Meloxicam - Alt, hvad du skal vide om det

Meloxicam har anti-inflammatoriske, smertestillende og feberstillende effekter. Disse terapeutiske handlinger finder sted på grund af den selektive hæmmelse af COX-2. Læs med for at finde ud af mere.
Meloxicam - Alt, hvad du skal vide om det

Sidste ændring: 22 december, 2022

Meloxicam er en aktiv substans, som hører til gruppen af smertestillende, feberstillende og non-steroide anti-inflammatoriske medikamenter. Indenfor denne gruppe, er det også en del af gruppen af oxicamer, hvilket er en type selektive COX-2 hæmmere.

Disse medikamenter er til behandling af moderat postoperativ smerte og betændelse ved leddegigt og slidgigt. De kan også anvendes til at sænke feber. Læger ordinerer dem typisk til både voksne og børn, der er over 2 år gamle.

Hvad er COX-enzymer?

En håndfuld piller

Meloxicam, ligesom det meste NSAID, har terapeutiske effekter, samt bivirkninger, forklaret af et forslag af videnskabsmanden, Vane, i 1971.

Vane sagde, at denne type af medicin har evnen til at hæmme aktiviteten af enzymet ved navn COX.  Et enzym er et molekyle, som fremmer og tillader udviklingen af adskillige mekanismer i kroppen.

COX-enzymer er syntetese enzymer, som omdanner arachidonsyre fra cellemembraner til ustabile cykliske endoperoxider. Dette omdannes med tiden til prostaglandiner og tromoxaner, uden at påvirke andre molekyler.

Indenfor COX-gruppen, er der adskillige undertyper: COX-1, COX-2 og COX-3. Nummer 1 og 2 har den samme struktur og en lignende molekulær vægt. Den første har en mindre kanal og aktiv side. Dette forklarer, at alle COX-1 hæmmere også er COX-2 hæmmere, men ikke den anden vej rundt.

COX-3 er kun til stede i centralnervesystemet, så dets hæmning har ikke anti-inflammatoriske effekter, hvilket kan opstå med nogle typer NASID.

Hvordan trigger meloxicam sin effekt på kroppen?

Som vi nævnte ovenfor, har meloxicam anti-inflammatoriske, smertestillende og feberstillende effekter. Disse terapeutiske handlinger finder sted via den selektive hæmning af COX-2.

Som et resultat af denne hæmning, bliver syntesen af prostaglandiner og andre substanser relateret til inflammatoriske, febrile og smertefulde processer blokeret.

Prostaglandiner er et sæt af substanser, der udvindes fra fedtsyrer. De påvirker og handler på adskillige fysiologiske processer i forskellige systemer i kroppen, inklusiv nervesystemet, glatte væv, blodet og det reproduktive system.

Blandt de primære funktioner af prostaglandiner:

 • De formidler den inflammatoriske reaktion.
 • Derudover, stimulerer de smerte i nogle nerveender.
 • De øger udskillelsen af slim i maven og mindsker udskillelsen af mavesyre.
 • De forårsager sammentrækningen af glatte muskler.
 • Ligeledes, tager de del i reguleringen af kropstemperaturen og også i feberprocessen.
 • Som det sidste, kontrollerer de faldet i blodtrykket ved at fremme elimineringen af substanser fra nyrerne.

Når enzymerne ansvarlige for deres syntese hæmmer det, så mindskes alle disse processer og symptomerne, de producerer, forbedres. Derefter, skaber det smertestillende, anti-inflammatoriske og feberstillende effekter.

Derudover, viste adskillige kliniske forsøg, at meloxicam er effektivt som et præventionsmiddel i akutte situationer.

Bivirkninger ved meloxicam

Smertestillende medicin, blandt andet meloxicam

Meloxicam, ligesom alt medicin på markedet, er ikke undtaget for at producere en række bivirkninger, som en person skal overveje, når de begynder behandling med det.

Med hensyn til det, var de mest hyppigt rapporterede bivirkninger ved kliniske forsøg med meloxicam dem, der påvirkede fordøjelsessystemet. De mest seriøse reaktioner var blødning og mavesår.

Nogle af bivirkningerne relateret til mavetarmkanalaen, der hyppigst blev observeret, var:

 • Mavepine
 • Diarré
 • Dyspepsi
 • Luft i maven
 • Kvalme og opkast.

Konklusion

Meloxicam er et medikament, der hører til gruppen af smertestillende, anti-inflammatorisk og non-steroid feberstillende medicin. Det bliver primært brugt til at behandle smerte og betændelse forbundet med sygdomme såsom leddegigt og slidgigt. Læger ordinerer det også mod feber.

Dette medikament er en selektiv hæmmer af COX-2 enzymet, og dermed blokerer det syntesen af prostaglandiner. Man skal være forsigtig med at anvende det. Det er vigtigt altid at følge sin læges instrukser, eftersom dette medikament kan udløse seriøse bivirkninger, såsom blødning i mavetarmkanalen.

Tal med din læge vedrørende spørgsmål, du kan have, og følg altid deres anbefalinger omkring dets anvendelse for at undgå sundhedsmæssige komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jacobs, G. (2010). Meloxicam. In The Essence of Analgesia and Analgesics. https://doi.org/10.1017/CBO9780511841378.059
 • de Grauw, J. C., van de Lest, C. H. A., Brama, P. A. J., Rambags, B. P. B., & van Weeren, P. R. (2009). In vivo effects of meloxicam on inflammatory mediators, MMP activity and cartilage biomarkers in equine joints with acute synovitis. Equine Veterinary Journal. https://doi.org/10.2746/042516409X436286
 • Guillot, M., Moreau, M., Heit, M., Martel-Pelletier, J., Pelletier, J. P., & Troncy, E. (2013). Characterization of osteoarthritis in cats and meloxicam efficacy using objective chronic pain evaluation tools. Veterinary Journal. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2013.01.009

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.