Hvordan du håndterer en midtvejs krise

Midtvejs kriser kan ødelægge forhold og familier eller føre til depression. På den anden side kan de også dig stærkere. Forskellen mellem de to er den måde, hvorpå du tilgår processen.
Hvordan du håndterer en midtvejs krise

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det kan kun skyldes en ændring i perspektiv, men hvordan kan vi stå over for en midtvejs krise?
At forstå det vil hjælpe os med at leve fuldt i alle led af livet og afbøde den depression og angst, der ofte kommer over tid.

Hvad er en midtvejs krise?

Kvinder begynder at nærme sig overgangsalderen i 40’erne og oplever både fysiske og psykologiske forandringer. Det er et stadium i livet, hvor de hverken er unge eller gamle, men de føler sig bange for alderdommen.

Hos mænd begynder hvide hår at vise sig, hvilket fører til angst og bekymringer.

I tilfælde af begge køn vises en mental checkliste pludselig og alle de ting, som er opnået eller som stadig er i værk evalueres. Det er et evolutionært problem, der er forbundet med alderdom og biologiske forandringer.

Omgivelserne har også indflydelse: Socialt og familiemæssigt pres tærer på en, skaber usikkerhed og spørgsmål. Denne fase i livet kan blive en tid med tab og søgning.

Se også denne artikel efter “Hvordan du håndterer en midtvejs krise”:

Konsekvenserne ved at tænke for meget

Tid til refleksion

Kvinde med krus

Identitetskonflikter, familie-, ægteskabs- eller arbejdskriser er normalt. Det er en tid til refleksion og beslutninger, der kan medføre en ændring af livets rytme.

Folk, der har tidligere erfaring med at opfylde deres mål, vil håndtere deres midtvejs-krise mere problemfrit. De, der er slaver til rutine, er usikre, eller har manglende klare mål er mere tilbøjelige til at falde ind i depression. Derudover har dem med modstridende partnere også en højere risiko.

Radikale ændringer

I dag er der mange sociale ændringer: utallige mennesker følger modetrends, går i fitnesscenteret hver dag… Der er ingen tvivl om det: Disse let påvirkelige folk vil også opleve en livskvalitetskrise.

  • Mænd kan gennemgå hårtransplantationer eller få parykker. Kvinder derimod kan farve deres hår eller skifte deres frisure.
  • De kan ændre deres musik smag, gå på trendy klubber, prøve ekstreme sportsgrene, som de ikke havde interesse for før…
  • Folk kan også købe de nyeste elektroniske gadgets eller vende sig til ekstreme nye tøj stilarter.

Når man kommer tættere på overgangsalderen oplever kvinder intense hedeture samt tørt hår og hud. De er også enige om, at de ikke kan få flere børn, hvilket kan nedsætte deres seksuelle lyst.

Som følge heraf kan de vise modvilje mod forskellige aspekter af deres liv, være kede af det eller endda fantasere om et eventyr.

Hos mænd kan vi undertiden se en mangel på interesse for familien. De køber biler, afslutter deres arbejde, går ulykkeligt rundt… nogle mænd begynder endda at forbruge mere alkohol til midlertidige øjeblikke med lykke.

Visdom og et positivt sind

Kvinde holder armene ud

Overgangsalderen kan være et øjeblik til at tænke over livet med visdom, spontanitet og et positivt sind. Kort sagt, det kan være tid til at lede efter en ny plan, der motiverer dig til at bevæge dig fremad.

Hvert stadium i livet har sin egen virkelighed, som vi kan leve fuldt ud og med glæde.

I et samfund, der idoliserer ungdommelighed,  er aldring med værdighed ikke en oplevelse, som alle bare kan gøre. Mennesker, der kan se krisen som en mulighed for at forny deres ånd og omdirigere deres vej mod et helt liv, uanset alder, er ideelle kandidater.

Midtvejs-krisen: Hvordan kan vi håndtere dem?

Som det første, har du brug for at danne dig et overordnet billede. Du skal se om du er bange for fremtiden, alderdommen eller svigt. Du kan også være på udkig efter folk til at bebrejde for ting, der skete eller hvorfor livet ikke er, som du troede, det ville være.

Du kan organisere fremtiden ved hjælp af svar. Det vigtigste er at undgå at træffe beslutninger ud af depression uden at tænke dem igennem først.

Midlife krisen er en del af en normal proces, som du ikke behøver at gå gennem alene. Familie, partnere eller venner kan hjælpe dig med at håndtere det lige som det er: bare et andet stadium, ligesom ungdomsårene.

Du kan også søge professionel hjælp.

Læs også denne artikel efter “Hvordan du håndterer en midtvejs krise”:

5 naturlige produkter til at håndtere overgangsalderen

En ny begyndelse

Kvinde der loeber  - midtvejs krise

En måde at afbøde en midtvejs krise på er at etablere nye mål. Disse udfordringer og mål vil hjælpe dig med at forstå, hvor du vil være i den nærmeste fremtid.

40’erne er ikke enden på livet, men snarere en ny begyndelse, der giver dig mulighed for at leve lykkeligere end du gjorde før.

Midtvejs kriser kan ødelægge relationer og familier eller føre til depression. På den anden side kan de også gøre dig stærkere. Forskellen mellem de to er den måde, hvorpå du tilgår processen.

Positivt sind

Tænke positivt, grine af grå hår, skaldethed eller alderdomsmærker er alle et valg.

Hvordan du vælger at møde din midtvejs krise vil afhænge af din evne til at modstå og træffe beslutninger uden for depression, men snarere din evne til at reflektere over dem.

Etabler nye mål, mens du nyder det, du har opnået, og din hverdag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.