Mamey-kernen: Fordele og hvordan man bruger den

Selv om mange tror, at den ikke er spiselig, har mamey-kernen forskellige funktioner i opskrifter og er en fremragende kilde til næringsstoffer. Få mere at vide om dette produkt her.
Mamey-kernen: Fordele og hvordan man bruger den
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 18 oktober, 2022

Mamey-kernen er et frø, der kan bruges til madlavning, og som har positive virkninger på sundheden. Dette produkt indeholder en stor mængde næringsstoffer og antioxidanter, der modulerer den oxidative og inflammatoriske balance i vores organer.

Dette hjælper med at forebygge udviklingen af flere kroniske og komplekse sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme. Der findes to typer mamey-kerner: Gul og rød.

Men før vi begynder, skal vi påpege, at tilstedeværelsen af plantebaserede fødevarer i kosten anbefales af alle ernæringseksperter. Disse produkter er forbundet med en forsinkelse af aldringsprocessen og en lavere sandsynlighed for at opleve sygdomme i forbindelse med aldring.

Hvordan anvendes mamey-kernen?

Generelt anvendes mamey-kernen til at tilberede drikkevarer som tejate, pozol eller atole. Nogle steder fremstiller man dog en slags pasta af dette produkt, som bruges til at krydre forskellige retter.

Den kan også blandes med en slags krydret chili, hvilket giver velsmagende retter, der er meget værdsat af de store navne i gastronomien. Naturligvis kræver det normalt forudgående forarbejdning eller kogning for at blive spiseligt.

I dag kan man endda finde is lavet af mamey-kerner. I Mexico er de ret almindelige og er ved at blive moderne. Du kan bruge denne fødevare som smagsgiver ved at lægge den i blød i vand og endda knuse en lille del af den for at forstærke aromaen.

Mamey-kernen

Mamey har flere og flere gastronomiske anvendelser, der strækker sig ud over de traditionelle anvendelser.

Egenskaber ved mamey-kernen

Mamey-kernen (både gul og rød) er et element, der udmærker sig ved sin koncentration af jern og fosfor. Den første af dem er nøglen til at konsolidere optimal ilttransport gennem blodet. Når dens niveauer er utilstrækkelige, opstår der anæmi.

Dette produkt indeholder også A- og C-vitamin. Vi taler om forbindelser, der hjælper med at forbedre immunforsvaret. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients bekræfter dette.

Ligeledes er mamey-kernen en kilde til antioxidanter. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Planta Medica, er det især kumarinerne (for den gule mamey-kernes vedkommende), der skiller sig ud.

De er i stand til at neutralisere dannelsen af frie radikaler. Denne effekt er forbundet med en lavere forekomst af komplekse sygdomme, såsom dem, der påvirker det kardiovaskulære system.

For at sikre et tilstrækkeligt indtag af antioxidanter anbefales det faktisk at spise 5 portioner frugt og grøntsager hver dag. Disse fødevarer er en kilde til fytokemikalier og også mikronæringsstoffer, hvilket bidrager til at dække behovet.

Den gule mamey-kerne har en vis antiviral og antimikrobiel aktivitet, som det fremgår af en artikel offentliggjort i BMC. Takket være dette kan den bruges som et hjælpemiddel til at bekæmpe infektioner som f.eks. denguefeber.

Du er måske også interesseret i: Fytokemikalier i fødevarer: Hvad er de?

Kan du bruge dem derhjemme?

Svaret er ja. Først og fremmest skal du fjerne frugtkødet fra frugten og skrabe stenen godt for at fjerne eventuelle rester, der måtte være tilbage. Det er vigtigt at huske, at selve frugtkødet også skal spises, da det indeholder mange næringsstoffer og gavnlige egenskaber.

Når frøet er renset godt, skal det ligge i blød i mindst en dag. Du kan drage fordel af dens aroma alene, gennem en madlavningsproces, eller du kan endda inkludere den i forskellige drikkevarer eller smoothies. Man kan endda gnide det på et stykke brød for at forbedre de organoleptiske egenskaber.

En gul milkshake

Der findes forskellige mamey-milkshakes. Der findes cremede og vandige versioner og nogle, der er lavet med kokosmælk eller hørfrø.

Mamey-kernen er et spiseligt produkt af høj kvalitet

Mamey-kernen er et produkt, der uden problemer kan indgå i kosten med en vis grad af forudgående forarbejdning. Den er en kilde til flere vigtige næringsstoffer, så den vil bidrage til at opretholde en optimal sundhedstilstand.

Afslutningsvis skal du huske på, at der findes flere frugtfrø eller -kerner, som kan bruges i madlavningen. Et andet eksempel ville være dem fra papayaen, som fungerer som et fremragende antiparasitært middel. De skal dog indtages med måde for at forhindre ændringer i motiliteten, der kan føre til diarré.

Det kan interessere dig ...
Jabuticaba-frugt: Fordele og hvordan man spiser den
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Jabuticaba-frugt: Fordele og hvordan man spiser den

Jabuticaba er en eksotisk frugt fra Brasilien, der indeholder en god mængde antioxidanter. Læs alt om denne frugt her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Yang H, Protiva P, Gil RR, et al. Antioxidant and cytotoxic isoprenylated coumarins from Mammea americana. Planta Med. 2005;71(9):852-860. doi:10.1055/s-2005-871257
  • Gómez-Calderón C, Mesa-Castro C, Robledo S, et al. Antiviral effect of compounds derived from the seeds of Mammea americana and Tabernaemontana cymosa on Dengue and Chikungunya virus infections. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):57. Published 2017 Jan 18. doi:10.1186/s12906-017-1562-1

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.