Hvad er vandkastanjer, og hvordan kan de indgå i din kost?

Vandkastanjer er lækre, sunde og gode for dem, der er på glutenfri diæt. Vi fortæller dig her, hvordan du kan drage fordel af deres næringsstoffer.
Hvad er vandkastanjer, og hvordan kan de indgå i din kost?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 19 november, 2022

Trapa er den botaniske slægt, der repræsenterer vandkastanjer, to arter af flydende planter, hvis stængler vokser ned til en dybde på ca. 5 meter. T. natans og T . bicornis er hjemmehørende i Indien, Asien og Kina. De dyrkes i damme, rismarker, søer og lavvandede moser.

Deres frugter er beskyttet af blomstens bægerblade, som danner robuste og hårde pigge, der ligner et tyrehoved. Indeni gemmer de et frø med et højt stivelsesindhold.

Den Kongelige Botaniske Have i Madrid beskriver dem som søde og melagtige. De bruges som råmateriale i Østasien til at fremstille småkager, modermælkserstatning, mel og som en ideel erstatning i en glutenfri kost.

Er du interesseret i at lære mere om denne mærkelige frugt? Læs med og find ud af alt, hvad du har brug for at vide om vandkastanjer!

Vandkastanjers oprindelse og historie

Navnet stammer fra det latinske trappa, som betyder “tornet fælde”, på grund af frugternes torne, der ligner en gammel krigsmaskine. Allerede i det 2. århundrede f.Kr. under Zhou-dynastiet i Kina optrådte vandkastanjer i religiøse ceremonier.

I 1694 var den en del af et herbarium for kinesisk medicin, og i 1880 blev den udbredt som prydplante i Europa. Senere blev den brugt som en del af kosten indtil begyndelsen af det 20. århundrede. Den er dog næsten uddød i Europa.

I USA ankom den i 1874, og i nogle af områder betragtes den som skadeligt ukrudt, f.eks. i Australien og New South Wales.

Vandkastanjens næringsværdier

Det amerikanske landbrugsministerium har fastsat vandkastanjens makronæringsværdier i gram pr. 100 gram frugt. Det indiske Department of Pharmacy offentliggjorde vitaminer og mineraler i milligram:

 • Vand: 74 %
 • Protein: 1,43 %
 • Stivelse: 15,71 %
 • Fibre: 5,7 %
 • Fedt: 0,1 %
 • Samlet sukkerindhold: 2,86 %
 • Energi: 64 kalorier
 • Betacaroten: 60 mikrogram %
 • Kalium: 5,22 milligram
 • Fosfor: 6,77 milligram %
 • Jern: 200 milligram pr. kilo
 • Zink: 600 milligram pr. kilo
 • Mangan: 430 milligram pr. kilo

Vandkastanjer indeholder hverken fedt eller kolesterol, og protein findes i et lavt omfang. Det næringsstof, der skiller sig mest ud, er stivelse, der bruges til at fremstille afledt mel og som fortykningsmiddel.

En gennemgang om fibre fremhæver dens fordele med hensyn til at sænke risikoen for kroniske sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme, diabetes og fedme. Vandkastanjer er også en god kilde til zink, mangan, jern og kalium.

Ifølge den spanske ernæringsstiftelse har disse mikronæringsstoffer fordele for stofskiftet og immunsystemet, da de virker som medhjælper for enzymer. De er også involveret i muskelsammentrækningen.

A-vitamin findes i form af betacaroten, som ifølge offentliggjorte rapporter er afgørende for nattesynet, vækst, udvikling og immunforsvaret.

Skrællede vandkastanjer

Vandkastanjers sundhedsmæssige fordele

Vandkastanjer giver flere sundhedsmæssige fordele. Det er nogle af dem, som vi gennemgår i dette afsnit.

Antioxidanter og vandkastanjer

I tidsskriftet Molecules blev det offentliggjort, at vandkastanjer indeholder en gruppe polyfenoler, såsom ferulinsyre, gallocatechingallat, epicatechingallat og catechingallat, der virker som potente antioxidanter.

In vitro-laboratorietests, der blev rapporteret af tidsskriftet Journal of Food Science, bemærker Dr. Patricia Herrera, at frie radikaler aktiverer oxidativ stress og øger risikoen for degenerative sygdomme som f.eks. åreforkalkning, type 2-diabetes og endda visse typer kræft.

De er ideelle til kaloriefattige diæter

Vandkastanjer indeholder intet fedt, og det reducerer kalorieindtaget betydeligt. En portion på 70 gram giver kun 45 kalorier.

Desuden konkluderede Rolls og andre forfattere, at fødevarer med et højt vandindhold er mere effektive til at reducere energiindtaget. Disse kastanjer har mere end 70 % vandindhold, hvilket giver stor volumen og mæthed.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Pinjekerner: Næringsværdi, fordele og hvordan man spiser dem

De hjælper med at kontrollere blodtrykket

Disse små frugter indeholder en god andel af kalium, et mineral, der er involveret i væskekontrol i cellen og muskelfunktionalitet.

En gennemgang i Advances in Nutrition understreger forholdet mellem kalium og reduktion af blodtrykket og nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme. Det anbefales derfor at spise fødevarer, der er rige på dette mineral.

De kan være hjælpestoffer i forbindelse med kræftbehandling

Nogle laboratorieundersøgelser kunne undertrykke tumorvækst og forårsagede kræftcellers død. Dette er som reaktion på ferulinsyre.

Dette er den højeste koncentration antioxidant i vandkastanjer. Andre lignende resultater blev observeret i in vitro-forsøg på hud-, lunge-, knoglecelle- og skjoldbruskkirtelkræft.

En gennemgang om dette emne forbinder kræftcellers vækst og spredning med frie radikaler. Så når antioxidanter neutraliserer dem, kan de begrænse kræftvæksten.

Indtil videre har vi dog kun laboratorieresultater in vitro. Derfor er der behov for undersøgelser på rigtige kræftpatienter for at kunne give præcise anbefalinger om disse antioxidanter. Vandkastanjer er på ingen måde en onkologisk behandling i første række.

Vandkastanjer på bord

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du tørre frugt derhjemme

Hvordan kan vandkastanjer tilberedes?

Vandkastanjer kan indtages på mange måder. Det spænder fra rå, som forret, til stegt, grillet, kandiseret, syltet eller endda kogt. Uanset hvordan du beslutter dig for at indtage dem, er de en rigtig delikatesse. Du kan også købe dem friske eller på dåse på asiatiske markeder.

Hvis du foretrækker dem friske, bør du vaske og skrælle dem, før du nyder frøets sprødhed. Ifølge nogle forfattere skyldes dette deres antioxidanter. Når de koges eller steges, bevarer de en sprød konsistens, der minder om æbler. Når de er skåret i tern, skiver eller revet, kan de indgå i omeletter, salater, karryretter, chop suey og saucer.

Som et praktisk alternativ tilberedes vandkastanjer også som mel alene eller blandet med majs-, hvede- eller kartoffelmel. De bruges bl.a. til at lave brød, glutenfri kager, småkager og sprøde butterdejsprodukter. Du kan opbevare dem i køleskabet eller fryseren.

Sing og David viser os en lækker opskrift på vandkastanjebudding. Til 1 liter sødmælk tilsættes efter kogning og hvile 200 g vandkastanjemel, 300 g honning og 20 g kakaopulver. Dette koges i 6 minutter, indtil konsistensen er opnået. Dette skal serveres koldt.

Hvad skal man huske på om vandkastanjer?

Vandkastanjer er vandfrugter, der er rige på stivelse, fibre, A-vitamin og mineraler. Deres antioxidanter kan forebygge visse sygdomme, der er relateret til oxidativt cellestress forårsaget af frie radikaler. Selv om der er behov for flere undersøgelser af deres virkning på mennesker.

Desuden er de i madlavning velegnede til kaloriefattige og glutenfri diæter. Deres ernæringsmæssige og sundhedsmæssige fordele kan nydes ved at inkorporere dem friske, på dåse eller som mel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Adkar,P., Dongare,A.,   Ambavade, S., and Bhaskar, V. Trapa bispinosa Roxb.: A Review on Nutritional and Pharmacological Aspects.  Advances in Pharmacological Sciences. 2014, Volume 2104, 1-13 pages.
 • Cirujano, S., Meco A., García P., Chirino,  M. Flora acuática española. Hidrófitos vasculares. Real Jardín Botánico. CSIC. Madrid. 2014, 1-321 páginas.
 • Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, Waters V, Williams CL. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):188-205.
 • You, Y., Duan, X., Wei, X., Su, X., Zhao, M., Sun, J., Jiang, Y. (2007). Identification of Major Phenolic Compounds of Chinese Water Chestnut and their Antioxidant Activity. Molecules, 12(4), 842–852.
 • Gupta RK, Patel AK, Shah N, Chaudhary AK, Jha UK, Yadav UC, Gupta PK, Pakuwal U. Oxidative stress and antioxidants in disease and cancer: a review. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(11):4405-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.