Mental træning: Hvad det er og nogle øvelser til det

Vi er nødt til at træne vores hjerne, så vores kognitive evner ikke forringes, når vi bliver ældre. Kender du nogen øvelser, der træner din hjerne? Mental træning tilbyder nogle gode løsninger!
Mental træning: Hvad det er og nogle øvelser til det

Sidste ændring: 26 juni, 2022

De fleste træningsformer er ud over den mulighed, de giver for at træne forskellige muskelgrupper, også gode for vores mentale sundhed. Dette er dog en ekstra fordel og ikke det centrale mål med aktiviteterne. Derfor, og som en gyldig ressource med fokus på psykologisk velvære, er mental træning i centrum.

Mental træning har til formål at forbedre vores livskvalitet, som har en tendens til at blive dårligere med årene. Derfor var det oprindelige fokus på ældre mennesker. Det kan dog bruges i alle aldersgrupper, fordi det gør det muligt at foregribe virkningerne af alderdommen.

Hvad er mental træning, og hvorfor er det vigtigt?

Mental træning er træning, der anser sindet og kroppen som lige vigtige. Dette opnås med intervaller af aktiviteter for førstnævnte og derefter for sidstnævnte.

Hvad angår de aktiviteter, der sigter mod kognitiv udvikling og stimulering, som vi kan finde, er der beregninger, hukommelsesøvelser, lytning til musik, opmærksomhedsøvelser, spil og meget mere.

Det er Fer González – træner på Arsenal Gym i Madrid – der har skabt denne trænings-modalitet, og som brugte sine personlige erfaringer med ældre voksne til at tilbyde et alternativ til at mindske konsekvenserne af hjernens inaktivitet.

Vigtigheden af mental træning ligger i forbedringen af hjernekapaciteten, da sandsynligheden for at blive ramt af Alzheimers sygdom øges, hvis man ikke husker, improviserer og løser problemer, hvis man ikke kan huske, improviserer og løser problemer.

På samme måde har den accelererende teknologiske udvikling gjort tingene lettere, men den har også begrænset vores behov for mange almindelige kognitive aktiviteter, fordi alt er automatiseret nu.

Mand laver sudoku som et eksempel på mental træning

Løsning af gåder er en vigtig del af mental træning for at holde hjernen beskæftiget.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Vidste du, at din hjerne elsker kaffe? Det hjælper den til at holde sig ung!

Øvelser til mental træning

Øvelser til mental træning er enkle aktiviteter, der er orienteret på den rigtige måde for at skabe den ønskede effekt på de kognitive funktioner. Derfor er træning af din tænkning og inddragelse af gode vaner en god måde at opnå velvære på.

Bliv altid ved med at lære

Når man når en vis alder, er tendensen, at man tror, at man har lært nok. Denne holdning er imidlertid kontraproduktiv for hjernens funktioner, fordi kapaciteterne går tabt.

Kort sagt er en mental øvelse, som vi altid bør praktisere, at studere nye emner på helt ukendte områder, så vores ræsonnement, fortolkning og hukommelsesevner bliver begunstiget. I denne forstand fører læring til en forbedring af kommunikationen i vores neurale netværk.

Træn din hukommelse

Som nævnt har teknologien fået os til at placere os i en risikabel komfortzone for hjernen, fordi det ikke længere er nødvendigt at huske eller analysere for meget. Derfor er en anden øvelse til mental træning rettet mod hukommelsen.

Den bedste måde at træne hukommelsen på er at tage sig tid nok til at søge i hjernen efter de oplysninger, du har brug for, og ikke vælge internettets umiddelbarhed. Dette skaber en vane, der aktiverer frontallappen.

Hold dig social

Social aktivitet er noget, der kan blive mindre med alderen, da vores rutiner ofte overtager og begrænser vores sociale liv og interaktion med vores omgivelser.

I den forstand kan stimulering af hjernen gennem samtaler om aktuelle emner og endda overførsel af viden til andre personer få hjernen til at arbejde og holder den aktiv.

Brug stilheden til din fordel

Behovet for social interaktion betyder ikke, at øjeblikke med stilhed ikke længere er relevante. Vigtigheden af at undgå støj (i nogle tilfælde) er, at der er hjernefunktioner, der har gavn af stilhed.

Derfor er den bedste måde at holde hjernen sund på at veksle mellem lydaktivitet og stilhed på en afbalanceret måde.

Leg og fornuft

Leg er et initiativ, der forener underholdning og fornuft på en måde, der er god for de kognitive funktioner uden at være kendetegnet som en stor indsats. Det er naturligvis ikke alle spil, der har samme potentiale til at udvikle det mentale velvære.

De spil, der viser den bedste respons, er Sudoku, krydsord, huskespil, labyrinter, Rubiks terning og skak. Når du spiller disse spil regelmæssigt, vil både din mentale hurtighed og hukommelse være i god form.

Dyrk sport og motion

Sport må ikke udelades af øvelser til mental træning. Hvorfor ikke? Takket være den iltning af hjernen, som det fremmer, fremmer det større klarhed i forbindelse med hurtige beslutninger sammen med bedre hukommelsespræstationer.

Kvinde spiser et æble efter træning

Traditionel fysisk træning er en anden måde at stimulere hjernen på, da den forbedrer ilttilførslen til neuronerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Motions indvirkning på hjernen og dens funktioner

Fuldfør dit program til mental træning

Ligesom der kan udføres isolerede træningspas, er det også muligt at anvende et komplet program, der veksler mellem ovennævnte anbefalinger og øvelser, der fortrinsvis er rettet mod musklerne.

Den rækkefølge, der skal følges, er som følger:

 • Afsæt 5 minutter til statisk og dynamisk udstrækning (hver øvelse skal udføres i ca. 30 sekunder).
 • Lav 5-10 minutters aerob træning: Løb, gåture og dans er alle gode muligheder.
 • Træn kognitive stimuleringsøvelser i 10 minutter.
 • Udfør 5 til 10 minutter med balanceforbedrende øvelser. Yoga og tai chi er gode muligheder her.
 • Udfør derefter en ny runde kognitiv stimulering, der er rettet mod arbejdshukommelsen, i 10 minutter.
 • Udfør 5 eller 10 minutters styrkeøvelser. Medicinbolde og håndvægte er gode til dette.
 • Nyd de sidste 10 minutters kognitiv stimulering med spil og klassisk musik i baggrunden for at øge afslapningen.
 • Afsæt 5 minutter til udstrækning.

Hvad man skal huske på om mental træning

Sindet og kroppen skal trænes sammen for at modvirke den naturlige forringelse af kroppens funktioner. Det er aldrig for sent at gå over til mental træning og heller ikke for tidligt at begynde på forebyggende aktiviteter.

Afslutningsvis er det bedst at nyde rutiner, som du føler dig godt tilpas med i alle henseender, da træthed og muskelskader ikke er målet her. Derfor giver mental træning mulighed for at tilpasse dine rutiner til dine individuelle behov.

Det kan interessere dig ...
Fem vaner for god mental sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem vaner for god mental sundhed

Mange af os har tillagt os nogle vaner uden at indse, hvor skadeligt det kan være for vores mentale helbred. Lær om god mental sundhed i dagens art...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sánchez I y Pérez V. El funcionamiento cognitivo en la vejez: atención y percepción en el adulto mayor. Rev Cubana Med Gen Integr. 2008. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000200011&lng=es.
 • Murillo A y Loo I. Influencia de la práctica del ejercicio en la funcionalidad física y mental del adulto mayor. Rev Enferm IMSS. 2007. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=18878.
 • Pons A. Metodología para el desarrollo de los juegos en la actividad física del adulto mayor en la comunidad. Opuntia Brava. 2018. Disponible en: http://200.14.53.83/index.php/opuntiabrava/article/view/636.
 • Tello T, Alarcón R y Vizcarra D. Salud mental en el adulto mayor: trastornos neurocognitivos mayores, afectivos y del sueño. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. 2016. Disponible en: https://doi.org/10.17843/rpmesp.2016.332.2211.
 • Hernández B, Chávez E, De la Concepción J, Torres A y Fleitas I. Evaluación de un programa de actividad físico-recreativa para el bienestar físico-mental del adulto mayor. Rev Cubana Invest Bioméd. 2017. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000400007&lng=es.
 • Kandola, A., et al. “The association between cardiorespiratory fitness and the incidence of common mental health disorders: a systematic review and meta-analysis.” Journal of affective disorders 257 (2019): 748-757.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.