Vidste du, at din hjerne elsker kaffe? Det hjælper den til at holde sig ung!

Ved du, hvor mange kopper kaffe du skal drikke for at holde din hjerne ung og forebygge neurodegenerative sygdomme? Det fortæller vi dig her!
Vidste du, at din hjerne elsker kaffe? Det hjælper den til at holde sig ung!

Sidste ændring: 22 november, 2021

Vi ved, at du elsker kaffe. Det er den “magiske drik”, som du ikke kan starte din dag uden. Men du har sikkert mere end én gang undret dig over, om det er så godt for dit helbred, som de siger. Er det rigtigt, at din hjerne elsker kaffe?

Kaffe er et naturligt stimulerende middel, så nogle gange kan du være bekymret for, om det vil øge dit blodtryk eller give dig hovedpine. Er det bedre at købe koffeinfri kaffe?

Den virkelige hemmelighed for at gøre kaffe sundt for alle er at drikke det med måde. To kopper om dagen (ca. 200 ml) er nok. På den måde fremmer du din levers sundhed, du får energi, og du kan endda forbedre dit humør.

Denne undersøgelse giver et kort resumé af, hvordan det kan gavne præstationsevnen, bekæmpe fedme, hjælpe med at regulere kolesterolniveauet og andre fordele, der i høj grad afhænger af den enkelte persons unikke krop. Når alt kommer til alt, kan denne drik give mange interessante fordele.

Men hvis der er ét organ i vores krop, der har gavn af dette stof, er det vores hjerne. Vi vil forklare hvorfor, og vi opfordrer dig til at nyde din morgenkaffe med fuldstændig ro i sindet!

En kaffe til hjernen, tak

En frisk kop kaffe

For alle os, der elsker kaffe, vil du blive glad for at høre følgende fakta:

Koffein er faktisk en kemisk forbindelse kendt som “1,3,7-trimethylxanthine (C8H10N4O2)”. Der findes mere end 60 kaffetyper i verden, og denne type forbindelse kan også findes i te eller yerba mate.

Den aktiverende virkning af dette stof varer mellem 1 time og 3 timer. Det er nok til at give os mulighed for at starte dagen med energi.

Nu hvor vi kender mekanismen, hvormed koffein formår at aktivere os, skal vi nu se på, hvordan det kan gavne din hjerne.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe

1. Din hjerne elsker kaffe, fordi det forhindrer kognitiv tilbagegang på grund af stress og alder

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Alzheimer’s Disease kan kaffe forsinke kognitiv tilbagegang og gøre, at sygdomme som Alzheimers er længere tid om at opstå.

Undersøgelsen blev udført på universiteterne i Florida og Miami (USA) og konkluderede, at regelmæssig indtagelse af to kopper kaffe om dagen forhindrede eller forsinkede udbruddet af demens hos personer over 65 år.

De fandt grundlæggende ud af, at koffein virker som en beskytter, så vores hjerneforbindelser fortsætter med at fungere normalt, hvilket forhindrer forringelse og fremkomsten af myelinplak, der fremmer udbruddet af Alzheimers.

Men hvad med stress?

Er det hensigtsmæssigt at drikke kaffe, når vi har en dag med stor angst og stress? Denne kendsgerning vil fange din opmærksomhed.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i det britiske tidsskrift om psykologi Journal of Applied Social Psychology er moderat kaffeindtag (højst 2 kopper om dagen) kun egnet for kvinder i stressede situationer, men ikke for mænd.

Denne undersøgelse opdagede, at kvinders dopaminniveauer stiger med kaffe, hvilket gør os mere effektive på arbejdet og mere fokuserede på opgaven. Men hos mænd øger det deres nervøsitet og endda deres aggressivitet.

2. Din hjerne elsker kaffe, fordi det hjælper med at bevare din opmærksomhed

Kvinde med puslespilsbrikker i hjerne

Kaffe forbedrer vores hukommelse, men kun “korttidshukommelsen”. Koffein kan derfor forbedre vores grundlæggende kognitive processer som hukommelse og opmærksomhed, så længe vi ikke overdriver det. Sidstnævnte bør man altid huske på.

Det vil give os mulighed for at forbedre vores hukommelse, og vi vil være i stand til at fokusere bedre på ting i det tidsrum, hvor koffeinvirkningen varer ved. Det er dog vigtigt at vide, at disse fordele reduceres, når vi blander kaffe med mælk eller en masse smagsstoffer.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: Forholdet mellem kaffe og slagtilfælde

3. Koffein kan lindre symptomerne på Parkinsons sygdom og hjælpe med at forsinke dens opståen

Som forklaret i tidsskriftet Neurology kan folk, der allerede har Parkinsons sygdom, formå at lindre deres døsighed efter en kop morgenkaffe.

Desuden er de mere sociale og aktive og forbedrer endda deres motoriske færdigheder, så længe deres kaffeforbrug er regelmæssigt.

Den neurodegenerative proces i denne sygdom kan forbedres takket være koffein. Derfor findes de igangværende undersøgelser og eksperimenter, der i øjeblikket udføres verden over.

Afslutningsvis kan man sige, at vores hjerne elsker kaffe, fordi det ikke kun stimulerer den, men også forbedrer mange af dens neurale processer. Så længe vi regelmæssigt indtager de to kopper om dagen, forbedrer vi således ikke kun vores leversundhed, men kan også forebygge og forsinke udviklingen af mange sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arendash GW, Cao C. Caffeine and coffee as therapeutics against Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S117-26. doi: 10.3233/JAD-2010-091249. PMID: 20182037.
  • St. Claire, Lindsay, Robert C. Hayward, and Peter J. Rogers. “Interactive effects of caffeine consumption and stressful circumstances on components of stress: Caffeine makes men less, but women more effective as partners under stress.” Journal of Applied Social Psychology 40.12 (2010): 3106-3129.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.