Sådan identificerer du fordærvet fisk

Indtagelse af fordærvet fisk kan forårsage alvorlig madforgiftning, så der bør træffes ekstreme forholdsregler for at identificere friskheden af den fisk, du skal til at spise.
Sådan identificerer du fordærvet fisk

Sidste ændring: 09 august, 2022

Denne artikel vil lære dig, hvordan du kan identificere fordærvet fisk. Fisk er en fremragende proteinkilde i vores kost, uanset om den er frisk eller frossen. Faktisk er det meget gavnligt for vores helbred, fordi fisk er en af de vigtigste fødevarer takket være den høje næringsværdi og lette fordøjelse.

Der findes mange metoder til konservering og transport af fisk, der søger at sikre, at den forbliver frisk i længere tid. Men nogle gange ankommer fisken af den ene eller anden grund ikke hjem i god stand.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man kan identificere fordærvet fisk eller fisk, der er i dårlig stand. I dag er det dog lidt mere kompliceret at skelne mellem, om et stykke fisk er frisk eller ej, på grund af den moderne salgsstil: Emballagen.

I de seneste årtier er bekvemmelighed blevet et vigtigt aspekt, når man sælger produkter. Derfor tøver mange mennesker ikke med at købe fisk, der er renset, fileteret og uden hoved. Derfor er det lettere at spise et stykke fisk, der ikke er frisk, uden at man ved det, da det for det meste købes pakket eller frosset.

Sådan identificerer du fordærvet fisk

Fisk på frost

FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) anser sensoriske metoder for at være en af de mest effektive måder at genkende fordærvet fisk på. Som det forklares, indebærer dette at måle, analysere og fortolke fødevarens karakteristika ved hjælp af syns-, lugte-, smags-, føle- og høresansen.

Vi skal således bruge vores sanser til at bestemme visse karakteristika ved fisken, som gør det muligt for os at vide, om den har mistet sin kvalitet til konsum.

 • Lugt: Fisk i dårlig tilstand har en ildelugtende og undertiden endda ammoniaklignende lugt.
 • Berøring: En fisk i dårlig stand har en meget blød hud. Samtidig er skællene og kødet let at løsne.
 • Øjnene: En fisk i dårlig stand har indfaldne øjne, mælkeagtig hornhinde og grå pupiller, som om den havde grå stær.
 • Gællerne: De er placeret bag hovedet. En fordærvet fisk har gæller, der er gullige eller grålige.
 • Bugen: Dette område er det første, der bliver påvirket af aldring. Når en fisk er i dårlig stand, er maven hævet eller slap og nedsunken.

Sådan er fisk, når den er i god stand

Friske fødevarer på et skærebræt

Vi kan naturligvis også bruge vores sanser til at afgøre, om denne fødevare er frisk. I dette tilfælde bør kendetegnene være følgende:

 • Lugt: Frisk fisk lugter af tang og hav og bevarer alle sine næringsstoffer.
 • Berøring: Frisk fisk har en klar farve, og skællene er hårde og skinnende.
 • Øjnene: Når fisken er frisk, har den udstående øjne, der er sorte med en skinnende pupil.
 • Gællerne: Afhængigt af arten har en fisk i god stand lyserøde eller røde gæller, der er rene, blanke og uden slim.
 • Bugen: Kødet er sejt og ikke glat.

Tips til at undgå ubehagelige overraskelser, når det drejer sig om fordærvet fisk

Madlavning

For ikke at spilde mad, er det tilrådeligt at tilberede fisken inden for et par dage efter at have købt den i supermarkedet. Hvis dette ikke er muligt, kan den fryses ned, hvilket garanterer produktets integritet.

FAO påpeger faktisk også, at frysning forlænger holdbarheden for alle fiskearter. Dermed kan deres egenskaber bevares, og risikoen for fødevareforgiftning kan undgås. Følgende bør dog tages i betragtning:

 • At spise fisk, der er opbevaret i fryseren efter et par uger uden at have været hjemme, kan medføre visse risici.
 • Det skyldes, at vi ikke ved, om der i den tid væk fra hjemmet har været strømafbrydelser.

Det skal dog også bemærkes, at korrekt frosne produkter normalt ikke holder sig mere end to dage, når de først er optøet.

På den anden side anbefales det aldrig at genfryse dem. Hvis vi opdager optøet fisk på grund af strømsvigt i køleskabet eller nedbrud, er det bedst at smide produktet ud.

Køling og frysning forhindrer kun spredning af flere bakterier, men dræber dem ikke. Dette fremmer en fremskyndelse af nedbrydningsprocessen. Sammenfattende kan man sige, at hvis der er sket ændringer i konserveringsteknikkerne, bør produktet kasseres.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: 9 overraskende fødevarer, der kan fryses ned

Fugtighedsgraden kan være med til at opdage fordærvet fisk, der har været frosset ned

Is kan bruges til at undgå fordærvet fisk

Før du tilbereder en fisk, bør du se på den beholder, der indeholder produktet. Tjek, om den har en masse frossen væske, eller om den er tør. Når der er væske i posen eller beholderen, er det et tegn på, at der kan have været en temperaturændring, som har fået fisken til at tø op.

Hvis fryseprocessen er optimal, er det stadig vigtigt at sikre sig, at fisken er frisk, selv om emballagen er tør. Dette kan gøres ved at tø fisken op, undersøge den omhyggeligt og lugte til den. Hvis produktet ser normalt og friskt ud og lugter normalt og friskt, kan det spises. Ellers bør du ikke spise det.

Fisk, der ikke skal spises samme dag som købet, bør lægges i saltet vand et øjeblik, før den opbevares. Derefter skal den tørres godt og lægges i køleskabet. Dette er med til at bevare dens friskhed.

Som det sidste kan vi også kontrollere, om fisken er frisk eller i dårlig stand på det tidspunkt, hvor den spises. I dette tilfælde er det vigtigt at vurdere smagen omhyggeligt: Frisk fisk smager ikke bitter, sur eller harsk. Vores smagsløg kan hjælpe os med at identificere fordærvet fisk. Hvis alt er i orden, kan den spises uden problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.