De bedste tips til at bevare en ung, sund hjerne

For at kunne drage fordel af en ung hjerne i længere tid er det vigtigt at have en bedre livskvalitet. For at opnå dette skal du holde hjernen aktiv og nære den ordentligt.
De bedste tips til at bevare en ung, sund hjerne

Sidste ændring: 09 august, 2022

At have en ung, aktiv og sund hjerne giver dig mulighed for at nyde godt af en bedre hukommelse og føle dig mere klarsynet. Men som du bliver ældre i årenes løb, vil din hjernes evner også falde. Derfor er det vigtigt at tage et kig på nogle tips for at at holde din hjerne ung så længe som muligt.

Når du bliver ældre, begynder du at glemme ting oftere. Du kan dog forsinke alt dette ved at øve og styrke hjernen.

Træning er nøglen til neuroplasticitet

Neuroplasticitet refererer til hjernens evne til at ændre og tilpasse sig miljøet. Dette sker på grund af, at neuroner er i stand til at regenerere og skabe nye forbindelser.

Hvordan styrker man neuroplasticitet?

Når du træner, øges blodgennemstrømningen i hjernen, såvel som mængden af ​​blod og antallet af blodkar. Dette medfører en stigning i ilt og glukose i hjernen, hvilket er en god kilde til næringsstoffer, som vil hjælpe cellevækstprocesserne.

Alt dette vil forbedre de kognitive processer , som er:

 • Opmærksomhed
 • Opfattelse
 • Hukommelse
Ældre mennesker løber for at bevare en sund hjerne

Mindfulness er afgørende for at have en sund hjerne

Mindfulness er også vigtigt for at holde din hjerne ung. Denne praksis har mange fordele, herunder med at hjælpe dig med at reducere stress. Selvom stress  i lave doser er ok, er det normalt, at jo mere hyppigt det forekommer, jo mere skade kan stress forårsage.

Problemet med stress er, at dets påvirkning på hjernen er meget alvorlig. Når du er stresset, stiger dine kortisolniveauer, hvilket forårsager hukommelsestab. Hvis stress bliver kronisk, kan dine neuroner blive permanent skadet.

Når din hjerne modtager høje doser af kortisol, påvirkes forbindelserne mellem neuroner. Hvis dette ikke er løst i tide, kan de ende med at dø. Dette vil have stor indflydelse på din hukommelse.

Hold din hjerne aktiv

laesning styrker hjernen

For at kunne drage fordel af en ung, sund hjerne, ud over at anvende alle ovenstående tips, er det vigtigt at holde øje med dine hukommelsesevner. Dette foregår ved at arbejde med øvelser og implementere flere vaner i din hverdag:

 • Øv dig i at huske telefonnumre udenad: Selv om det i dag ikke er vigtigt, er det en god øvelse at tvinge din hjerne til at arbejde på hukommelsen. Du kan også prøve at huske på andre ting som f.eks. en indkøbsliste eller navne på gaderne i dit kvarter.
 • Lær noget nyt: Et kursus, et nyt sprog eller ord. Der er en række muligheder, for at kunne drage fordel af at lære noget nyt hver dag. Vælg den metode, der passer dig bedst og dine præferencer.
 • Læs bøger: Læsning er godt for din fantasi og har store fordele for en sund hjerne. Når du får vanen, vil du også indse, at du læser hurtigere, hver gang du gør det. Det er en meget behagelig aktivitet.
 • Skriv i en dagbog: At skrive hver dag hjælper også med at bevare en aktiv og sund hjerne. Det er ligegyldigt, hvad eller hvor du skriver. Det vigtigste er, at du gør det konsekvent.

Gode ​​spisevaner er nødvendige for at bevare en sund hjerne

Hvis du vil have en ung, sund hjerne, skal du være opmærksom på den mad, du spiser. Hjernen bruger glukose som sin vigtigste energikilde. Derfor er det vigtigt at indtage nok kulhydrater, vitaminer og protein .

At have nok, eller underskud, af et væsentligt næringsstof kan påvirke dit nervesystem. En dårlig kost, der mangler visse vitaminer og mineraler, kan forårsage apati, manglende opmærksomhed, nervøsitet eller træthed. Af denne grund bør du altid spise ordentligt.

Ud over det ovennævnte skal du huske, at for at have en ung, sund hjerne er det nødvendigt ikke at være bekymret, ængstelig og være pessimistisk. Et sind fuldt af negative tanker kan føre til konstante tilstande af stress og angst.

Vedligeholdelse af dit velvære, fred og aktiviteter, der kan hjælpe dig med at holde dig aktiv og sund, er vigtig for din hjerne. Selvom du ikke kan stoppe med alle de stressende faktorer, der findes omkring dig, er det stadig i dine hænder at tage visse sunde foranstaltninger, når du bliver gammel.

Vent ikke, til du er ældre med at anvende disse tips. Trods alt er de måske ikke effektive til den tid. Begynd at udøve disse gode vaner lige nu, og hver dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
 • Hötting, K., & Röder, B. (2013). Beneficial effects of physical exercise on neuroplasticity and cognition. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 37(9), 2243-2257.
 • Hölzel, B. K., Carmody, J., Vangel, M., Congleton, C., Yerramsetti, S. M., Gard, T., & Lazar, S. W. (2011). Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density. Psychiatry research: neuroimaging, 191(1), 36-43.
 • Dauncey, M. J. (2012). Recent advances in nutrition, genes and brain health. Proceedings of the Nutrition Society, 71(4), 581-591.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.