Masago: Næringsstoffer og anvendelse af flyvefiskerogn

Hvis du kan lide det japanske køkken, må du ikke gå glip af at lære, hvad masago er. Det er en meget anvendt ingrediens med masser af næringsstoffer og fremragende smag.
Masago: Næringsstoffer og anvendelse af flyvefiskerogn
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Rognen fra flyvefisk er kendt som masago. Det anvendes i vid udstrækning i japansk gastronomi til at pynte forskellige typer sushi og har en differentieret næringsværdi.

Det er muligt at indføre det i kosten for at forbedre dens kvalitet og forebygge mangel på essentielle mineraler, som kan ændre sundhedstilstanden. Vi vil lære dig, hvordan du får mest muligt ud af det, samt dets hemmeligheder.

Før vi begynder, er det nødvendigt at understrege, at det er tilrådeligt at øge tilstedeværelsen af fisk og skaldyr i kosten. De indeholder normalt meget få kalorier, men de er en kilde til essentielle næringsstoffer af høj kvalitet.

Takket være disse elementer forhindres ineffektivitet i funktionen af kroppens fysiologiske systemer, hvilket vil reducere forekomsten af kroniske og komplekse sygdomme.

Sushi på tallerken

Masago anvendes ofte i sushi.

Vigtige næringsstoffer i masago

Masago skiller sig ud som en kilde til D-vitamin. Dette element findes i få fødevarer og er af vital betydning for sundheden. Faktisk er mangel på dette element forbundet med en øget risiko for hjerte-karforandringer og visse typer kræft.

En undersøgelse, der er offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences, bekræfter dette. For at undgå denne type problemer er det nødvendigt at sikre et regelmæssigt indtag.

Masago

Masago er en kilde til omega 3 og D-vitamin.

Denne fødevare indeholder mange fedtsyrer af omega 3-serien. Disse bidrager til at afbalancere de inflammatoriske processer i det indre miljø og hjælper dermed til at opnå en tilstand af homøostase.

Dette fremgår af forskning, der er offentliggjort i Journal of the American College of Nutrition . Det er dog vigtigt at afbalancere indtaget af omega 3 og omega 6 for at opleve denne fordel.

I modsætning til andre fisk og skaldyr indeholder masago kun lidt kviksølv. Dette tungmetal findes i betydelige mængder i nogle store fisk og er et element, der kan ophobes i fedtvævet. Når dette sker, sker der ændringer i centralnervesystemets fysiologi, som har vist sig at øge forekomsten af hjernerelaterede sygdomme.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Farerne ved at spise fisk og skaldyr

Kontraindikationer for forbrug af masago

På trods af dens næringsstoffer og potentielle fordele er der nogle ulemper forbundet med indtagelse af masago. Den vigtigste af disse er, at det er en fødevare med højt natriumindhold.

For mange mennesker vil dette ikke være en afgørende faktor, men det er sandt, at der er befolkningsgrupper med en højere risiko for stigende blodtryk under et stort forbrug af dette mineral.

Desuden kombineres masago ofte med usunde produkter i tilberedninger som f.eks. sushi. Det ledsages ofte af visse saucer, der kan indeholde transfedtsyrer. Disse øger inflammationen i det indre miljø og kan fremme udviklingen af mange kroniske og komplekse patologier, såsom type 2-diabetes.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan identificerer du fordærvet fisk

Næringsindhold

Når vi taler om næringsstoffer og energiværdi, skal det bemærkes, at hver 16 gram masago giver ca. 40 kalorier. Kulhydratindholdet er meget lavt, idet det ikke når op på et gram i den mængde. Det indeholder dog en betydelig mængde protein samt fedt. 3,9 gram af det første næringsstof og 2,9 gram af det andet.

Hvad angår mikronæringsstoffer, bør bidraget af især B12-vitamin og selen nævnes. Den er også en kilde til magnesium og natrium og indeholder desuden D-vitamin. Indtagelse af det kan endda bidrage til at dække det daglige behov for calcium, da dette element er afgørende for knoglesundheden.

Hvordan anvendes masago i køkkenet?

Sushi med masago

Masago kan indgå i forskellige tilberedninger, selv om den mest almindelige er i sushi.

Det mest almindelige er at inkorporere masago i sushi som dekoration. Det har et sprødt knas og en havsmag, der i høj grad vil forbedre de organoleptiske egenskaber ved denne traditionelle japanske ret.

Det er dog også muligt at inddrage det i andre tilberedninger som f.eks. salater, poke bowls eller risretter. Det er endda muligt at lave en lækker sauce med mayonnaise og masago til at dyppe forskellige fødevarer i.

Vi må dog ikke glemme, at nogle mennesker kan udvikle allergiske reaktioner over for denne fødevare. I tilfælde af symptomer er det bedst at konsultere en læge så hurtigt som muligt.

Det er ikke særlig hyppigt, men det kan forekomme i visse situationer. De hyppigste manifestationer er hævelse, kløe eller nældefeber efter indtagelse af produktet.

En sund fødevare

Som du har set, er masago en fødevare, der indeholder flere vigtige næringsstoffer, som kan bidrage til at forbedre sundhedstilstanden. Det er muligt at inkludere det regelmæssigt i kosten i forskellige typer af tilberedninger.

Indtagelsen bør dog overvåges i tilfælde af personer, der er overfølsomme over for natrium. I de fleste sammenhænge vil det dog medføre flere fordele end skader.

Husk som det sidste, at når det drejer sig om at forbedre dit helbred, er det ikke nok blot at passe på din kost. Det vil være nødvendigt at gennemføre en række generelle vaner.

Blandt dem kan vi fremhæve behovet for at lave fysisk aktivitet på regelmæssig basis, med særlig fokus på styrketræning. Takket være dette afbalanceres inflammatoriske tilstande i det indre miljø, hvilket er med til at forebygge sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.