Virkningerne af klor i svømmebassiner på børns sundhed

Klor i svømmebassiner har flere virkninger på børns sundhed. Det er dog ikke kloren i sig selv, der er det mest skadelige, men den uhensigtsmæssige brug af kloren.
Virkningerne af klor i svømmebassiner på børns sundhed

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget sundt for børn at svømme og have det sjovt i vandet. Det er dog også vigtigt at tage nogle forholdsregler, da virkningerne af klor i svømmebassiner kan være meget negative, hvis de ikke forebygges i tide.

Klor er et stof, der bruges i svømmebassiner til at dræbe bakterier og svampe eller forhindre dem i at opstå. Problemet er, at det ikke kun påvirker disse mikroorganismer, men også mennesker. Dette sker, når eksponeringen er for langvarig, eller når mængden af stoffet i vandet er for stor.

Klorets virkninger på børns sundhed i svømmebassiner spænder fra mindre gener til alvorlige problemer. Det bedste alternativ er at forebygge dem.

Klor og dets risici

Klor er et kemisk grundstof, der findes i naturen, og er en af stoffets byggesten. Det fremstilles kunstigt af almindeligt salt gennem en proces, der kaldes elektrolyse.

Klor tilsættes til svømmebassinvand for at dræbe bakterier i vandet. Når klorforbindelserne kommer i kontakt med vandet, frigiver de hypoklorsyre, som er et aktivt desinfektionsmiddel.

På trods af de store fordele kan langvarig og hyppig eksponering for klor føre til sundhedsproblemer. Dette gælder især for spædbørn og børn op til 3 år. I denne unge alder er åndedrætsfunktionerne stadig under udvikling og har en tendens til at reagere unormalt på irriterende stoffer.

Sundhedsproblemer som følge af virkningerne af klor i svømmebassiner

Der kan være mange sundhedsmæssige virkninger af klor i svømmebassiner på børn. De mest alvorlige er dem, der påvirker åndedrætsorganerne. Generelt er der tale om forskellige former for irriterende stoffer.

Lad os se nærmere på dem.

Øjenirritation eller konjunktivitis

Mange gange kommer børn ud af vandet med røde øjne. Man mener, at dette er en af virkningerne af klor i svømmebassiner. Sandheden er imidlertid, at det er en konsekvens af manglen på dette element. Vand, der irriterer øjnene, er vand, der er dårligt desinficeret.

Øjenirritation og konjunktivitis skyldes normalt tilstedeværelsen af sved, spyt, urin, afføring og rester af kosmetiske produkter. Alle disse elementer kan være til stede i vandet, selv om det ser rent ud.

Barn med røde øjne

Hudproblemer

En anden mulig virkning af klor i svømmebassiner er tør hud eller eksem. Dette skyldes, at pH-værdien af dette stof er højere end hudens pH-værdi.

Som følge heraf opstår der irritation. Dette forårsager kløe og afskalning.

Åndedrætsproblemer: Virkningerne af klor

En anden mulig virkning af klor i svømmebassiner er, at der opstår luftvejsproblemer. Klor indeholder et koncentreret stof ved navn trichloramin.

Dette stof er giftigt og kan let indåndes. Det når ikke kun de øvre luftveje, men også dybt ned i lungerne. Det kan derfor irritere og gøre børn mere udsat for andre luftvejsproblemer.

Vi ved, at du gerne vil læse: Kommerciel babymad kan være forurenet med tungmetaller: Rapporter

Klorforgiftning

Sundt vand bør ikke have nogen lugt. Hvis der er en meget stærk klorlugt, betyder det, at vandet er fyldt med urenheder. Den stærke lugt opstår, når kloren reagerer – f.eks. når den kommer i kontakt med sved eller afføring.

Hvis et barn sluger for meget klorholdigt vand, er der risiko for forgiftning. Symptomerne omfatter hoste, opkast, maveproblemer, træthed, åndedrætsbesvær og hævelse af øjne, hals, ører og næse.

Allergisk overfølsomhed

En undersøgelse foretaget af Dr. Alfred Bernard fra det katolske universitet i Leuven har vist, at der er en sammenhæng mellem klor i svømmebassiner og forekomsten af allergiske sygdomme. Det gælder især astma.

Dette er tydeligt hos spædbørn, der hyppigt bader i svømmebassiner før toårs-alderen, og hos børn, der er tilbøjelige til at få allergi. Forskning viser, at for hver 100 timers eksponering for klorholdigt vand stiger risikoen for astma med op til 60%.

Det er også blevet fastslået, at personer, der badede i svømmebassiner før toårs-alderen, er mere modtagelige for at udvikle allergier, selv i voksenalderen.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: 6 ting, du bør undgå om sommeren

Interaktioner med andre stoffer

Et af de aspekter, der skal tages hensyn til, er det, der kaldes aktiveret klor. Dette generiske navn gives til de biprodukter, der opstår som en reaktion ved at kombinere klor med andre stoffer. Dette sker ofte i svømmebassiner.

Når klor f.eks. kombineres med solcreme, lotion eller parfume, undergår det ændringer, der kan skade hudens beskyttende olielag. Virkningen er øget tørhed.

Som vi allerede har nævnt, dannes der også kloraminer, når klor kommer i kontakt med organiske stoffer (sved, urin). Disse gør lugten af klor mere intens, men påvirker også forekomsten af allergiske sundhedsproblemer.

På den anden side, når spytproteiner kommer i kontakt med vand, hvori der er kloraminer, nedbrydes de på en fremskyndet måde. Konsekvensen heraf er dannelsen af brun tandsten på tænderne.

Lille pige dykker

Tips til at minimere virkningerne af klor

Her er nogle tips, der kan begrænse de sundhedsmæssige virkninger af klor i svømmebassiner på børn:

 • Undgå vand, der har en stærk klorlugt.
 • Gå ikke i svømmebassiner, hvor der ikke skal tages et brusebad før og efter brug.
 • Efter brusebadet, når du forlader svømmebassinet, er det tilrådeligt at anvende fugtighedscreme på barnet.
 • Det er meget vigtigt at lære dit barn ikke at spytte eller tisse i vandet.
 • Det er tilrådeligt, at barnet går på toilettet, før han eller hun går i vandet.
 • Der bør anvendes særlige bleer, der absorberer urin i vandet, og det er påkrævet for babyer.
 • Det er bedst at bære beskyttelsesbriller og ørepropper, når man er i et svømmebassin.
 • Barnet bør lære ikke at tage vand i munden og slet ikke sluge det.
 • Hvis barnet kommer op med røde øjne, er det bedste at skylle dem med saltvand og lægge kolde omslag på i et par minutter.
 • Udendørs svømmebassiner er bedre end indendørs.

Der findes alternativer til klor

Der findes nu svømmebassiner, som ikke desinficeres med klor. Nogle bruger vandionisatorer, som anvender elektrolyse. I dette tilfælde dræber elektriciteten bakterierne.

Der findes også svømmebassiner, der anvender et system til desinfektion med brom eller ultraviolet stråling. Dette steriliseringssystem er meget kraftigt og pålideligt. Både disse og de foregående er gode alternativer til at undgå klorets virkninger på børns sundhed i svømmebassiner.

Det kan interessere dig ...
Tips til at beskytte klorskadet hår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at beskytte klorskadet hår

Svømmehaller anbefaler normalt, at man bruger badehætte. Dette er for at forhindre, at vandet bliver snavset, men det beskytter også mod klorskadet... • Bernard A. Chlorination products: emerging links with allergic diseases. Curr Med Chem. 2007;14(16):1771-82. doi: 10.2174/092986707781058940. PMID: 17627515.
 • De la Vega Pazitková, T., Pérez Martínez, V. T., & Bezos Martínez, L. (2010). Factores de riesgo de asma bronquial en niños y su relación con la severidad de las manifestaciones clínicas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2), 0-0.
 • Drobnic, F. (2009). Impacto sobre la salud de los compuestos utilizados en el tratamiento del agua en las piscinas. Estado de la cuestión. Apunts. Medicina de l’Esport, 44(161), 42-47.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.