Måder at stimulere et barns hjernesundhed på

Ved du, hvordan du kan forbedre dit barns hjernekapacitet? Hjernen arbejder 24 timer i døgnet og har brug for stimulering for at udvikle sig. Lær, hvordan du kan hjælpe den på vej i denne artikel!
Måder at stimulere et barns hjernesundhed på

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvad mener vi, når vi taler om hjernens sundhed? Jo, det er ganske enkelt at hjælpe dit barn med at opnå følelsesmæssige og udviklingsmæssige stadier, der passer til barnets alder. Til dette er det vigtigt at stimulere et barns hjernesundhed.

“De oplevelser og stimulanser, som hjernen modtager i de første faser af livet, bestemmer dannelsen af biologiske veje, der ikke kun påvirker indlæring og adfærd, men også dit generelle helbred hele livet.”

-Vladimir Muñoz, børnelæge fra det nationale universitet-

På baggrund af ovenstående oplysninger kan vi udlede, at en sund hjerne er afgørende for, at dit barn kan lære sociale færdigheder og reagere korrekt på kravene i skolen. Derfor vil vi i denne artikel præsentere nogle idéer til at stimulere et barns hjernesundhed.

Sådan kan du stimulere et barns hjernesundhed

Børn motionerer

Fysisk aktivitet er grundlæggende for en god hjerneudvikling.

For at stimulere hjernen anbefaler vi, at du laver “hjernegymnastik”. Det er grundlæggende en række øvelser, der giver dig mulighed for at træne begge sider af din hjerne gennem både fysiske og mentale aktiviteter.

Som du vil se nedenstående, anbefaler vi fysiske og mentale øvelser, der fremmer skabelsen af neurale forbindelser i hjernen.

1. Tegn parallelt

Bed dit barn om at tage to blyanter, en i hver hånd. Læg et stort ark papir, eller to ark, hvis du ikke har et stort ark, foran barnet. Nu er det tid til at gå i gang: Det er meningen, at dit barn skal tegne samtidig med begge hænder.

Barnet skal prøve forskellige bevægelser: Op og ned, cirkulære osv. Denne enkle (og sjove) øvelse fremmer finmotorikken og skrivningen.

2. Kravl

Lad os lege, at vi er babyer! Målet med denne leg er at forbedre koordinationen og aktivere hjernen gennem visuel og kinæstetisk læring.

For at lege denne leg skal dit barn bevæge den modsatte arm og det modsatte ben på samme tid for at bevæge sig fremad og kravle som en baby. Når dit barn har styr på rytmen, kan du prøve variationer, der også omfatter de andre sanser. F.eks. at spille en sang for at bevæge sig fremad og sætte den på pause, når barnet skal stoppe.

3. Hukommelsesøvelser

Teenager koncentrerer sig

Stimulér dit barns hukommelse med gentagelsesaktiviteter og spil.

Hukommelseslege er meget sjove at lege som familie, og de hjælper også børn til at arbejde med områder af tænkningen, som de ikke ofte øver sig på.

Du vil måske være interesseret i: De 5 bedste hukommelses øvelser

4. Puslespil

At lægge puslespil betyder, at børnene skal skabe et komplet billede ud fra små brikker, hvilket fremmer logik og koncentrationsevner. Bliv ved med at øge antallet af brikker, efterhånden som dit barn bliver bedre, og husk, at de aldersgrænser, som legetøjsproducenten anbefaler, blot er forslag.

5. Sudoku

Større børn kan lave sudoku, i begyndelsen med hjælp. Disse øvelser er fremragende til at fremme koncentration, logisk tænkning og opmærksomhed.

6. Maling

Pige maler som eksempel på aktiviteter til at stimulere et barns hjernesundhed

Maling fremmer kreativitet og udtrykker følelser.

Læs en bog for dit barn, og bed bagefter barnet om at male eller tegne et billede om det læste. På den måde hjælper du barnet med at arbejde med sin kreativitet, hukommelse, læseforståelse og med at udtrykke følelser.

7. Musikalske aktiviteter til at stimulere et barns hjernesundhed

At lære at spille et instrument er en god aktivitet til at stimulere et barns hjernesundhed. At spille klaver kræver for eksempel, at barnet kender noder, kan afkode dem og oversætte dem til håndbevægelser, som skal være velkoordinerede, for at melodien lyder godt.

8. Leg med modellervoks

Modellervoks er en glimrende mulighed for at stimulere finmotorikken og samtidig arbejde med hånd-øje-koordinationen. Du kan lege med dit barn for at lave alle mulige dyr og endda relatere legen til en historie, I har læst, for også at arbejde med læseforståelse.

Andre tips til at stimulere et barns hjernesundhed

Børn med bolde

Sport og sociale færdigheder er grundlæggende aspekter af børns hjernesundhed.

Mentale øvelser er ikke den eneste måde at stimulere et barns hjernesundhed på. Faktisk er det ekstremt vigtigt, at du:

  1. Taler med dine børn, selv når de lige er blevet født: Hvis du eksponerer dit barn for sprog fra en tidlig alder, hjælper du barnet med at udvikle forståelsesfærdigheder, samtidig med at du internaliserer barnets modersmål og kulturelle komponenter.
  2. Undgår at udsætte barnet for langvarig stress: Det er blevet vist, at det kan påvirke børns kognitive udvikling, hvis de udsættes for stress i længere perioder.
  3. Læser for dine børn: Ligesom at tale med dem er højtlæsning en grundlæggende aktivitet til at stimulere sociale færdigheder og sprogudvikling.
  4. Ser på dine børn: Visuel kontakt hjælper dem med at udvikle følelsesmæssige relationer og lære social adfærd.
  5. Krammer dine børn: Fysisk kontakt er afgørende for den sociale og følelsesmæssige udvikling.
  6. Fremmer dine børns kærlighed til sport: Aktiviteter i det fri hjælper dine børn til at arbejde med deres følelser, motoriske færdigheder og sociale færdigheder.

Hvis du ønsker at stimulere et barns hjernesundhed, skal du tale med en specialist. En fagperson vil helt sikkert kunne anbefale andre muligheder for at arbejde med dit lille barns mentale evner.

Det kan interessere dig ...
Ændringer i hjernen som følge af stillesiddende livsstil
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ændringer i hjernen som følge af stillesiddende livsstil

Flere mennesker har en stillesiddende livsstil, som er skadelig for helbredet. Udforsk de ændringer i hjernen, der skyldes denne livsstil.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.