8 advarselstegn på hypothyroidisme

Da symptomerne på hypothyroidisme nemt kan blive forvekslet med andre almindelige tilstande, er det en god idé at gå til lægen og få en tidlig diagnose, hvis man oplever et eller flere af dem.
8 advarselstegn på hypothyroidisme

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hypothyroidisme, eller en underaktiv skjoldbruskkirtel, forekommer, hvis skjoldbruskkirtlen ikke fungerer, som den skal. Det er vigtigt at huske, at ens skjoldbruskkirtel er den væsenligste kirtel i kroppen. Fordi skjoldbruskkirtlen kan påvirke flere andre funktioner, kan det sætte ens sundhed i farezone, hvis den ikke virker rigtigt. Uheldvigvis er det nemt at overse nogle af de tidlige tegn på, at noget er forkert. Prøv altid at være opmærksom på de følgende advarselstegn på hypothyroidisme:

Svaghed og hårtab er typiske advarselstegn på hypothyroidisme

Hypothyroidisme kan forårsage flere forskellige typer problemer forbundet med ens hår. De mest gengse er udtynding af håret, spaltede spidser, hårtab og tørhed.

Hvis du altid har haft sundt hår og lige pludselig opstår en af disse problemer, bør du være opmærksom på andre symptomer. Vær ikke alt for bekymret, hvis dette er det eneste, du opdager.

Ændringer i din kost eller livsstil kan også påvirke, hvordan håret vokser og ser ud.

Hvis et medlem af din familie også har samme problem med håret, er der store chancer for, at det mere er genetiske årsager end problemer med skjoldbruskkirtlen.

Konstant følelse af kulde er et advarselstegn på hypothyroidisme

kulde

Hvis du føler kulde hele tiden, selvom du ved, du er i et varmt klima, kan det være tegn på hypothyroidisme. Dette er en af de mest troværdige tegn på, at din skjoldbruskkirtel ikke fungerer, som den burde.

Det, du oplever, er en intolerance overfor kulden. Forskellen mellem dette og reel overfølsomhed overfor lave temperaturer er, tilstedeværelsen af en dyb smerte i dine knogler.

Før du begynder at bekymre dig om at føle kulde, bør du undersøge, om det er et problem forbundet med dig eller klimaet, du befinder dig i. Hvis du er flyttet for nyligt, vil du måske opleve noget ubehag, indtil du vænner dig til det nye vejr.

Hvis du derimod ikke har foretaget nogle forandringer for nyligt, bør du nok søge en læge.

Psykisk udmattethed er et advarselstegn på hypothyroidisme

Oplever du, at du døjer med glemsomhed og psykisk udmattethed? Sker det, selvom du opretholder en sund kost?

Psykisk udmattethed er meget almindeligt ved personer, der har stressende arbejde. Men hvis du tager en pause i en periode, og den følelse af udmattethed vender tilbage, kunne det være et tegn på hypothyroidisme.

Der er en stærk forbindelse mellem ens hormonniveauer og hvor godt, kroppens organer fungerer. Mangel på thyroideahormon kan faktisk svække din hjerne.

Det er netop, hvad der forårsager hukommelsestab. Hvis du har oplevet det nogle få gange tidligere, er det sikkert normalt.

Men hvis de forekommer regelmæssigt, kunne det indikere, at du har hypothyroidisme.

Pludselig vægtstigning eller vægttab kan være advarselstegn på hypothyroidisme

vægt

Når din skjoldbruskkirtel ikke fungerer optimalt, kan du opleve pludselige ændringer i din kropsvægt, enten stigninger eller tab. Dine spisevaner vil højst sandsynligt ikke have nogen indvirkning på dette.

Ændringer i vægten vil typisk forekomme med det samme. Dette skyldes, at hormonerne, som skjoldbruskkirtlen normalt producerer, kontrollerer kroppens optagelse og forbrug af fedt.

Når din skjoldbruskkirtel stopper med at arbejde, som den burde, forbrænder du ikke fedt optimalt. Ved nogle personer kunne det forårsage forøget kalorieforbrænding, mens andre vil optage flere kalorier, og det vil sætte sig som fedt.

Smerter og muskelkramper er et typisk advarselstegn på hypothyroidisme

Oplever du kramper og konstant muskelsmerter? Med mindre du for nyligt er startet på en ny træningsrutine, kunne det være tegn på hypothyroidisme.

Når din skjoldbruskkirtel begynder at undlade at gøre sig arbejde, vil ophobningen af mineraler forårsage smerte og kramper i led og muskler.

De hovedsaglige dele af kroppen, som er påvirket af dette, er hænder og ben.

Depression kan være et advarselstegn på hypothyroidisme

depression

Føler du dig ked af, uinteresseret i eller deprimeret over almindelige aktiviteter? Hypothyroidisme kan have denne effekt, takket være den komplekse kombination af hormoner, som skjoldbruskkirtlen normalt er ansvarlig for.

Når hormonerne kommer ud af balance, forekommer depressioner ofte. I dette tilfælde vil du opleve, at terapi eller adfærdsmæssige forandringer ikke vil forbedre din situation.

Denne type depression kræver som regel medicin. Det vil hjælpe dig med at opnå en balance igen, men det er ikke nemt.

Selvom der er lavet en del undersøgelser om dette emne, vil din læge højst sandsynligt blive nødt til at foretage nogle justeringer af medicinen for at finde den rigtige balance.

Tørre negle og hud er et advarselstegn på hypothyroidisme

Ødelagte negle og tør hud er klare tegn på, at du lider af hypothyroidisme. Selvfølgelig kender du din egen krop bedst og er opmærksom på bestemte tider af året, hvor du oplever mere tør hud og negle end normalt.

Om vinteren for eksempel er det normalt at opleve disse symptomer, når luften er tør og vinden er kold og konstant. Et klart tegn på et problem er, når ødelagte negle og hår fortsætter ind i de varmere måneder også.

Problemet med tør hud er, at hvis det ikke bliver behandlet, kan man lide under seriøse skader. Huden bliver mere sårbar, og dette kan føre til infektioner. Dette er et meget seriøst problem for personer, som også har andre sygdomme, såsom diabetes.

Mindsket sexlyst er et advarselstegn på hypothyroidisme

Et advarselstegn på hypothyroidisme er mindre sexlyst.

Har du nogensinde oplevet, at din sexlyst er blevet mindre uden grund? Det er rigtigt, at mange ting kan forårsage dette, men så snart du har udelukket stress, dårligt blodomløb og et ulykkeligt parforhold som eksempler, kan du overveje at få din skjoldbruskkirtel undersøgt.

Bliv ikke alt for bekymret, for der er stor sandsynlighed for, at en mindsket sexlyst ikke er din skyld. Som regel er det bare et symptom, og når du har fundet det hovedsaglige problem, vil alt vende tilbage til det normale.

Alle de symptomer, vi har nævnt i denne artikel, kan være indikatorere på andre typer problemer, som vi nævnte i begyndelsen.

Men hvis du oplever mere end et af symptomerne på samme tid, er det et lægebesøg værd. Et generelt tjek kan hjælpe dig til at finde svar på dine spørgsmål.

Ofte er der nogle helt enkle test, som vil fortælle, om du har problemer med skjoldbruskkirtlen, som kræver behandling.

Det kan interessere dig ...
7 fødevarer du skal undgå, hvis du lider af hypothyroidisme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 fødevarer du skal undgå, hvis du lider af hypothyroidisme

Hvis du lider af hypothyroidisme, eller lignende problemer med stofskiftet os skjoldbruskkirtlen, kan du her læse om de forholdsregler du bør tage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.