Matcha te: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Matcha te kommer ligesom grøn te fra Camellia sinensis-planten. Imidlertid er dens ernæringsprofil anderledes, og den dyrkes forskelligt. Hvad bruges det til? I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide!
Matcha te: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Sidste ændring: 03 december, 2020

Matcha te er et produkt, der er blevet populært på grund af dets usædvanlige egenskaber. Det kommer fra samme plante som traditionel grøn te, Camellia sinensis, men det er et pulveriseret produkt med en anden ernæringsprofil, da det dyrkes på en bestemt måde.

For at dyrke denne type te dækker landmændene planterne 20 eller 30 dage før høsten for at undgå direkte sollys. På grund af dette producerer planterne mere klorofyl og aminosyrer. Planterne bliver endda en mørkere nuance af grønt.

Når det er tid til at høste dem, vælger de de bedste blade i hånden og fjerner stilkene og venerne på planten. Derefter maler de det og får et lysegrønt pulver, som de sælger under navnet matcha te. Nedenfor fortæller vi dig om dets egenskaber og anvendelser.

Ernæringsmæssige egenskaber ved matcha te

Som vi nævnte før, er denne te karakteriseret ved en unik ernæringsprofil. Selvom det muligvis deler nogle funktioner med helbladet grøn te, har den en højere koncentration. Ifølge ernæringsdatabasen SELF indeholder en servering matcha te (1 tsk eller 1 gram):

 • Protein (mellem 250 og 300 mg)
 • Samlede aminosyrer (ca. 272 ​​mg)
 • Lipider (ca. 50 mg)
 • Mineraler som kalium, magnesium, calcium, zink, fosfor og jern
 • Vitaminerne A, B1, B2, B6, C, E og, K

Læs også: Fire opskrifter på grøn te

På den anden side antyder et skøn offentliggjort i Journal of Chromatography A, at antallet af katekiner i denne type te er op til 137 gange højere end i andre typer grøn te. På grund af dette er det sundhedsmæssigt en af ​​de mest foretrukne muligheder.

Matcha te i pulverform

Vigtigste anvendelser af matcha te

I de seneste par år er matcha blevet brugt som et ernæringsmæssigt supplement til at fremme trivsel. Du blander bare pulveret med varmt vand, og du får en drikkevare, der supplerer din kost. Faktisk på grund af sin struktur og smag er der mennesker, der bruger det til at lave desserter, cocktails og andre typer drikkevarer.

Generelt bruger de fleste det dog for dets sundhedsmæssige fordele. Selvom mange mennesker faktisk stadig ikke ved det, har flere undersøgelser bestemt, at dets komponenter er hjælpestoffer, der bidrager til at forhindre visse sygdomme.

Hjernesundhed

Drikken, du laver med denne naturlige te, anbefales ofte for at forbedre din hjernes sundhed. På grund af dets indhold af stimulerende stoffer som koffein og L-theanin kan det hjælpe dig med at føle dig mere opmærksom og øge dit energiniveau.

En undersøgelse offentliggjort i Food Research International observerede, at matcha kan forårsage øgning i opmærksomhedsspænding, reaktionstid og hukommelse sammenlignet med placebo. Selvom det er et emne, der har brug for mere forskning, antyder disse fund, at det kan være et godt supplement til at forbedre din hjernes ydeevne.

Læs også: De bedste tips til at bevare en ung, sund hjerne

Hjertesundhed

På grund af sin koncentration af katekiner har denne type te også gavnlige virkninger på dit hjertes sundhed. Ifølge en gennemgang af undersøgelser, der blev offentliggjort i det medicinske tidsskrift Current Medical Chemistry, har katekiner antioxidant, antiinflammatorisk, antitrombotisk og antiproliferativ aktivitet.

På grund af dette er matcha og andre former for grøn te hjælpestoffer til reduktion af højt kolesteroltal, blodtryksproblemer og andre faktorer, der øger risikoen for kroniske hjerte-kar-sygdomme.

Hjerte undersøges af læge

Kropsvægt

En anden brug af matcha har at gøre med kropsvægt. Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er et af de “mirakelprodukter”, der lover at hjælpe dig med at tabe kilo på kort tid. Men hvis du inkluderer det i din sunde og kaloriekontrollerede kost, kan det fremme vægttab.

I en undersøgelse offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition hjalp indtagelse af grøn teekstrakt til at øge fedtforbrændingen med op til 17% under moderat træning. Derudover har andre undersøgelser forbundet indtagelse af grøn te med højere energiforbrug.

Under alle omstændigheder er det et emne, der stadig undersøges, og der er ikke nok bevis til at komme med endelige udsagn. Hvis du prøver at tabe dig, er det derfor vigtigt at prioritere de anbefalinger, som din læge og ernæringsekspert giver dig.

Bivirkninger og kontraindikationer ved matcha te

For de fleste sunde voksne betragtes matcha te som sikkert, så længe du begrænser dit forbrug. To eller tre kopper om dagen er nok, hver lavet med et gram matcha. På grund af koffeinindholdet kan det imidlertid forårsage bivirkninger, især når du overskrider dosis, eller hos mennesker, der er følsomme over for koffein.

Sådanne effekter inkluderer:

 • Irritabilitet
 • Søvnløshed
 • Hovedpine
 • Hjertebanken
 • Svimmelhed
 • Kvalme og opkast

Derudover kan katekinerne i denne te, som angivet i en litteraturgennemgang offentliggjort i Chinese Medical Journal, påvirke dit jernoptag, f.eks. hos patienter med jernmangelanæmi. Det kan også påvirke dit zinkoptag.

Patienter med hjertesygdomme, nyreproblemer eller mavesår bør undgå at drikke denne te uden først at spørge deres læge. Dets komponenter kan forstyrre visse lægemidler, der bruges til at behandle disse lidelser.

Det kan interessere dig ...
Grøn te mod akne: Virker det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Grøn te mod akne: Virker det?

Akne er ikke et alvorligt helbredsproblem, men det kan gøre skade på en persons selvtillid. Læs her, hvordan du kan bruge grøn te mod akne. • Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1–2), 173–180. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(03)01133-6
 • Schroder, Lennard & Marahrens, Philip & Koch, Julian & Heidegger, Helene & Vilsmeier, Theresa & Phan-Brehm, Thuy & Hofmann, Simone & Mahner, Sven & Jeschke, Udo & Richter, Dagmar. (2018). Effects of green tea, matcha tea and their components epigallocatechin gallate and quercetin on MCF‑7 and MDA-MB-231 breast carcinoma cells. Oncology Reports. 41. 10.3892/or.2018.6789.
 • Babu PV, Liu D. Green tea catechins and cardiovascular health: an update. Curr Med Chem. 2008;15(18):1840–1850. doi:10.2174/092986708785132979
 • Tian C, Huang Q, Yang L, et al. Green tea consumption is associated with reduced incident CHD and improved CHD-related biomarkers in the Dongfeng-Tongji cohort [published correction appears in Sci Rep. 2017 May 31;7:45949]. Sci Rep. 2016;6:24353. Published 2016 Apr 13. doi:10.1038/srep24353
 • Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. American Journal of Clinical Nutrition87(3), 778–784. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.3.778
 • Bérubé-Parent, S., Pelletier, C., Doré, J., & Tremblay, A. (2005). Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. British Journal of Nutrition, 94(3), 432–436. https://doi.org/10.1079/bjn20051502
 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13