Mangel på B2-vitamin: Hvad er konsekvenserne?

Aryboflavinose er forårsaget af mangel på B2-vitamin. Det skaber fysiologiske ændringer, som man selv kan bemærke.
Mangel på B2-vitamin: Hvad er konsekvenserne?

Sidste ændring: 25 april, 2023

Ariboflavinose eller mangel på B2-vitamin er et sjældent problem, men det kan påvirke dit helbred betydeligt. Symptomerne er relateret til ondt i halsen, og der kan forekomme læsioner på læberne og mundslimhinden. Det er også muligt at opleve seboroisk dermatitis og endda anæmi.

I forbindelse med en varieret kost er det svært at udvikle en lidelse af denne type, da de fleste fødevarer af animalsk oprindelse indeholder vitamin B2. Faktisk er det et næringsstof, der normalt ikke suppleres, medmindre man indtager multivitaminer.

Hvorfor opstår mangel på B2-vitamin?

Mangel på B2-vitamin opstår, når indtagelsen af korn, mejeriprodukter eller animalske produkter bliver utilstrækkelig. Det er dog muligt, at en situation med diarré kan forårsage et tab af næringsstoffet, hvilket vil reducere niveauerne af næringsstoffet i kroppen.

Selv kronisk stort alkoholforbrug kan være en af de vigtigste risikofaktorer. Stoffet fungerer trods alt som et vanddrivende middel, hvilket kan føre til et tab af vitaminet i urinen.

Symptomer

Generelt set optræder symptomerne normalt hurtigt og omfatter bleghed og udblødning af slimhinderne i mundvigene. I denne forbindelse kan der opstå en gærinfektion, som også kan medføre forandringer på tungens overflade.

Kvinde med tørre læber

Diagnose

For at bekræfte problemet måles normalt udskillelsen af riboflavin i urinen. På denne måde kan lidelsen diagnosticeres.

Det er derefter nødvendigt at ordinere tilskud eller endog intramuskulær administration af næringsstoffet i de mest alvorlige tilfælde. Det er normalt løst med 5 eller 10 milligram af vitaminet oralt, en gang om dagen.

Hvad er funktionen af riboflavin (vitamin B2)?

Det er vigtigt at forstå, at riboflavin har flere funktioner i kroppen. Det deltager i mange forskellige fysiologiske reaktioner.

Faktisk skaber det en antioxidant og antiinflammatorisk effekt, der kan hjælpe med at forhindre for tidlig aldring og udviklingen af kroniske og komplekse sygdomme. Dette fremgår af forskning offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences.

Men som med de fleste vandopløselige vitaminer findes der ingen depoter af dette vitamin i kroppen. Man skal sørge for at indtage det dagligt i tilstrækkelige mængder.

Dette er dog normalt ikke noget problem, hvis man følger en varieret kost. I tilfælde af vegansk kost er det heller ikke et hyppigt underskud. Der er dog normalt et utilstrækkeligt indtag af B12-vitamin i forbindelse med vegetarisme, hvilket bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i American Family Physician.

Hvilke fødevarer har det højeste indhold af B2-vitamin?

Mejeriprodukter er en af de vigtigste kilder til riboflavin. Men det samme er æg, nødder, okseelever, svinekam og oksekød.

Disse fødevarer anses alle for at være ernæringsmæssigt tætte. De indeholder mange vitaminer, mineraler og proteiner af høj kvalitet. Frugt og grøntsager omfatter spinat, ærter og svampe.

Det skal dog understreges, at B2-behovet kan variere gennem hele livet. Mens spædbørn normalt har brug for omkring et halvt milligram om dagen, har voksne brug for mere end 1 gram om dagen.

Forskellige mejeriprodukter

Mangel på B2-vitamin er et sjældent problem

Ariboflavinose er et sjældent problem forårsaget af et utilstrækkeligt indtag af B2-vitamin. Dette næringsstof har flere funktioner i kroppen, idet det også deltager i energistofskiftet og i kommunikationen i centralnervesystemet.

Ernæringsbehovet bør altid suppleres gennem fødevarer. I visse situationer kan kosttilskud indgå for at dække et højere indtag, men dette er ikke ideelt. Du bør altid indtage produkter fra forskellige grupper for at dække de anbefalede daglige mængder af vitaminer og mineraler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Suwannasom N, Kao I, Pruß A, Georgieva R, Bäumler H. Riboflavin: The Health Benefits of a Forgotten Natural Vitamin. Int J Mol Sci. 2020;21(3):950. Published 2020 Jan 31. doi:10.3390/ijms21030950
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017;96(6):384-389.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.