), 48-56.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.