Medafhængige forhold: Bånd der gør ondt

Følelsesmæssig afhængighed kan blive et reelt problem. Når dit liv drejer sig fuldstændigt om en anden person, er det tid til at overveje at slippe fri.
Medafhængige forhold: Bånd der gør ondt

Sidste ændring: 09 august, 2022

Medafhængighed ligner til forveksling kærlighed. Noget så vidunderligt som at elske en anden person kan pludselig blive en forfærdelig prøvelse. I denne artikel vil vi snakke om medafhængige forhold.

Det kan ske, når du binder dig til en anden person på en måde, der er usundt. Ingen ejer dig, og du ejer heller ikke nogen, men nogle mennesker har svært ved at løsrive sig fra andre menneskers liv og følelser. Vi føler, at det er vores pligt og ansvar at sørge for deres lykke hele tiden i så høj grad, at vi ikke kan leve vores eget liv.

Medafhængige forhold: Når kærlighed gør ondt

I alle parforhold er der et ønske om at hjælpe den anden. Dette er helt naturligt og en del af at vokse sammen.

Pige der haenger hjerter op paa en toejsnor

Men når alt pludseligt drejer sig om din partner, og dit medafhængige forhold forhindrer dig i at leve et normalt liv, er der noget galt.

Når to mennesker elsker hinanden bør de respektere at hver især har ansvar for sit eget liv og lykke. Selvom du lever med en anden person har du ikke pligt til at prøve at redde ham og beskytte ham mod alt. Medafhængige mennesker har ofte et stort behov for at hjælpe deres partner ud af forskellige dårlige situationer, også selvom de er selvforskyldt. Hvis din partner ikke er tilfreds i forholdet, får du ham ikke til at blive ved at prøve at redde ham fra hans hårde liv. Tværtimod suger det dig blot længere og længere ind i et usundt forhold.

Medafhængige forhold opstår når en eller flere af parterne i et forhold ikke kan give slip på den anden eller ikke kan leve sit eget liv uafhængigt af den andens.

  • Dit selvværd afhænger af, hvad din partner fortæller eller ikke fortæller dig.
  • Du påtager sig ansvar, der går langt ud over, hvad der betragtes som normal pligt, for at forsøge at opfylde din partners behov.
  • Der er ingen eller få grænser mellem dig selv og din partner.
  • Du tør ikke sige din partner imod af frygt for at blive afvist.
  • Du kan ikke holde ud at være alene og kaster dig straks ud i et nyt forhold efter det gamle er slut.
Hjerte der er bundet i en snor under en bro
Hvis du kan identificere dig med nogle af disse aspekter er du måske medafhængig.

Medafhængige forhold: Slip fri fra båndene som binder dig

Nogle gange er det mindre smertefuldt at give slip end at kæmpe videre. Det er bedre bare at give slip på rebet end at holde krampagtigt fast i det, indtil huden på dine hænder er slidt væk. Når det løse reb falder til jorden vil lidelsen og smerten, du føler, forsvinde.

Det samme sker i dit hoved. Du har bundet dig til en person i et forhold. Du er altid nervøs for, hvad han siger eller gør. Hver eneste dag er en kamp om at holde fast på forholdet for enhver pris. Det gør ondt, men du kan bare ikke give slip.

Det er skræmmende at give slip. Men hvis han virkelig elsker dig vil han ikke forlade dig. Hvis han virkelig elsker dig vil det løsnede bånd blive en lige så stor lettelse for ham som det er for dig.

Pige der puster til et hoved lavet af maelkeboetter

Når du giver slip kan du endelig føle dig fri. Det vil hjælpe dig med at tage kontrol over dit eget selvværd og dit eget liv i stedet for at lade det afhænge af din partners humør.

Det kan være svært at give slip, især i starten, men det bliver bedre. Uafhængighed er en process, du er nødt til at lære med tiden. Men det første skridt er at give slip på din partner.

Ja, det er svært at tage dette skridt, så hvis du ikke føler dig i stand til det, søg hjælp. Uden hjælp har du måske ikke modet til at stå over for dette alene.

Anbefalet læsning:

Bliver du i et forhold grundet skyld, frygt eller medlidenhed?

Hvad førte dig til denne situation? Er der noget i din fortid, som kan få dig til at frygte at miste nogen? Har du brug for andres accept og kærlighed for at have det godt med dig selv?

Sommetider kan kærlighed være som et narkotikum. Det er normalt at tænke på din partner og ønske at være sammen med ham hele tiden… Men følelsesmæssig afhængighed er skadeligt og ydmygende, hvis du ikke kan fortsætte med at være dig selv.

Pige og blomster

Hvad hvis forholdet slutter? Måske kigger du straks efter en erstatning eller udskiftning. Det er ikke en god ide. Lær hellere at være alene. Når du har lært at være alene afhænger din lykke og sit selvværd ikke længere af andre.

Søg hjælp, snak det ud, og åbn dine øjne for virkeligheden. Det vil gøre ondt, men du kan gøre det. Lær at være alene og slut fred med ensomheden. Du behøver ikke at føle dig usikker og alene i denne verden. Du er din egen bedste ven, og du ved selv bedst hvordan dit liv skal leves.
Lad ikke din lykke afhænge af nogen andre end dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.