De mest almindelige spørgsmål om gigt

Gigt er relateret til fysisk kondition, livsstil, erhverv og genetik. Det forekommer i forskellige typer og former, både hos mænd og kvinder. I dag vil vi besvare de mest almindelige spørgsmål om gigt.
De mest almindelige spørgsmål om gigt

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ved du egentlig, hvad gigt er, og hvad der forårsager det? Det er helt naturligt, hvis du ikke gør. Vi vil svare på de mest almindelige spørgsmål om gigt.

Selvom mange mennesker fejlanvender det, refererer udtrykket gigt til en betændelse i leddene. Selvom leddegigt er den mest almindelige form for gigt, er det ikke synonymt med gigt. Vi kan heller ikke bruge de to udtryk om hinanden. Dette er blot en af ​​de ting, som folk har tendens til at blande sammen, når det handler om gigt.

Dette skyldes, at der i virkeligheden findes mange forskellige typer af gigt. Faktisk vurderer eksperter, at der er næsten 100 forskellige typer! Derudover er mange sygdomme forbundet med denne betændelse i leddene, hvilket også involverer smerte og stivhed.

Da gigt er en så forskelligartet og multifaktoriel lidelse, er det svært at vide, nøjagtigt hvor mange mennesker denne lidelse påvirker. Statistikker bekræfter dog, at 1 ud af 6 personer lider af denne patologi. Derfor vil vi i denne artikel forsøge at besvare de mest almindelige spørgsmål om gigt.

Læs også: 6 tips til at forebygge gigt

Almindelige spørgsmål om gigt: Hvem rammer det?

Sandheden er, at gigt rammer mennesker i alle aldre. Som vi allerede har nævnt, refererer udtrykket gigt simpelthen til en betændelse i leddene. Hver af dens former har sin egen række karakteristika og rammer bestemte mennesker oftere.

Alligevel ser det ud til, at visse faktorer såsom genetik, miljø og den generelle livsstil er relateret til dets forekomst. For eksempel har næsten alle typer en større forekomst, når alderen stiger.

Livsstil og fysisk kondition har en betydelig indflydelse. At være overvægtig kan medføre en overbelastning på de nedre led i kroppen såsom knæene. Derfor kan vægt være en udløsende faktor for gigt.

Dette betyder dog ikke, at atleter er helt fritaget for det. Nogle gange opstår det modsatte. Professionelle atleter er også tilbøjelige til at lide af gigt på grund af slid, der opstår i deres led.

At være mand eller kvinde er derudover også tæt forbundet med den type gigt, en person kan udvikle. Næsten 60% af dem, der lider af gigt, er kvinder. Imidlertid er visse typer – såsom urinsyregigt – hyppigere hos mænd.

Ældre kvinde tager sig til knæ

Hyppige spørgsmål om gigt: Hvad er de kendte årsager?

Visse typer af gigt har en årsag, der kan slås fast. For eksempel ved vi, at visse infektioner kan få denne lidelse til at udvikle sig. Nogle af disse infektioner er tuberkulose, gonoré og borrelia.

Det samme sker med podagra (urinsyregigt), som skyldes et overskud af urinsyre, der aflejres i leddene. Samtidig er det vigtigt at bemærke, at en persons erhverv også kan fungere som en udløser. At arbejde i den samme stilling i mange timer kan føre til gigt efter en årrække.

Læs også: Lider du af gigt? Undgå disse 7 fødevarer

Hyppige spørgsmål om gigt: Hvad er nogle af de typiske symptomer?

Gigt har tendens til at forekomme i form af smerte og vanskeligheder med at bevæge det eller de berørte led. I nogle tilfælde involverer det også stivhed og hævelse i samme område. Det påvirker måske et eller flere led på samme tid. Det kan også være symmetrisk eller asymmetrisk.

Hver type har sine særlige forhold, og den tid, symptomerne kan vare, er varierende. For eksempel er leddegigt en symmetrisk type gigt, der påvirker små led såsom fingrene. Urinsyregigt er på den anden side en type gigt, der har tendens til kun at påvirke ét led.

Scanning af urinsyregigt

Almindelige spørgsmål om gigt: Kan det behandles?

De fleste typer gigt har ingen kur. Imidlertid er der nogle typer, der kan kureres, såsom dem, der er relateret til en infektion, da eliminering af infektionen stopper gigten. For de typer gigt, der ikke har en kur, hjælper nogle behandlinger med at reducere og lindre symptomer.

For eksempel kan patienter tage ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) for at reducere hævelse og lindre smerten. De er næsten altid det første skridt i behandlingen. Det er vigtigt at vide, at hver behandling kan individualiseres og tilpasses typen af ​​gigt.

Hvis du oplever nogle af symptomerne og tror, ​​at du kan have gigt, skal du derfor konsultere en læge. De bør undersøge årsagen og oprette en behandlingsplan, der er lavet specielt til dig. På samme tid kan du stille dem andre spørgsmål, du måtte have om denne almindelige – men ofte misforståede – lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.