5 forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina

Spirulina er alger, som bliver mere og mere populære i kostplaner. Vi vil fortælle dig om de forholdsregler og kontraindikationer, som du bør overveje, før du tager spirulina.
5 forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det sidste stykke tid har spirulina fået stor popularitet i fødevareindustrien, fordi dets sundhedsmæssige fordele er blevet anerkendt. Ligesom ethvert andet kosttilskud er der dog bestemte forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina, som man bør overveje.

Hvem bør undgå at tage det?

Spirulina er en alge, som nemt vokser i øde områder og endnu mere, hvor vandet er alkalisk. På grund af antallet af næringsstoffer, det giver, ser mange det som en superfood. Det betyder dog ikke, at indtaget af det altid er sikkert.

Spirulina: Hvilke næringsstoffer giver det?

Befolkningsgrupper såsom aztekerne og inkaerne har indtaget dette substans siden oldtiden. Det var dog ikke indtil for noget tid siden, at dets vigtige egenskaber for mennesker blev genopdaget. Som konsekvens af det kan man nu få det i form af pulver, kapsler, væske og piller.

Spirulina indeholder proteiner i store mængder, essentielle fedtsyrer og antioxidanter. Derudover indeholder det også mineraler såsom jern, kobber og zink og A- og E-vitaminer og B kompleks.

Fordelene ved spirulina

Som følge af det understreger mange studier, at takket være dets komponenter kan spirulina faktisk facilitere forebyggelsen af nogle sygdomme og forstærkning af immunsystemet.

Dets mest anerkendte handlinger er de følgende:

 • Det har antioxidant og antivirale egenskaber.
 • Det indeholder tungmetaller, så det er et naturligt chelat.
 • Det regulerer blodsukker og kolesterolniveauer.
Spirulina i pulverform

Eksperter ser spirulina som værende en superfood på grund af dets ernæringsmæssige egenskaber.

Hvad er de forskellige forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina?

Selvom dets kosttilskud er sikre for de fleste personer, er det dog bedst at undgå det i bestemte tilfælde. Det skyldes, at det kan have nogle bivirkninger. Lad os se nærmere på fem situationer, som fortjener forsigtighed.

1. Personer med blødersygdomme bør være forsigtige med at tage spirulina

Spirulina har en antikoagulerende effekt, hvilket betyder, at det forsinker handlingen af blodplader, som blokerer sår i blodårerne. Det påvirker derfor den naturlige handling med at stoppe blødning.

I den forstand bør personer, der tager lægemidler med de samme effekter mod tilstande såsom atrieflimren eller slagtilfælde, undgå spirulina. Hos patienter med blødersygodmme kan forekomsten af blå mærker og kraftige blødninger blive mere intens.

2. Gravide og ammende kvinder

Der er ingen nøjagtige data om effekterne af dette tilskud under graviditet. Eksperter ved dog, at alger kan være inficerede med toksiner eller metaller.

Forgiftning med tungmetaller er en alvorlig tilstand, som påvirker flere organer. Hjernen, nyrer og røde blodlegemer er modtagelige for ophobning af disse toksiner, hvilket i det mellemlange løb fører til en øget risiko for at udvikle andre sygdomme.

Moderkagen og navlestrengen mellem fosteret og moderen er også sårbare overfor forgiftning af tungmetaller. Graviditet er derfor en af de situationer, hvor der er forholdsregler og kontraindikationer ved spirulina.

3. Kontraindikationer ved spirulina: Personer med autoimmune sygdomme bør ikke tage det

Det styrker immunsystemet at tage spirulina. I nogle situationer – såsom ved multipel sklerose, lupus, leddegigt og lignende tilstande – kan spirulina dog forstærke denne effekt og dermed forværre lidelserne.

Det er derfor bedst at holde sig fra indtaget af det i disse tilfælde.

4. Allergier

Ifølge nogle studier kan spirulina have en allergisk komponent. Der er derfor en sandsynlighed for, at det kan producere bivirkninger. Selvom eksponering for spirulina er nødvendigt for at kunne opdage det, bør personer, der allerede lider af allergi, tage ekstreme forholdsregler.

5. Kontraindikationer ved spirulina: Patienter med Føllings sygdom

Føllings sygdom er en arvelig sygdom, som har en lav forekomst i den almene befolkning. Hos disse patienter er der en ændring i omdannelsen af aminosyrerne, der kaldes phenylalanin.

For disse personer er det kontraindikeret at indtage produkter, som indeholder dette substans, såsom alger. Hvis de gør det, kan deres kroppe ikke udføre den særlige omdannelse, hvis symptomerne opstår.

Spirulina i form af piller og pulver

Spirulina er tilgængeligt på markedet både i form af piller og pulver.

Dette bør man overveje, før man tager spirulina

For at slå det fast er spirulina en fødevare, som bliver brugt som et kosttilskud og ikke som medicin. Indtaget af det i passende mængder er sikkert for de fleste personer pånær dem, vi har nævnt i det ovenstående afsnit.

I nogle særlige tilfælde kan der dog opstå bivirkninger. Disse kan inkludere hudslæt og kløe, tørst, forstoppelse, mavepine og svimmelhed. Selvom denne komponent er en mulighed for indtaget af proteiner, essentielle fedtsyrer og andre næringsstoffer, betyder det dog ikke, at det ikke er i stand til at producere bivirkninger.

I modsætning til den populære overbevisning betyder det faktum, at et produkt er naturligt, ikke, at det altid vil være harmløst. Af den grund, hvis man lider af en sygdom, ammer eller har allergi over for bestemte fødevarerbør man tale med en læge for at se, om man kan inkorporere denne alge i kosten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology55, 690-698.
 • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
 • Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria32(1), 34-40.
 • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
 • Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
 • Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
 • Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica)31(1), 135-139.
 • Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
 • Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.