6 tips til at forebygge gigt

Da gigt kan medføre alvorlige problemer for vores helbred, er det tilrådeligt at træffe foranstaltninger for at forhindre dets forekomst eller i det mindste forsinke det mest muligt.
6 tips til at forebygge gigt

Skrevet af Lorena González

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vil du gerne forebygge gigt?

Gigt er en sygdom i knoglesystemet, som påvirker både mænd og kvinder, og er mere almindeligt hos ældre. Det skyldes degenerering af brusk og den tilstødende knogle.

Bruskdegeneration manifesterer sig mellem 50 og 55 års alderen, hvor den kan præsentere markante træk.

 • Brusk er sammensat af kollagen og dets grundlæggende funktion er at sørge for, at knoglerne ikke gnider sammen.
 • Når dette væv forsvinder eller degenereres, begynder det at forårsage smerter på grund af friktion. Dette er hovedårsagen til betændelse og deformationer i leddene.

Hvis denne sygdom bliver kronisk, kan den skade patientens mobilitet, derfor skal den behandles i tide. I denne forstand bør vi ikke mindske vigtigheden af ​​ledsmerter eller knæk, da det er bedre at forhindre det end at helbrede det.

Hvordan ved jeg om jeg har gigt?

Selv om det hos unge er vanskeligere at opdage, forekommer symptomerne på gigt i de fleste tilfælde særligt i nogle led, som vi skal være opmærksomme på:

 • Hænder og fingre
 • Lænden
 • Hofter
 • Knæ
 • Albuer

Tips til at forebygge gigt

1. Spis calcium

Forbruget af calcium er afgørende for vores knoglers sundhed. Derfor skal vi tage vare om vores daglige kost.

Ud over at hjælpe os med at forhindre gigt, kan det også forhindre eller forsinke udbruddet af andre degenerative sygdomme som knogleskørhed. Dette er meget almindeligt hos kvinder. Muligheden for at inkludere et kosttilskud bør overvejes.

2. En kost rig på grøntsager

Vi skal spise en kost rig på frugt og grønt. Disse giver mange vitaminer og mineraler, både til knoglerne og til kroppen generelt.

Blandt de fødevarer, der er rigest på C-vitamin, finder vi:

 • Citrusfrugter (appelsin, grapefrugt, mandarin)
 • Jordbær
 • Selleri
 • Gulerødder
 • Kål
 • Broccoli

Læs også: Fire grøntsagsopskrifter med lavt kalorieindhold

Sunde grøntsager

3. Tab dig for at forebygge gigt

Fedme er også et sundhedsproblem, der er til stede i dag og er en anden årsag til denne sygdom.

At være overvægtig kan skabe for meget pres på knæene, som tjener til at understøtte kroppen og ledbruskskader.

4. Motion

Daglig motion er en måde at undgå disse typer af sygdomme, så længe de praktiseres korrekt. Ved træning i fitnesscenteret skal vi have en god kropsholdning, for ikke at påvirke knoglerne og dermed brusken.

Vi skal også huske på, at når vi jogger, skal vi være meget opmærksomme på vores fodtrin og beregne afstandene efter vores vægt. Blandt de anbefalede øvelser har vi:

 • Pilates
 • Yoga
 • Udstrækning
 • Svømning

Læs også: Mad og motion: Nøglen til at få strandkrop

På cykeltur

5. God kropsholdning

For de af os, der arbejder hele dagen, skal vores holdning være korrekt. Vi skal være sikre på, at stolene er ergonomiske og korrigere vores måde at sidde på, hvis vi ser, at vi ikke har den ideelle kropsholdning.

Det anbefales at tage aktive pauser hver time eller 50. minut og lave strækøvelser inden vi fortsætter med vores arbejde. Når vi har en dårlig kropsholdning, på grund af arbejde eller i forbindelse med sport eller motion, er vi mere udsatte for gigt.

6. Besøg lægen

Når vi bemærker et symptom på smerte, er det tilrådeligt at gå til en speciallæge. Disse vil opdage, om sygdommen eksisterer, og kan også angive, hvor slemt det er. Derudover vil du få at vide, hvilken behandling der skal ordineres for at lindre sygdommen. Derefter skal vi fortsætte med at foretage periodiske besøg for at følge op på sygdommen.

Hvis vi nogensinde har lidt et brud eller et traume, der ikke har helet ordentligt, kan der forekomme gigt på grund af dårlig genoptræning, der direkte påvirker brusken.

7. Tag hånd om brusken for at forebygge gigt

I dag er der kosttilskud, der hjælper os med at ernære vores krop. I dette tilfælde anbefaler vi brugen af ​​glucosamin, hydrolyseret kollagen og hyaluronsyre. På den måde vil vi fodre og ernære brusken, der dækker kroppens knogler.

Vi har i denne artikel givet dig tips, men hvad der er vigtigt for et godt helbred er at føre et sundt liv med god ernæring og gode vaner. Vi skal huske på, at i tilfælde af symptomer, skal vi besøge vores betroede læge for at udføre en behandling.

Det kan interessere dig ...
6 ting du ikke bør rengøre med hvid eddike
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 ting du ikke bør rengøre med hvid eddike

Når det kommer til rengøring, er der meget snak om de mange fordele ved hvid eddike. Læs her, hvad du ikke bør rengøre med hvid eddike.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.