Det skal du spise for at regulere dit stofskifte

En god og sund kost er nøgleelementet, hvis du gerne vil forbedre funktionen i din skjoldbruskkirtel og hæve din generelle livskvalitet.
Det skal du spise for at regulere dit stofskifte
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Du har nok allerede hørt om skjoldbruskkirtlen og de sundhedsproblemer, som den er associeret med, især hos kvinder. Hvis du ikke er sikker på, hvad vi taler om, er skjoldbruskkirtlen den kirtel i halsen, som f.eks. er med til at regulere dit stofskifte.

Denne kirtel er bl.a. involveret i produktionen af hormonerne thyroxin (eller T4) og triiodothyronin (kendt som T3), som regulerer kroppens stofskifte og desuden også har indvirkning på funktionerne i andre organer.

Når din skjoldbruskkirtel fungerer normalt, kan du spise hvad du vil uden at skulle tage nogle forbehold i forhold til din kost. Men hvis din skjoldbruskkirtel ikke fungerer som den skal, kan du lide af f.eks. forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), hvor skjoldbruskkirtlen producerer flere hormoner end den burde, eller for lavt stofskifte (hypothyroidisme), hvor den producerer for lidt hormon. I begge tilfælde er du nødt til at følge en speciel diæt da kosten spiller en vigtig rolle i at forbedre skjoldbruskkirtlens funktion og dermed også din generelle livskvalitet. De f ølgende madvarer kan hjælpe dig med at regulere din skjoldbruskkirtel på en naturlig måde.

Madvarer som hjælper med at regulere dit stofskifte.

Når man lider af for højt stofskifte, er det fordi skjoldbruskkirtlen bliver overstimuleret og derfor producerer mere hormon end den normalt ville gøre.

Den forhøjede produktion af hormoner bevirker, at kroppens stofskifte bliver meget højt, hvilket kan resultere i vægttab, og muskeltab. F olk som oplever dette, bør indtage en balanceret kost som er høj på energi.

Mejeriprodukter: mælk, yoghurt og ost.

 • Du bør du indtage godt med mælk og yoghurt på en daglig basis. Du kan evt. lave smoothies og få mælkeprodukter ind denne vej.
 • Du kan lave en base med yoghurt, kondenseret mælk eller sødmælkspulver og bruge det i dine smoothies, desserter eller endda i müsli og andre morgenmadsprodukter.
 • Brug altid mælk eller yoghurt i dine smoothies for at få flere kalorier og mere energi.
 • Spis ost i dine supper, salater, pasta og sandwiches.

Proteiner: æg, kød og fisk

 • Kog et hårdkogt æg og bland det i salater, pasta, suppe eller måltider med grøntsager. Dette kan også gøres med kød eller fisk i små portioner.
 • Pisk et råt æg og brug det i puréer, supper, saucer eller endda i smoothies og se, hvordan du kommer til at føle dig meget bedre tilpas.
 • Eksperimenter med forskellige kombinationer af kød, fisk og grøntsager, eller lav omeletter og sandwiches med disse ingredienser.

Olier og fedt

 • Prøv på at bruge fløde, smør, mayonnaise, olivenolie og andre fedtprodukter i din kost.

Nødder

 • Glem ikke at forøge dit indtag af nødder ved at putte dem i salater, supper, smoothies eller simpelhen spise dem rå som en lækker snack.

Sukker, honning, brød og kiks

 • Du kan tilsætte små mængder af råsukker, eller bedre endnu, honning, til dine smoothies, juice, mælk og desserter.
 • Du kan spise fuldkornsbrød eller kiks til morgenmad eller som en snack.
 • Hvis du kan lide ristet brød, så prøv at spise det sammen med suppe.

Madvarer som hjælper med at regulere dit stofskifte.

Mange ting kan gøre det svært for skjoldbruskkirtlen at regulere dit stofskifte. For lavt stofskifte er en anden anomali for skjoldbruskkirtlen. Dette sker når kirtlens produktion af T3 og T4 nedsættes. Denne tilstand ledsages ofte af symptomer som træthed, udmattelse, hårtab, døsighed og kan endda være skyld i vægtøgning og fedme.

Hvis du lider af, eller tror du lider af, for lavt stofskifte, er det vigtigt at gå til en endokrinolog, da det kun er dem, der kan overvåge skjoldbruskkirtlens hormonproduktion og ordinere den rigtige medicin og en passende kost. Hvis du lider af for lavt stofskifte, bør du følge en stram og balanceret kost, som indeholder madvarer fra alle de store grupper: mejeriprodukter, grøntsager, frugt, protein, kornprodukter, fedt mm. 

Madvarer med højt fiberindhold og lavt fedtindhold

 • Sørg for at spise fedtfattigt kød fra f.eks. kylling, kalv, kalkun eller kanin. Hvid og blå fisk og æg er også gode fødevarer. Disse madvarer bør spises i små portioner omkring 3-4 gange om ugen.
 • Hvis du gerne vil inkludere mejeriprodukter i din kost, så vær sikker på at du indtager fedtfattige udgaver af mælk, ost og yoghurt.
 • Skift sukker ud med stevia eller honning.
 • Forøg dit indtag af frugt og grøntsager, især den slags, som kan spises rå.
 • Spis moderate mængder af korn og stivelse, som brød, kartofler, ris og pasta.
 • Lav mad med olivenolie, men indtag ikke for meget af det.
 • Forøg dit indtag af vand ved at drikke te og naturlig juice uden tilsat sukker.
 • Brug citronsaft og krydderier i din madlavning for at føle dig mere mæt efter dine måltider.

Et par afsluttende råd

 • For lavt stofskifte er en tilstand som er meget svær at behandle, så derfor bør folk, som lider af dette, prøve at bruge lette og fedtfattige tilberedningsmetoder som bagning, kogning, dampning eller tilberedning i mikroovn. Prøv så vidt muligt at undgå mad, som er tilberedt med friture og ved stegning og panering. Man bør også undgå konserves.
 • Du bør også højne mængden af fysisk aktivitet, enten ved hjælp af gåture, løb, trapper, cykling eller styrketræning. Det behøver ikke være nogen stor ændring; alt hjælper – der skal ikke meget til at regulere dit stofskifte!
 • Prøv på at sprede dine måltider ud over dagen og spise fire til fem portioner uden at spise snacks mellem måltiderne.
 • For at dit stofskifte kan fungere optimalt, bør du aldrig springe et hovedmåltid over.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.