Måltidskasser: Fordele og ulemper

Måltidskasser er ved at blive moderne i mange byer, fordi de gør måltidsprocedurerne nemmere. Læs om deres fordele og ulemper her.
Måltidskasser: Fordele og ulemper

Sidste ændring: 09 april, 2023

Måltidskasser er ved at blive moderne for at spare tid ved tilberedning og indkøb af mad. En måltidskasse er en kasse med delvist eller fuldstændig tilberedte produkter i, så forbrugerne kan bruge få minutter på at forberede og nyde deres måltider.

Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Health Promotion International , har denne form for arrangement mulighed for at påvirke brugernes spiseadfærd, kostvaner og sundhed. Om den har fordele eller ej afhænger i høj grad af de fødevarer, den indeholder, samt af deres energi- og næringssammensætning. Lad os se nærmere på det.

Fordelene ved måltidskasser

Blandt de vigtigste fordele ved måltidskasser er deres praktiske anvendelighed. Du får en kasse hjem med alt det, du har brug for til at nyde en velsmagende ret på kort tid. Hvis menuen er udformet af en ernæringsekspert, kan den tilpasses den enkelte persons behov, hvilket ville være endnu mere positivt.

Dette forhindrer underskud af vigtige næringsstoffer, som kan påvirke kroppens funktion negativt. Desuden har de modtagne produkter normalt en lang holdbarhed. Derfor vil der ikke være noget problem med mikrobiologiske risici.

Måltidskasser behøver heller ikke at blive indtaget inden for en kort periode. Du skal blot følge instruktionerne på æsken for at maksimere deres holdbarhed. Ofte kan de holde sig i flere dage i køleskabet uden problemer.

Som det sidste er det vigtigt at lægge vægt på variation. De forskellige firmaer tilbyder mange forskellige udførelser, som kan tilfredsstille alle smags- og kostbehov. Den organoleptiske kvalitet er som regel også god.

Det vil dog ikke være det samme som hjemmelavet mad. Det faktum, at det skal tilberedes delvist og derefter køles ned, betyder, at aromaer, teksturer og smagsnuancer går tabt. Alligevel er slutresultatet i de fleste tilfælde meget godt.

Kvinde står med eksempel på måltidskasser

Den største fordel ved måltidskasser er, at man sparer tid ved tilberedning af maden.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Anbefales digestif efter måltider?

Ulemperne ved måltidsplaner

Nogle gange er kvaliteten af ingredienserne i måltidskasser ikke så god som ønsket. Nogle af de inkluderede fødevarer kan indeholde kunstige tilsætningsstoffer, der har en negativ indvirkning på sundheden.

Et eksempel på disse er nitrit. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients kan disse elementer øge risikoen for udvikling af tumorer i fordøjelseskanalen.

På samme måde kan visse produkter indeholde transfedt. Disse næringsstoffer har vist sig at øge inflammationsniveauet i kroppen.

Dette resulterer i problemer såsom mitokondriel dysfunktion og ændringer i DNA-replikationen. Fra dette punkt vil forekomsten af kroniske sygdomme være højere, især som årene går.

Vi må heller ikke glemme, at ingredienserne i disse kasser i mange tilfælde indeholder en overdreven dosis natrium for at forbedre deres smag. Deres energitæthed kan også være høj.

Dette fører til en gradvis øgning af kropsfedt, hvilket vanskeliggør kroppens funktion. Overvægt er ifølge en undersøgelse offentliggjort i Circulation blevet sat i forbindelse med fysiologiske ineffektiviteter.

Mange af disse aspekter vil dog afhænge af det selskab, som tjenesten er indgået kontrakt med. Der findes alternativer, der er specialiseret i sund kost, og som endda tilbyder menuer med makronæringsstoffer tilpasset kundens profil.

I disse tilfælde kan det være en god løsning, selv om det medfører en betydelig prisstigning. Under alle omstændigheder vil forbruget af denne type kasser i begrænsede perioder ikke medføre nogen som helst risici.

Kasse med ingredienser til at lave mad

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vegetarisk kost til børn: Fordele og ulemper

Måltidskasser: En alternativ løsning for folk med begrænset tid

Måltidskasser har fordele og ulemper, som er værd at kende. De kan være et godt alternativ for visse mennesker, men så længe de vælger varierede, sunde menuer, der er tilpasset i essentielle næringsstoffer.

Man skal være lidt forsigtig, da denne mekanisme kan føre til brug af fastfood af lav kvalitet, hvilket bør undgås. Under alle omstændigheder bør denne fremgangsmåde forbeholdes særlige tilfælde.

Man bør ikke miste vanen med at tilberede retter derhjemme, da dette garanterer total kontrol over portioner og ingredienser. Man undgår også brugen af kunstige tilsætningsstoffer af lav kvalitet, som påvirker ens velbefindende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moores CJ, Bell LK, Buckingham MJ, Dickinson KM. Are meal kits health promoting? Nutritional analysis of meals from an Australian meal kit service. Health Promot Int. 2021 Aug 24;36(3):660-668. doi: 10.1093/heapro/daaa095. PMID: 32944742.
  • Cho M, Bonn MA, Moon S, Chang H. Home chef meal kits: Product attributes, perceived value and repurchasing intentions the moderating effects of household configuration. Journal of Hospitality and Tourism Management. 2020 Dec;45:192–202. doi: 10.1016/j.jhtm.2020.08.011. Epub 2020 Sep 9. PMCID: PMC7480982.
  • Shenkin A. Micronutrients in health and disease. Postgrad Med J. 2006 Sep;82(971):559-67. doi: 10.1136/pgmj.2006.047670. PMID: 16954450; PMCID: PMC2585731.
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Powell-Wiley TM, Poirier P, Burke LE, et al. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021;143(21):e984-e1010. doi:10.1161/CIR.0000000000000973

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.