Mankai: Hvad er fordelene?

Indtagelse af mankai kan varmt anbefales for helbredet, når det introduceres inden for rammerne af en afbalanceret kost.
Mankai: Hvad er fordelene?

Sidste ændring: 14 februar, 2024

Mankai tilhører en gruppe vandplanter, der kan have visse sundhedsmæssige fordele. De er plantebaserede fødevarer med et højt proteinindhold, hvilket er grunden til, at de har fået kælenavnet “grøntsagsfrikadeller”.

Forbruget af alger er steget meget i de senere år. Det er almindeligt at finde folk, der ofte spiser dem alene eller inkorporerer dem i deres kulinariske forberedelser.

Det er en orientalsk skik, der gradvist også spreder sig til vestlige lande. Den variant, vi skal tale om i dag, Mankai, stammer fra Israel.

Ernæringsmæssige egenskaber ved Mankai

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt skiller Mankai sig ud med sit proteinindhold. Selvom fordøjeligheden ikke er den samme som for animalske proteiner, indeholder disse næringsstoffer alle de essentielle aminosyrer, hvilket adskiller dem fra andre vegetabilske proteiner. Faktisk postulerer nogle videnskabelige studier, at det er en mulig erstatning for kød, da det også indeholder vitamin B12.

Derudover er Mankai også en kilde til mikronæringsstoffer som jern, jod og zink. Tilsætning af det til nogle menneskers kost forbedrer parametrene for røde blodlegemer, hvilket kan hjælpe med at bekæmpe anæmi.

Som det sidste bør man nævne dens fiberindhold. Dette stof er ikke fordøjeligt, selvom det kan fermenteres i tarmen. Det stimulerer peristaltikken og er nøglen til at sikre, at fordøjelseskanalen fungerer korrekt.

Disse fibre er meget nyttige for tarmens mikrobiota. En in vitro-undersøgelse fra 2021 viste, at Mankai-linser modulerer de bakterier, der findes i tyktarmen, som udnytter stoffet til at producere gavnlige forbindelser, ikke kun i tarmen, men også i kroppens generelle stofskifte.

Fordele for kroppen

Lad os nu se på fordelene ved regelmæssig indtagelse af mankai. Hvad siger videnskaben om det?

Kvinde måler sit blodsukker
Hos mennesker med metaboliske problemer, såsom diabetes, kan indtagelse af mankai være gavnligt.

1. Forbedrer den glykæmiske kontrol

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care er mankai en nyttig fødevare, der hjælper med at sænke det glykæmiske indeks efter måltider. Det viser sig at være et vigtigt bidrag, når målet er at forbedre kontrollen af diabetes.

2. Øger mæthedsfornemmelsen

Folk, der brugte tangpræparatet i den førnævnte forskning, nåede også hurtigere postprandial mæthed. Det betyder, at man føler sig mæt med et mindre indtag, hvilket reducerer det efterfølgende kalorieforbrug og bidrager til at reducere kropsvægten.

Mankai har som nævnt et betydeligt indhold af fibre. Dette stof øger mæthedsfornemmelsen, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.

Derfor reducerer regelmæssig indtagelse risikoen for at snacke mellem måltiderne.

3. Hjælper med at forebygge problemer med skjoldbruskkirtlen

Ligesom mange slags fisk og skaldyr har Mankai et højt indhold af jod. Dette næringsstof har vist sig at være nøglen til at regulere skjoldbruskkirtlens funktion og forhindre udviklingen af tilknyttede patologier.

På trods af dette faktum skal man være særlig forsigtig med mængden af tang, der indtages. Et overskud vil føre til den modsatte effekt. Ifølge kliniske rapporter kan folk, der overforbruger alger, udvikle hyperthyreoidisme.

4. Reducerer risikoen for anæmi

Mankai er en meget velegnet fødevare at introducere i forbindelse med en vegansk kost, da det er en kilde til vitamin B12 og jern. Det vil supplere kosten og forhindre en udvikling af anæmi. Selv hos mennesker, der allerede har sygdommen, har algen vist sig at være et hjælpemiddel i behandlingen.

Kommercielle præsentationer og opskrifter med mankai

Denne fødevare fås i specialbutikker, normalt i pulverform. Det kan bruges til at lave shakes, energibarer eller brød. Du kan også lave infusioner og tilsætte det til salater.

Mankai
Der findes flere præparater af mankai på markedet, og de kan bruges til at lave forskellige opskrifter.

Smoothie

For at lave en smoothie med mankai er det bedst at kombinere flere grønne grøntsager med vand. Det er muligt at inkludere spirulina, spinat, gulerødder og spinat i opskriften. Det hele blendes til en halvflydende konsistens.

Salater

Der er to måder at introducere mankai på i retten. Enten som en ekstra ingrediens, på samme måde som andre grøntsager, eller ved at købe en pasta, der er lavet af pulveret fra fødevaren. Der er dog kun få butikker, hvor man kan købe en sådan pasta.

Mankai er en fødevare, man kan indarbejde i kosten

Mankai er en velegnet fødevare til en sund kost. Den er perfekt at introducere i en afbalanceret kost. Det spises dog sjældent i de vestlige lande, da det kun fås i specialforretninger eller på internettet.

Alligevel er det en god mulighed for dem, der følger en vegansk kost, da det hjælper dig med at øge det daglige indtag af vitamin B12. Med denne strategi reduceres risikoen for anæmi betydeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.