Mareridt efter fødslen: Hvilke er de mest almindelige?

Mareridt efter fødslen er meget almindeligt. De kan skyldes mangel på hvile eller hormonelle ubalancer. Lær alt om dem her.
Mareridt efter fødslen: Hvilke er de mest almindelige?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mareridt efter fødslen er mere almindelige, end du måske tror, ifølge nogle undersøgelser. Disse drømme kan være ret foruroligende, da de ofte har noget med den nyfødte at gøre.

I de fleste tilfælde er indholdet af disse mareridt relateret til situationer, hvor barnet er i fare, forsvinder eller falder ud af sengen. Dette skaber angst hos mødrene.

Det siges, at de er et produkt af en kombination af faktorer, blandt hvilke er hormonelle ubalancer samt manglende hvile eller ændringer i rutinen som følge af barnets fødsel.

Læs videre og find ud af, hvad der er de hyppigste mareridt efter fødslen, og hvad man kan gøre for at håndtere dem.

Hvorfor opstår mareridt efter fødslen?

Mareridt beskrives som en form for parasomni, der opstår i slutningen af en søvncyklus. Under mareridt vises billeder, der både er foruroligende og meget levende, gennem vores sind.

Oplevelsen er således foruroligende. Nogle gange ledsages mareridt af skrig, voldsomme bevægelser, sved eller gråd. Som følge heraf vågner personen ofte meget forskrækket op med tegn på nervøs uro.

Mareridt efter fødslen er imidlertid ret almindeligt. Ifølge en undersøgelse har mere end 90 % af kvinderne en tendens til at have denne type drømme tæt på eller efter fødslen.

Især rapporterede de fleste af de interviewede kvinder (ca. 75 %) i ovennævnte undersøgelse, at indholdet af disse drømme var relateret til situationer, hvor deres babyer var i fare, hvilket gav dem angst eller uro, når de vågnede.

Mareridt efter fødslen kan opstå som en naturlig følelsesmæssig reaktion på det nye ansvar, som det indebærer at være mor. Derfor er der forventninger og frygt for at begå fejl og gøre noget, der kan være skadeligt for barnet.

Derudover er det værd at bemærke, at der også sker forandringer i forbindelse med at blive mor. En af disse har at gøre med uregelmæssigheden i søvnrutiner, så det ikke er muligt at opnå kvalitetssøvn.

For det tredje er en anden faktor, der bidrager til forekomsten af mareridt efter fødslen, ændringen af hormonniveauet. Dette sker ikke kun under graviditeten, men også efter fødslen.

En meget stresset mor

Babyer genererer en ændring af rutinerne, der komplicerer de nye mødres hvile. Dette fremmer forekomsten af mareridt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:5 ændringer i intime forhold efter graviditet

Hvad er de mest almindelige mareridt efter fødslen?

Blandt de hyppigste mareridt efter fødslen er de mareridt, hvor barnet er i en farlig situation, som moderen ikke kan kontrollere. Lad os dog se nærmere på nogle af de mest almindelige mareridtsscenarier.

1. Mareridt efter fødslen: Barnet falder ud af sengen

At drømme, at den nyfødte falder ud af sengen, er en hyppig foreteelse, når moderen sover med barnet. Det er en situation, som der stadig er stor diskussion om, hvorvidt det er noget positivt eller negativt.

Denne type drøm kan dog også forekomme, når moderen har ammet og falder i søvn på grund af ophobet træthed.

2. Barnet er forsvundet

I dette mareridt drømmer moderen, at barnet skriger, men hun kan ikke finde barnet. Det kan endda ske, at barnet i drømmen ligger i sengen, og at moderen leder mellem lagnerne uden at kunne finde barnet.

3. Barnet bliver kidnappet

I et andet af de hyppige mareridt efter fødslen, der ligner det foregående, er barnet forsvundet på et offentligt sted, fordi nogen har taget det. En variant af samme drøm er, at nogen har taget den nyfødte fra vuggen, som er tom, da moderen kommer for at tjekke.

4. Det glemte barn

Lige så foruroligende som de foregående er det mareridt, hvor moderen drømmer, at hun har glemt barnet et sted.

Udover rædselen for ikke at kunne finde barnet opstår således også skyldfølelsen over at være ansvarlig for, at noget sådant er sket. Dette er som regel en afspejling af den frygt, som enhver kvinde oplever for, at dette kan ske i virkeligheden.

5. Andre almindelige mareridt efter fødslen

Ud over de ovenstående er følgende andre foruroligende drømme hos kvinder, der for nylig har født:

  • Barnet falder og slår hovedet.
  • Barnet græder utrøsteligt uden nogen kendt årsag.
  • En usynlig og overhængende fare (måske et dyr) forfølger barnet.
  • Den nyfødte græder af sult, men der er intet mad at give ham/hende.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Tips til at håndtere en fødselsdepression og stress

Hvad man kan gøre ved mareridt efter fødslen

Disse mareridt kan, når de tilføjes til dårlig søvnkvalitet, påvirke moderens generelle funktion samt hendes forhold til barnet og den opmærksomhed, hun bør give til pleje af barnet. Hvis dette er tilfældet, er der nogle ting, der kan og bør gøres for at overvinde denne situation på den bedst mulige måde.

For det første skader det ikke at bede om eller acceptere hjælp, hvis situationen med pasning af barnet er kompliceret. Det kan ske både med nye mødre på grund af manglende erfaring og med dem, der har andre små børn at tage sig af.

Uanset hvordan vores situation er, har vi brug for en god nats søvn. Og selv om en nybagt mor, der lige har født, tror, at hun skal bruge al sin tid på at passe sit barn, er det ikke helt sandt.

Uanset hvad der skal til, skal du finde plads til at hvile ordentligt. Det vil være med til at minimere forekomsten af mareridt efter fødslen.

Hvis du har en partner, bør du stole på, at andre kan hjælpe dig med at tage sig af barnet. Det samme gælder for et familiemedlem, som du bor sammen med. Det vil desuden give dig mulighed for at skabe gode bånd mellem den nyfødte og de mennesker, der er omkring dig.

Som det sidste bør du sænke dit stressniveau og din angst i forbindelse med pasning af barnet. Dette betyder ikke, at du skal gå til det ekstreme og forsømme. Men at passe godt på barnet og at være bekymret er ikke synonymt. Det sidste er heller ikke nødvendigt for at opnå det første.

Træt mor ved siden af baby i tremmeseng

Det er sundt og nødvendigt at kunne uddelegere visse former for pasning af barnet og andre huslige pligter til andre.

Mareridt efter fødslen: Hvornår skal man gå til lægen?

Ud over at vågne op i en tilstand, der blander forvirring med angst, er det mest almindelige, at moderen føler et større ønske om at beskytte sit barn. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse mareridt ikke har nogen reel betydning og kan være helt normale. Drømme er drømme, som Calderón de la Barca engang sagde.

Men hvis personen føler, at disse drømme er meget hyppige eller forstyrrende, er det nødvendigt at tale med sine kære og fortælle, hvad man føler og identificere, hvad der virkelig bekymrer en.

Hvis forstyrrende drømme desuden ledsages af modløshed, apati, tristhed eller tvangstanker, kan der være tale om en fødselsdepression. Det kan også være et muligt tegn på angst eller manifestation af en psykose.

Under alle omstændigheder bør dette afklares af en professionel adfærdsspecialist. Derfor er det i situationer, hvor moderens liv og det forhold, hun har til sit barn, begynder at blive påvirket, en god idé at få terapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García Vega M,  Muñoz Gálligo E,  Mingote Adán J, et al. El estrés, uno de los principales factores psicosociales predisponentes en el desarrollo de la depresión puerperal. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace. 2012; 103: 65-71.
  • Guerra Rivas G. Depresión postparto y su influencia en el núcleo familiar. Babahoyo, Ecuador: Universidad Técnica de Babahoyo, 2020.
  • Nielsen T, Paquette T. Dream-associated behaviors affecting pregnant and postpartum women. Sleep; 2007; 30(9): 1162–1169.
  • Oviedo Lugo G, Mondragón V. Trastornos afectivos posparto. Universitas Médica. 2006; 47(2): 131-140.
  • Sánchez Montoya J, Palacios Alzaga G. Matronas Prof. Trastorno de estrés postraumático en el embarazo, parto y posparto. 2007; 8 (1): 12-19.
  • Wills L, Garcia J. Parasomnias. CNS Drugs. 2002; 16: 803-810.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.