Micra: Verdens mindste ikke-kirurgiske implanterede pacemaker

Selvom det kun er nye patienter uden en traditionel pacemaker, der vil kunne bruge den, så er Micraen en revolutionerende enhed fordi den er så lille og nem at operere ind.
Micra: Verdens mindste ikke-kirurgiske implanterede pacemaker
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Den hedder Micra. Dens navn alene beskriver den fantastiske teknologi i denne revolutionerende pacemaker, som hurtigt er ved at ændre livet for tusindvis af mennesker.

Indtil for nylig blev pacemakere implanteret gennem skrøbeligt åben hjertekirurgi. Med tiden er størrelsen af disse enheder blevet reduceret, altid med det mål at styre patientens hjerterytme.

Det var i slutningen af 2013, at virksomheden Medtronic viste verden noget hidtil ukendt, noget sofistikeret og en revolution inden for medicin.

De udviklede Micraen, den mindste pacemaker i verdenen, som også kan implanteres uden kirurgisk indgreb.

Det er vidunderligt, og vi vil gerne dele det med dig.

Micra slår med livet

Selvom denne enhed blev introduceret i 2013, så tager ny teknologi tager lang tid om at blive testet og vinde indpas i det virkelige liv.

Se også denne artikel efter “Micra: Verdens mindste ikke-kirurgiske implanterede pacemaker”:

Knust hjerte-syndrom: 3 ting at overveje

 • Micra modtog CE godkendelsen i 2015. Det var på dette tidspunkt, de begyndte at markedsføre og distribuere den i Europa.
 • Efter strenge tests viste den stor effektivitet og pålidelighed i forhold til de traditionelle pacemakere. Det er en revolutionerende nyhed, der siden hen kun har bragt håb og gode resultater.
 • Food and Drug Administration (FDA) godkendte Micraen omkring midten af sidste år (2016) . Op til nu har de implantater, der er blevet udført, været meget positive, og vi har fundet ud af, at denne pacemaker dækkes af de fleste sygesikringer.
Hjerte

Verdens mindste pacemaker

Micra pacemakeren måler 24 mm. Det svarer til størrelsen på en 1€ mønt. Mellem 2014 og 2015 bestod den alle eksperimentelle forsøg i en global test som effektivt bekræftede dens innovative teknologi.

Her er kendetegnene for denne pacemaker:

 • Det er en subkutan kapsel uden kabler eller batteri.
 • For at implantere den er det ikke nødvendigt at operere.
 • Den er installeret i patientens hjerte via transkateterteknologi, der passerer gennem en vene i personens lyske, indtil den er indsat i den højre ventrikel.
Micro pacemaker
 • Denne innovative pacemaker forbliver på plads ved hjælp af små tænder eller hæftninger til selve hjertet. Ingen kabler er nødvendige.
 • Efter dette begynder den at udsende elektriske impulser for at opretholde hjerteslaget, tilpasset til patientens aktivitet.
 • Det er ikke nødvendigt at indsætte nogen “kirurgisk lomme under huden.” Med andre ord, ingen lægger mærke til, at patienten har en pacemaker, fordi den er usynlig. Kapslen forbliver stadig fast “installeret” i selve hjertet.
 • Indgreb, ardannende sår eller lange hospitalsophold er ikke længere nødvendige.

Opdag også denne artikel efter “Micra: Verdens mindste ikke-kirurgiske implanterede pacemaker”

Mørk chokolade: Så sundt er det

En kæmpe forandring for hjertepatienter

Denne nye teknologi er ikke kun en klinisk fordel. Vi må ikke glemme den psykologiske indvirkning det har på patienter, der skal opereres for at få implanteret en pacemaker.

 • Denne enhed anvendes på en enkel måde, der ikke efterlader nogen ar. Hvis der er nogen problemer, kan den blot “geninstalleres.”
 • Ifølge eksperter er Micraen helt stabil når den er installeret. I modsætning til traditionelle pacemakere, beskadiger den ikke hjertevævet på nogen måde.
 • Dette er en fremgang i hjertesygdomsbehandlingen, som giver læger og patienter en løsning, der både er enkel og sikker.
Micra pacemaker

Negative aspekter at huske på

Micra pacemakeren er en komplet revolution i den kliniske verden og hos hjertepatienter lige nu. Men lægerne fortæller os, at dette kun er begyndelsen.

Vi håber på, at dette system vil kunne hjælpe alle hjertepatienter i fremtiden. Der er også håb om, at holdbarheden af denne enhed vil forbedres med tiden.

Lige nu har Micraen følgende begrænsninger:

 • Den holder kun i 10 år, så skal den udskiftes.
 • En anden detalje at huske på er, at denne enhed ikke kan bruges til meget overvægtige patienter. Der er store begrænsninger, og flere fremskridt er nødvendige for at sikre de rigtige resultater.
 • Desuden må vi ikke glemme, at Micraen ikke kan installeres hos patienter, der allerede har traditionelle pacemakere.

De der ikke kan drage fordel af denne teknologi lige nu bliver nødt til at fortsætte med de allerede tilgængelige enheder til at kontrollere deres puls (som er lige så effektive).

Vi håber, at videnskaben i de kommende år vil fortsætte med at udvikle sig for at skabe en enkelt og effektivt løsning til alle alvorlige problemer såsom hjertesygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Salgado-Somoza, A., Zhang, L., Vausort, M., & Devaux, Y. (2017). The circular RNA MICRA for risk stratification after myocardial infarction. IJC Heart and Vasculature. https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2017.11.001
 • Da Costa, A., Romeyer-Bouchard, C., Guichard, J. B., Gerbay, A., & Isaaz, K. (2016). Is the new Micra-leadless pacemaker entirely safe? International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.03.065
 • Ritter, P., Duray, G. Z., Steinwender, C., Soejima, K., Omar, R., Mont, L., … Reynolds, D. (2015). Early performance of a miniaturized leadless cardiac pacemaker: The Micra Transcatheter Pacing Study. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv214
 • Kerwin, S. A., Mayotte, M. J., & Gornick, C. C. (2015). Transcatheter pacemaker implantation in a patient with a bioprosthetic tricuspid valve. Journal of interventional cardiac electrophysiology : an international journal of arrhythmias and pacing44(1), 89-90.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.