Medicinske planter til at behandle galdesten

Galdesten dannes, fordi vores krop ikke formår at rense giftstoffer ordentligt. En afbalanceret kost og indtagelse af fødevarer og infusioner med vanddrivende egenskaber kan hjælpe os med at forebygge dem.
Medicinske planter til at behandle galdesten
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

De personer, der har lidt af galdesten, ved, hvor meget smerte de forårsager. Galdeblæren er et lille organ, der indeholder galde, fordøjer fedtstoffer og fungerer som en allieret til leveren. Hvordan skal du passe på den for at undgå at få galdesten? Vi forklarer, hvilke lægeplanter der kan hjælpe med at behandle galdesten.

Hvad er galdesten, og hvordan dannes de?

Galdesten i hånd

Galdesten kan dukke op, når vi mindst venter dem. For at forebygge dem forklarer eksperter, at vi skal følge de rette kostråd og frem for alt passe på vores kolesterolindeks. Når vi ikke foretager fordøjelsen, forbliver galde i galdeblæren og venter på, at den skal bruges igen i tarmen til at fordøje maden.

Men når der er for meget kolesterol, dannes der små krystaller i galdeblæren, som til sidst hærder og bliver til sten – de berømte galdesten. Vi forklarer i denne artikel, hvilke lægeplanter der kan hjælpe med at behandle galdesten.

Medicinske planter til at forebygge og behandle galdesten

1. Persille til at behandle galdesten

Denne plante er nem at købe og er en fremragende allieret for både nyrer, lever og galdeblære. Den virker som et godt vanddrivende middel og letter fjernelsen af krystaller fra disse organer, der er involveret i fordøjelsen. Den er et godt filtrerende og rensende middel, og det er almindeligt at drikke den i te i løbet af dagen.

Det er nok at drikke to kopper om dagen – man skal blot bringe to eller tre kviste i kog og lade det trække. Du skal blot tilsætte lidt citronsaft efter smag.

2. Brændenælde

Brændenældete

Dette vidunder fra naturen er tilgængeligt for alle. Brændenælde er krampestillende, beroligende og også vanddrivende. Derfor er det blevet brugt siden oldtiden til at forebygge og behandle galdesten og nyresten. Det er i stand til at hjælpe med at opløse dem og hjælper med at passe på vores fordøjelsessystem og udskillelse.

Vi anbefaler, at du drikker to kopper brændenældete om dagen.

3. Mælkebøttens magiske virkning

Denne plante giver en vidunderlig og meget nyttig vanddrivende virkning i vores krop, hvilket gør det muligt for os at fjerne giftstoffer og skadelige elementer i kroppen. Mælkebøtte virker også som et godt rensemiddel og fremmer nedbrydningen af galdesten.

Desuden bruger mange mennesker den som en behandling mod diabetes, urinsyre eller kolesterol. Du ønsker helt sikkert ikke gå glip af det! Husk at drikke denne infusion efter dine hovedmåltider.

4. Padderok

Padderok til at behandle galdesten

Kender du alt til fordelene ved padderok? Det indeholder mineraler og vitaminer, er vanddrivende og antiinflammatorisk og hjælper med at reducere betændelse og infektioner i urinorganerne.

På grund af dette er det et effektivt middel til behandling af galdesten. Du kan finde padderok i naturbutikker. Det er ikke dyrt og har mange gavnlige anvendelsesmuligheder og egenskaber.

Fortsæt med at læse om denne plante: Lær om de fantastiske virkninger i padderok

5. Infusion af mynte og fennikel til at behandle galdesten

Denne infusion er ideel til at drikke hver morgen. Den vil give dig en rigtig god dosis af antioxidant, antiinflammatoriske, beroligende og vanddrivende elementer.

Det er derfor en meget speciel og vellykket kombination for galdeblæren og leveren. Derfor anbefaler eksperter to kopper om dagen, en til morgenmad og en efter frokost.

Husk at tilsætte lidt citronsaft i disse infusioner, da C-vitamin er en ingrediens, der også vil hjælpe os med at fjerne giftstoffer og styrke vores immunsystem.

Flere tips til at forebygge galdesten

Disse lægeplanter alene vil ikke fjerne vores galdesten. De er et supplement og en måde at forebygge dem på. Din læge vil altid være den, der kan give dig de korrekte retningslinjer, som du skal følge for at hjælpe med at fjerne dem. Der er dog også måder til at forebygge dem i første omgang – følg disse tips:

 • Øg dit indtag af C-vitamin.
 • Spis masser af friske grøntsager, især artiskokker, brøndkarse, rødbeder og radiser. Disse er meget sunde for galdeblæren.
 • Drik masser af vand samt naturlig ananas-, appelsin-, grapefrugt- og mangosaft. Dette er i tillæg til de infusioner, som vi har nævnt i denne artikel.
 • Reducér dit indtag af mejeriprodukter, fedtstoffer, forarbejdede kødprodukter og raffineret mel.
 • Øg dit indtag af kornprodukter, og spis dem sammen med æbler. Sammen har de en vidunderlig udrensende effekt.
 • Indtag en skefuld olivenolie om morgenen.
 • Få god regelmæssig motion.
Det kan interessere dig ...
Hvad er den bedste kost til galdesten?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er den bedste kost til galdesten?

Der findes kost til galdesten, der kan hjælpe med at lindre dine symptomer og reducere din risiko for at producere galdesten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carneiro, D. M., Freire, R. C., Honório, T. C. D. D., Zoghaib, I., Cardoso, F. F. D. S. E. S., Tresvenzol, L. M. F., … Cunha, L. C. Da. (2014). Randomized, double-blind clinical trial to assess the acute diuretic effect of equisetum arvense (field horsetail) in healthy volunteers. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/760683
 • Ehrlich, S. D. (2009). Stinging nettle – Medicinal uses. VeriMed Healthcare Network.
 • Jaladat, A. M., Atarzadeh, F., Moeini, R., Ghobadi, A., & Sadeghpour, O. (2017). Relationship between temperaments of herbal diuretics and their effects based on avicenna’s teaching. Iranian Journal of Pharmaceutical Research.
 • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(01)00408-1
 • Singh, A., Malhotra, S., & Subban, R. (2008). Dandelion (Taraxacum officinale) – hepatoprotective herb with therapeutic potential. Pharmacognosy Reviews.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.