Magnetterapi til multipel sklerose: Hvad siger videnskaben?

Nylig forskning har fundet ud af, at magnetterapi kan hjælpe på symptomerne for multipel sklerose. Vil du gerne vide mere om det? Vi vil gå i detaljer om det her.
Magnetterapi til multipel sklerose: Hvad siger videnskaben?

Sidste ændring: 14 januar, 2021

De seneste år har forskere set fordelene ved magnetterapi til multipel sklerose. Selvom der er lidt forskning, er der dukket interessante resultater op fra nylige studier med hensyn til anvendelsen af denne behandlingsform.

Magnetterapi kan involvere statiske elektromagnetiske felter eller pulserede elektromagnetiske felter, der varieres i tid. Disse lader ifølge beviser til at forbedre blodomløbet og iltningen i kroppen hos patienter med multipel sklerose. Er du interesseret i at lære mere om det?

Forskning i magnetterapi til multipel sklerose

Multipel sklerose er en neuroinflammatorisk sygdom, som påvirker myelin, hvilket er hinden, der dannes rundt om nerverne, hvis funktion er at give nerveimpulser mulighed for at blive overført hurtigt mellem neuronerne.

Ifølge en udgivelse i the National Institute of Neurological Disorders and Stroke er dette den mest gængse invaliderende neurologiske sygdom blandt unge voksne. Det udvikler sig ofte i alderen mellem 20 og 40. Det kan dog også opstå hos ældre voksne og børn.

Til dato er der ingen definitiv kur mod denne sygdom, men der er behandlinger til at reducere anfald, kontrollere symptomer og forbedre livskvaliteten hos patienterne. Specialister forsker stadig i behandlingsformer og har opdaget interessante fund.

Forskning i tidsskriftet Clinical Neurology and Neurosurgery anerkender for eksempel fordelene ved magnetterapi til multipel sklerose (MS). Det understreger i særdeleshed, at pulserende magetiske felter kan hjælpe med at kontrollere gængse symptomer på MS såsom paræstesi og følelsen af nåle.

Røntgen af mands rygrad

Multipel sklerose er en af de mest invaliderende sygdomme, der findes, så der er meget forskning i dets mulige behandlingsformer.

Hvordan virker magnetterapi til multipel sklerose?

Som vi har diskuteret, er der to former af magnetterapi. Den første anvender statiske elektromagnetiske felter, der involverer statiske magneter såsom dem, der findes i armbånd, skoindlæg, halskæder og andre enheder.

Den anden anvender pulserende elektromagnetiske felter, som bruger energibølger til at ændre måden, kroppen håndterer smerte på.

Tilhængere til statisk magnetterapi siger, at anvendelsen af det kan hjælpe med at kontrollere smerte på grund af effekterne af magneter og deres elektromagnetiske felt, når de kommer i kontakt med vævene. Det er en mulighed, som ofte bliver anvendt indenfor alternativ medicin.

På den anden side lader pulserende elektromagnetiske felter til at give en elektrisk frekvens, som stimulerer ioner og elektrolytter i kroppen. Som et resultat forbedrer det blodomløbet og energien og reducerer symptomerne såsom følelsesløshed, en summende fornemmelse og smerte.

Til dato forsker eksperter stadig i det og prøver at bevise disse terapiformer. På trods af det har terapi med pulserende elektromagnetiske felter gavnet patienter med multipel sklerose, eftersom det har vist bedre effekter.

Tidligere studier såsom et udgivet i Pain Research and Management fandt frem til, at denne terapi kan anvendes til at reducere smerte, betændelse og de skadelige effekter af stress. Det er endda blevet godkendt af FDA til behandling af lidelser såsom migræne.

Person klør sig på håndled

Multipel sklerose er en neural sygdom, og dets symptomer kan dukke op i dele af kroppen såsom ekstremiteterne i form af en summende fornemmelse.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Hvorfor får jeg kramper i læggene?

Behandling af multipel sklerose er multidisciplinær

Det er vigtigt at slå fast, af magnetterapi ikke er en kur mod multipel sklerose. Sygdommen har brug for en multidisciplinær tilgang, hvilket vil sige deltagelse af adskillige forskellige sundhedsfagfolk.

Det overordnede mål er at opretholde patientens livskvalitet og forsinke sygdommens udvikling så vidt muligt. Efter diagnose kan lægen derfor foreslå at tage medicin for at reducere og forebygge anfald og for at ændre udviklingen.

Disse inkluderer muligheder såsom de følgende:

  • Kortikosteroider.
  • Ocrelizumab.
  • Interferon beta.
  • Glatirameracetat.
  • Dimethylfumarat.

Foruden dette kan der være behov for medicin til at kontrollere udmattethed og søvnløshed samt muskelafslappende midlerBehandlingen bliver også nødt til at komme fra professionelle indenfor fysioterapi, ernæring og psykologi.

Uanset hvad bør en specialist vælge behandlingsformen afhængig af sygdommens udvikling. Hvis man ønsker at prøve magnetterapi, skal man sikre sig, at man undersøger det grundigt og kontakter en trænet professionel.

Det kan interessere dig ...
14 tegn på multipel sklerose, du bør holde øje med
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
14 tegn på multipel sklerose, du bør holde øje med

En af de sværeste sygdomme for moderne videnskab er multipel sklerose. Men der er mange tegn på multipel sklerose, som du selv kan holde øje med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
  • Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
  • Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
  • Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.