Meningokok sepsis - en alvorlig sygdom

Meningokok sepsis er en alvorlig lidelse forårsaget af spredning af meningokokker i blodbanen og forskellige organer. Det resulterer i dannelsen af blodpropper, som kan føre til koldbrand og andre komplikationer.
Meningokok sepsis - en alvorlig sygdom

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Meningokok sepsis er et medicinsk nødstilfælde, der kræver øjeblikkelig behandling. Det er en sygdom, der udvikler sig hurtigt og kan føre til shock og samtidigt svigt af flere organer i kroppen.

Denne lidelse stammer fra en infektion af meningokokker. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) skønner, at der er omkring 500.000 nye tilfælde af denne infektion om året. Mellem 20 og 50% af dem, der har udvikler meningokok sepsis, dør.

Meningokoksygdom

Denne lidelse er på grund af meningokokker, som er en bakterie, der forårsager alvorlige sygdomme. Alle kan få det efter at have været i kontakt med dråber fra en inficeret person, der udskilles gennem hoste og nys.

Nogle personer er meget modtagelige for denne bakterie, men videnskaben ved ikke hvorfor. Det, vi ved, er, at denne mikroorganisme gradvist invaderer svælget. Intervallet mellem infektionen og forekomsten af symptomer er desuden omkring 10 dage, selvom det kan være mindre.

Meningokokkerne trænger derefter ind i slimhinderne og ind i blodbanen. Den mest gængse manifestation af denne type sygdom er meningitis eller betændelse i hjernehinderne – det er slimhinderne, som omgiver hjernen og rygraden.

En af de mulige effekter af denne sygdom er udviklingen af meningokok sepsis – en alvorlig lidelse med en høj dødelighedsrate. Ligeledes kan de personer, der overlever, få permanente men.

Kvinde med feber grundet meningokok sepsis

Meningokok sepsis kan begynde med de typiske tegn på meningitis såsom feber og hovedpine.

Meningokok sepsis

Denne lidelse er en form for septisk shock. Det er en medicinsk tilstand, hvor vævene og organerne ikke får nok ilt og næringsstoffer. Det fører til gradvis celledød og et generelt svigt, som kan føre til døden.

Der er en formering af meningokokker i blodet. Det fører til blodpropper, som forhindrer cirkulering af blod i et eller flere organer eller ekstremiteter, hvilket forårsager koldbrand. Blødninger, der er svære at kontrollere, kan opstå.

Skøn indikerer, at en ud af fire personer med denne sygdom vil få brug for at få amputeret en kropsdel. Ligeledes forårsager sepsis hudlæsioner, som giver ar og fører til misdannelser. De kræver ofte operationer og helingsprocessen er ret langsom.

Symptomer og manifestationer

Der er flere symptomer på meningokok sepsis. Først kan der være en mild feber, men der er også svigt af flere organer og død indenfor få timer i mange tilfælde.

Typisk opstår symptomerne, der er gængse for dem for en viral infektion, såsom feber, rystelser, svimmelhed, kvalme, hovedpine og svaghed, i de første fire til seks timer. Der kan også være diarré og opkast.

Foruden de ovenstående symptomer er de mest gængse symptomer på sepsis:

Diagnose og behandling

Meningokok sepsis kan finde sted med eller uden meningitits. Typisk bliver diagnosen lavet med en blodprøve, podning af næse og kind, røntgen af brystet og en afføringsprøve.

Behandlingen af sygdommen skal finde sted på et sygehus og kræver ikke isolation. Den konventionelle tilgang inkluderer de følgende fire foranstaltninger:

 • Administrering af antibiotika skal finde sted tidligt, og alle synlige kilder til infektion skal drænes.
 • Væske gives intravenøst for at hydrere kroppen og vedligeholde blodtrykket for at forebygge ekstremt lavt blodtryk.
 • Anvendelse af vasoaktive lægemidler for at modvirke ændringerne i hjerte-kredsløbet, som er resultatet af betændelsen forårsaget af sepsis.
 • Der gives ilt, intubation i luftrøret og anvendelse af respirator. Der gives desuden blodfortyndende medicin og plasma i tilfælde af blødning.
Mand vaccineres mod meningokokker

Vaccine mod meningokokker er nyttigt til at reducere spredningen af denne form for bakterier i befolkningen.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Verdensdag for hjernehindebetændelse: En sygdom med en vaccine

Forebyggelse af meningokok sepsis

Det handler primært om forebyggelsen af spredning af meningokoksygdom. Der er dermed to vacciner tilgængelige til dette formål:

 • Pneumokokvaccinen beskytter mod pneumokok meningitis. Læger giver det rutinemæssigt til børn og voksne over 65. Der er spekulationer om, hvor vidt det fører til kryds-reaktioner og forebygger meningokokinfektioner på grund af ligheden. I ethvert tilfælde kan man ikke sige, at det er fuldstændig effektivt mod S. pneumoniae.
 • MenC vaccinen giver beskyttelse mod gruppen af meningokokker type C. Læger bruger det til babyer, og det er også tilgængeligt for alle, der er under 25 år.

Vacciner beskytter ikke mod alle typer af meningokokker. De reducerer dog spredningen af de bakterier, der er mest forbundet med problemer. Som det sidste er andre anbefalinger til forebyggelse: Begrænset kontakt med syge personer, hyppig vask af hænderne og ordentlig hygiejne af genstande, som bruges til personlig pleje.

Det kan interessere dig ...
6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse

Meningitis er betændelsen i de beskyttende membraner i hjernen og rygmarven. Her er 6 meningitis symptomer, som forældre ikke bør overse. • Wilhelm, J., & Villena, R. (2012). Historia y epidemiología del meningococo. Revista chilena de pediatría, 83(6), 533-539.
 • Solórzano-Santos, F., Ortiz-Ocampo, L. A., Miranda-Novales, M. G., Echániz-Avilés, G., Soto-Noguerón, A., & Guiscafré-Gallardo, H. (2005). Serotipos prevalentes de Streptococcus pneumoniae colonizadores de nasofaringe, en niños del Distrito Federal. salud pública de méxico, 47(4), 276-281.
 • Navalón, I. C., Herrejón, E. P., & Torralba, J. J. (2003). Sepsis meningogócica. Una enfermedad rara, grave y potencialmente letal. ¿Existe alguna alternativa al tratamiento? ¿ Cuál es el papel de la proteína C activada? Puesta al día en urgencias, emergencias y catástrofes, 4(1), 6-11.
 • Arnáiz-García, María Elena, et al. “Mutilating purpura fulminans in an adult with meningococcal sepsis.” Puerto Rico Health Sciences Journal 36.3 (2017): 179-182.
 • de Tena, J. García, et al. “Protocolo diagnóstico del rash cutáneo y fiebre en adultos.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.59 (2018): 3485-3491.
 • Vázquez, E. García, et al. “Infecciones por meningococo.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 11.58 (2014): 3407-3411.
 • Pedraz, J., and Eduardo López-Bran. “Protocolo diagnóstico de los exantemas cutáneos eritematopurpúricos.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.48 (2018): 2872-2876.
 • Cid, Jesús López Herce. “¿ Debe administrarse tratamiento antibiótico prehospitalario en la sospecha de sepsis meningocócica?.” Evidencias en pediatría 2.4 (2006): 1.
 • Klugman, Keith P. “Eficacia y efectividad de las vacunas antineumocócicas conjugadas.” Vacunas: Prevención de enfermedades, protección de la salud. Washington: OPS-OMS (2004): 114-8.
 • Artola, Beatriz Sánchez. “Tratamiento de las infecciones graves por Neisseria meningitidis (meningococo).” Revista Electrónica de Medicina Intensiva Artículo C11 (2004).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.