D-vitamin og vægttab: Hvordan hænger de sammen?

Hvis du ikke taber dig, kan det skyldes mangel på D-vitamin. Denne tilstand reducerer insulinfølsomheden og forhindrer effektiv fedtoxidation.
D-vitamin og vægttab: Hvordan hænger de sammen?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Niveauerne af D-vitamin og vægttab kan være tæt forbundet, selv fra flere forskellige synsvinkler.

Når det drejer sig om D-vitamin, taler vi om en af de førende næringsstofmangler, og det er ekstremt vigtigt for menneskekroppens funktion. I denne artikel fortæller vi dig, hvad du bør vide om det, så du er opmærksom på behovet for at optimere kroppens syntese af dette element.

For at forebygge ernæringsmæssige underskud er det tilrådeligt at planlægge en varieret og afbalanceret kost. Det vil være nøglen til at inkludere mange forskellige fødevarer, mens du altid forsøger at indtage den samme mængde kalorier, som der bliver brugt.

Med D-vitamin er der dog nogle flere ting at huske på, da soleksponering påvirker dets syntese og metabolisme.

D-vitaminniveauer hos overvægtige

Det første, du bør vide, er, at personer med fedme og overvægt har en tendens til at have lavere cirkulerende D-vitaminniveauer. I disse tilfælde har underskuddet en tendens til at være mere udtalt.

Det skyldes, at der er tale om et fedtopløseligt stof, dvs. at det ophobes i fedt. Jo større mængden af dette væv er, jo lavere er tilgængeligheden af grundstoffet til udvikling af fysiologiske funktioner. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Jornal de Pediatria bekræfter dette.

Det er således ikke overraskende, at når en person begynder at tabe sig, begynder niveauerne af næringsstoffet i blodet at stige. I princippet anses dette for at være en god ting, selv om det kan have skadelige virkninger, hvis de maksimale anbefalede intervaller overskrides.

Dette er ikke en hyppig forekomst. Man skal tabe sig meget og meget hurtigt, for at det sker.

For at undgå denne type ændring er det under alle omstændigheder tilrådeligt at få foretaget regelmæssige blodprøver. Dette vil også gøre det muligt for dig at vurdere behovet for tilskud i tilfælde af mangel.

Vi må ikke glemme, at opretholdelse af lave niveauer af dette næringsstof øger forekomsten af mange kroniske sygdomme. Det fremgår af forskning offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences.

En person træder op på en vægt

Kroppssammensætningen påvirker mængden af D-vitamin, der cirkulerer i blodet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Virker faste til vægttab virkelig? Her er, hvad du skal vide

Forholdet mellem D-vitamin og vægttab

Det er vigtigt at nævne, at opretholdelse af et vedvarende D-vitaminunderskud kan hindre vægttab, idet det fremmer ophobningen af subkutant fedtvæv.

Dette skyldes genesen af en inflammatorisk tilstand, der er afledt af progressiv insulinresistens. Derefter bliver kroppen ineffektiv i forhold til at bruge fedtsyrer som energisubstrat, så de har en tendens til at blive reserveret.

Det er vigtigt at øge din solseksponering for at opretholde dine D-vitaminniveauer i et optimalt interval og dermed vende problemet.

Det skal også bemærkes, at underskuddet i sig selv vil påvirke styrkeværdierne, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Strength and Conditioning Research . Resultatet er en nedsat evne til at udføre fysisk træning, hvilket sætter personen i en ond cirkel, der fører til mere fedtmasse.

Som om alt dette ikke var nok, vil en utilstrækkelig cirkulerende dosis D-vitamin i kroppen hindre calciumhomøostase. Mindre af mineralet vil blive fastgjort i knoglerne.

Dette kan således ikke blot føre til sarkopeni i årenes løb, men også til osteoporose. Begge disse sygdomme har en meget negativ indvirkning på en persons livskvalitet og øger forekomsten af mange andre kroniske sygdomme.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 fordele ved at danse regelmæssigt

Sådan øger du dit D-vitaminniveau for at sikre vægttab

Hos personer uden fedme er det nødvendigt at fremme tilstrækkelig soleksponering for at forbedre D-vitaminniveauet og fremme vægttab. Det er bedst at udsætte sig selv for solen i ca. 15 til 20 minutter og undgå de midterste timer på dagen.

Denne rutine bør være progressiv og konstant. De forbrændinger, som solen forårsager, er skadelige for huden og kan undgås med særlige forholdsregler.

Det er ekstremt vigtigt at bære solcreme og begrænse sin udsættelse for solen i de varmeste timer af dagen. Hvis du er længere tid i solen, skal du også påføre cremen hyppigt igen.

Det er dog altid tilrådeligt at tjekke mærkningen af solbeskyttelsesprodukter for at undgå eventuelle hormonforstyrrende stoffer i deres ingredienser. Hvis de er til stede, kan syntesen af testosteron og andre interne stoffer blive ændret, hvilket også vil påvirke muskelstyrkeværdierne og evnen til at tabe sig negativt.

Kvinde påfører solcreme

Ikke hvilken som helst solcreme vil være nok. Tjek mærkningen og tjek den ideelle SPF for din hud.

D-vitamin og vægttab: Et underskud kan påvirke vægttab

Et D-vitaminunderskud betinger vægttab negativt, selv om det også kan være forbundet med situationer med fedme. Dette er et grundlæggende næringsstof for at konsolidere en god sundhedstilstand på mellemlang og lang sigt, så det er vigtigt, at du opretholder optimale værdier af dette vitamin.

En løsning kan være at ty til tilskud.

Der bør lægges særlig vægt på behovet for at opretholde en række sunde vaner for at forebygge udviklingen af kroniske sygdomme. Det er ikke kun nok at spise godt og udsætte sig selv for solen, men det er også nødvendigt at dyrke regelmæssig motion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fiamenghi, V. I., & Mello, E. D. (2021). Vitamin D deficiency in children and adolescents with obesity: a meta-analysis. Jornal de pediatria97(3), 273–279. https://doi.org/10.1016/j.jped.2020.08.006
  • Latic, N., & Erben, R. G. (2020). Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. International journal of molecular sciences21(18), 6483. https://doi.org/10.3390/ijms21186483
  • Chiang, C. M., Ismaeel, A., Griffis, R. B., & Weems, S. (2017). Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. Journal of strength and conditioning research31(2), 566–574. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001518

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.