7 fremragende måder til mental afslapning

Alle har brug for et personligt frirum, hvor de kan slappe af og være dem selv. Nogle mennesker kan finde det ved bare at lytte til musik og lukke deres øjne. Andre tegner, danser eller strikker - Det er ligegyldigt, hvilken aktivitet det er.
7 fremragende måder til mental afslapning

Sidste ændring: 08 december, 2018

I løbet af en dag oplever man tidspunkter med stress, spændinger, bekymringer og til tider har man mest af alt bare lyst til at løbe væk fra disse situationer. Men hvad er den mest hensigtsmæssige måde at håndtere disse negative følelser på, så man undgår at skade sit helbred? I denne artikel bringer vi dig 7 fremragende måder til mental afslapning!

Mental afslapning

I dagens artikel vil vi diskutere syv nemme metoder, som giver mental afslapning. På de tidspunkter, hvor du har mest brug for det. Det er praktiske strategier, der vil være til stor hjælp, og vi vil gerne invitere dig til at lære dem at kende.

1. Dit private gemmested, dit tilflugtssted

Siddeomrade midt i et groent omraade

Her er et simpelt eksempel, så du bedre kan forstå det første råd. Forestil dig du er på arbejde, og der tusinder af opgaver der venter, lige meget hvor du kigger hen, er der mere spænding, støj, kollegaer der spørger dig om noget, så meget pres… Eller forestil dig at du har et  skænderi med din partner, i det du indser, at børnene venter på, du tager dem i skole. Hvordan kan du finde tid til mental afslapning, i bare et sekund?

Tænk på et tomt rum. Det er et privat sted med ro og fred, hvor du kan lukke døren efter dig og være alene. Bag døren er der en lyd af stress, men du er i sikkerhed i dit intime og stille sted. Her kan du sidde til tingene er overstået og bevare roen. Der er ikke noget pres.

2. En hvid væg

Hvid murstensvaeg

Øvelsen er nem og meget effektiv. Vi har alle oplevet øjeblikke, hvor vi pludselig bliver overvældet at en endeløs række bekymringer, angst og frygt. Af en eller anden grund bliver du angrebet af negative følelser, som får dig til at føler dig “lammet”.

Når det sker, skal du med det samme stoppe tankegangen og forestille, at der er en hvid væg foran dig. Lad den endeløse hvide overflade berolige dig. Prøv det. Sæt en stopper for dine bekymringer og slip af med din frygt, med det beskyttende billede af en hvid mur, som fjerner den negative energi.

3. Fokuser på dit åndedræt

Kvinde der staar med spredte arme og traekker vejret dybt

Stress og angst får dig til at trække vejret hurtigere, suge luften ind og få hjertet til at arbejde hårdere end det burde. Pludseligt og uden at opdage det, bukker du under med muskelspændinger og hovedpine.

Når dette sker, prøv at fokuser på at gøre din vejrtrækning langsommere. Start med at putte en hånd på maven og tag en dyb vejrtrækning. Føl hvordan brystet bliver større og mindre i takt med, at du trækker vejret. Efter hvert åndedrag føl efter, i et par sekunder, hvordan luften forlader din krop, og du føler, at du bliver lettere. Det er meget afslappende for din krop og giver også en mental afslapning.

4. Skriv

Person der foeger dagbog

En enkel og meget terapeutisk måde til mental afslapning, er ved altid at have en notesblok ved hånden. Det er bare et simpelt sted, hvor du kan skrive alle dine bekymringer ned, som kan krybe sig frem som en flok truende krager.

Slip af med din frygt og stress igennem ord, og hvis du vil, kan du senere brænde alle siderne som den sidste befrielse. Du kan også gemme dem som en journal, som ikke kun vil hjælpe dig med at holde styr på dine bekymringer, men også dine håb og drømme. Dag efter dag kan denne journal blive din bedste ven, din personlige flugtvej.

5. Få lidt sol, gå en tur i græsset

Person der gaar i solen

Når du begynder at føle dig overvældet, eller når angst og andre daglige bekymringer stiger dig til hoved til det punkt, at du bliver ekstremt stresset, så lad være med at tænke for længe over det: en tur igennem en park, en skov, langs stranden eller i bjergene.

Mærk solen på din ryg og lad roen komme til dig i takt med at solen varmer din hud. Det er ligesom at rejse tilbage i tiden til menneskets oprindelse. Og vi kan sikre dig, at intet er mere terapeutisk og afslappende end en daglig gåtur i naturen.

6. Find en der vil lytte til dig

To personer der ligger og stirrer paa hinanden

Et sted i din omgangskreds ved du, at der er en person, som vil lytte til dig, oprigtigt med empati og hengivenhed. Den person hjælper dig med at slappe af mentalt  i et stykke tid, imens du beskriver de ting, som gør dig ulykkeligt, bekymrer dig eller giver dig stress.

Nogle gange søger du ikke et råd eller en, som skal fortælle dig, hvad du skal gøre. For det meste har du bare behov for en der lytter. Efter du er kommet af med denne “vægt”, kan du bede dem om at hjælpe dig med at beslutte, hvad dit næste skridt bør være.

7. Fin dit personlige frirum

Kvinde der staar med spredte arme ved en strand

Alle har brug for et personligt frirum, hvor de kan slappe af og være dem selv. Nogle mennesker kan finde det ved bare at lytte til musik og lukke deres øjne. Andre tegner, danser eller strikker – Det er ligegyldigt, hvilken aktivitet det er. Det vigtige er, at du har en metode eller en hobby, der hjælper dig med at slippe af med spændinger og være dig selv, hjælper dig med at slippe af med dine bekymringer.

Til sidst er det vigtigt, at du er klar over eller finder ud af, hvad der virker bedst for dig, når du har brug for at slappe af mentalt. Alle er forskellige og specielle, og vi vil ikke alle få gavn af de samme råd. Så gå langsomt til værks og afprøv hvert enkelt råd som vi har beskrevet i denne artikel, for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig.

Husk altid at prioritere dit eget liv og lykke. Giv ikke for meget af dig selv til andre til det punkt, hvor du stopper med at tænke på dig selv. Giv dit hjerte og sind hvad det fortjener og forsvar dit personlige frirum, privatliv og frihed. Glem det ikke!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.