Naturlige behandlinger af neuropatisk smerte

Neuropatisk smerte er resultatet af en skade eller funktionsfejl i nervesystemet. På grund af det føler patienten smerte, svaghed og følelsesløshed. Er der naturlige behandlinger til at lindre det? I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om det.
Naturlige behandlinger af neuropatisk smerte

Sidste ændring: 09 oktober, 2020

De seneste år har eksperter accepteret nogle naturlige behandlingsformer som et supplement til at hjælpe på neuropatisk smerte. Selvom de ikke er det første valg til denne lidelse, kan patienter bruge dem som sekundære behandlingsformer til at forbedre deres symptomer og dermed få en bedre livskvalitet.

Neuropatisk smerte er smerten, der dukker op som en konsekvens af en skade eller funktionsfejl i nervesystemet, som defineret af International Association for the Study of Pain (IASP). Det kan findes i det centrale nervesystem – knoglemarv og hjerne – eller perifære områder – nerver og nerveender.

Det er ofte voldsom, kronisk smerte, så behandlingen kan være problematisk. På grund af det er det vigtigt at gå til en læge og få evalueret behandlingsmulighederne afhængig af hvert tilfælde.

Som vi nævnte, kan man dog også overveje nogle naturlige behandlinger, som lader til at hjælpe med at håndtere symptomerne. Vi vil nævne disse behandlinger nedenstående.

Naturlige behandlinger til at hjælpe på neuropatisk smerte

Ifølge information udgivet i The Lancet Neurology er neuropatisk smerte kendetegnet ved en spontan, vedvarende eller pirrende smerte, som dukker op efter skadelige eller uskadelige stimuli. Hos patienter, der lider af det, bliver smertereaktionerne forstærket, hvilket mindsker deres livskvalitet.

På grund af dets kompleksitet er både diagnosen og behandlingen svære at opnå. Ifølge den samme kilde er der dog medicinske behandlinger, som kan hjælpe med at kontrollere symptomerne. Disse inkluderer muligheder såsom:

 • Amitriptylin, gabapentin og pregabalin, som typisk er de første valg.
 • Duloxetin, som er andet valg.
 • Opioider, tramadol og topiske lægemidler.
 • Andre antiepileptiske og antidepressive lægemidler.

Takket være nylig forskning har de nutildags foreslået nogle naturlige behandlingsformer, der kan hjælpe med at håndtere symptomerne på neuropatisk smerte.

Selvom det altid er bedst at tale med sundhedsfagfolk, før man begynder på nogen af disse behandlingsformer, er de dog muligheder, man kan overveje at anvende i sin behandling. Lad os se nærmere på dem.

Akupunktur

Akupunktur mod neuropatisk smerte

Det er en type supplerende behandling, som er en del af traditionel kinesisk medicin. Indenfor denne terapi indsætter de tynde nåle i huden på forskellige trykpunkter med målet om at hjælpe med at afbalancere energien i kroppen.

Set fra vestlig medicins synspunkt hjælper denne type terapi med at stimulere nerverne og musklerne. På grund af det kan det være en god sekundær behandlingsform til at forbedre blodomløbet og mindske ens smertereaktion. Vi har dog brug for flere studier omkring det.

På trods af det har mange patienter med neuropatisk smerte valgt at anvende denne terapi til at forbedre deres symptomer. Et pilotstudie udgivet i European Journal of Neurology fandt faktisk interessante resultater indenfor håndtering af smerte forårsaget af denne lidelse.

I alle tilfælde bør akupunktur kun blive udført af certificerede professionelle, eftersom det også indebærer nogle risici. Det kan føre til skader, infektion og andre komplikationer at udføre det forkert.

Fysisk motion

En af de bedste naturlige behandlinger til at hjælpe på neuropatisk smerte er fysisk motion. Det er faktisk en af vanerne anbefalet af konventionel medicin til at forbedre helbredet og livskvaliteten hos patienter, der lider af denne sygdom.

Regelmæssig motion hjælper med at øge musklernes styrke og forbedre blodomløbet. På grund af det kan det hjælpe til at lindre nogle af symptomerne på neuropati.

Et studie udgivet i Frontiers in Cellular Neuroscience slog fast, at fysisk motion hjælper med at forbedre nervefunktioner og mindsker neuropatisk smerte og andre typer af sensoriske funktionsfejl såsom følelsesløshed.

På den anden side fremmer motion også reguleringen af blodsukkerniveauerne, hvilket hjælper med at mindske risikoen for komplikationer relateret til diabetisk neuropati.

Meditation og yoga

Kvinde dyrker yoga

Teknikker såsom mediation og yoga kan være supplerende behandlingsformer mod neuropatisk smerte. Begge ting kan hjælpe patienten til bedre at kunne håndtere smerten forårsaget af denne lidelse. Ligeledes er de ideelle til at mindske stress og andre følelser, som kan forværre ens smerte.

Et studie udgivet i International Journal of MS Care slog fast, at meditation hjælper med at mindske udmattethed og smerte forårsaget af neuropati. Derudover hjælper det med at forbedre det mentale helbred hos patienter, der er modtagelige over for stress, angst og depression.

Ligeledes indikerer et nyligt studie i Annals of Neurosciencesat yoga også kan blive anvendt som supplerende terapi til at kontrollere neuropatisk smerte forårsaget af læsioner på knoglemarven. Forsigtig dyrkning af yoga kan påvirke ens håndtering af smerte på en positiv måde.

Anbefalingerne om at udføre meditation og yoga er ens og man kan faktisk kombinere dem. Det bedste er at lede efter et roligt og behageligt område væk fra alle distraktioner. Derudover bør man gøre det sammen med en ekspert, der kan hjælpe med at vejlede en ordentligt, hvis det er muligt.

Er der andre naturlige behandlingsformer til at hjælpe på neuropatisk smerte?

Foruden de nævnte behandlingsformer er der også andre muligheder, som man bør have i baghovedet, hvis man lider af neuropatisk smerte. Det vigtigste er at huske, at ingen af disse behandlingsformer erstatter lægens behandlingsplan, og de bør alle blive udført med tilstrækkelig påpasselighed. Mulighederne inkluderer:

 • Bade i varmt vand.
 • Anvende topiske salver med capsaicin.
 • Sikre dig, at du har et optimalt indtag af vitaminer, især B-vitaminer.
 • Anvende æteriske olier i massage og aromaterapi.
 • Undgå alkohol og tobak.

Hvis du lider af denne tilstand, skal du huske at få regelmæssige lægetjek. Læger og sundhedspersonale er de eneste, der kan give dig en fuldkommen behandling for denne form for smerte. Hav det i baghovedet!

Det kan interessere dig ...
Akupunktur til at behandle ledsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Akupunktur til at behandle ledsmerter

Akupunktur er blevet anvendt i flere årtier i sammenhæng med andre behandlingsmetoder til at behandle ledsmerter. Hvad er fordelene?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Colloca, L., Ludman, T., Bouhassira, D., Baron, R., Dickenson, A. H., Yarnitsky, D., … Raja, S. N. (2017). Neuropathic pain. Nature Reviews Disease Primers3. https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.2
 • Macone, A., & Otis, J. A. D. (2018). Neuropathic Pain. Seminars in Neurology38(6), 644–653. https://doi.org/10.1055/s-0038-1673679
 • Baron, R., Binder, A., & Wasner, G. (2010, August). Neuropathic pain: Diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatment. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70143-5
 • Baute, V., Zelnik, D., Curtis, J. et al. Complementary and Alternative Medicine for Painful Peripheral Neuropathy. Curr Treat Options Neurol 21, 44 (2019). https://doi.org/10.1007/s11940-019-0584-z
 • Dimitrova, A., Murchison, C., & Oken, B. (2017, March 1). Acupuncture for the Treatment of Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0155
 • Schröder, S., Liepert, J., Remppis, A., & Greten, J. H. (2007). Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. European Journal of Neurology14(3), 276–281. https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2006.01632.x
 • Tavee J, Rensel M, Planchon SM, Butler RS, Stone L. Effects of meditation on pain and quality of life in multiple sclerosis and peripheral neuropathy: a pilot study. Int J MS Care. 2011;13(4):163–168. doi:10.7224/1537-2073-13.4.163
 • Telles, S., Sayal, N., Nacht, C., Chopra, A., Patel, K., Wnuk, A., … Anand, A. (2019). Yoga: Can it be integrated with treatment of neuropathic pain? Annals of Neurosciences26(2), 82–91. https://doi.org/10.5214/ans.0972.7531.260208

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.