Microfoam behandling af karsprængninger

Blandt de mange forskellige alternative behandlinger, der findes i dag, er microfoam behandling af karsprængninger en af de mest efterspurgte. Hvad består behandlingen af? Hvilke risici er der? Læs videre for at få alt at vide om det!
Microfoam behandling af karsprængninger
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 08 december, 2022

Har du hørt om microfoam behandling af karsprængninger? Karsprængninger er lige så meget et sundhedsproblem som et æstetisk problem. De danner sig i lilla eller blå mønstre, der ligner edderkoppespind. Venerne bliver tykkere og mørkere.

Heldigvis findes der i øjeblikket flere behandlinger, der kan hjælpe med at få dem til at skrumpe. Blandt disse finder vi, at microfoam er populært for sin enkelhed og gode resultater. Hvad består behandlingen af? Hvordan virker den? I denne artikel går vi i detaljer om det.

Karsprængninger

Karsprængninger er forårsaget af venøs insufficiens. I benene fremstår venerne hævede med knudelignende udbulinger og kurver, som ikke er særlig behagelige for øjet. Desuden kan de også forårsage blokeringer i venerne i andre regioner af kroppen og organer som spiserøret (spiserørsvaricer) og endetarmen (hæmorider).

Årsagen til karsprængninger er normalt forbundet med utilstrækkelig blodgennemstrømning eller en svaghed i venevæggene. Dette kan igen tilskrives arvelige faktorer, alder, vaner eller livsstil.

Den gode nyhed er, at der findes flere typer behandlinger til at modvirke disse faktorer og deres resultat af karsprængninger. Det er lige fra kostændringer til motion mod karsprængninger, til indgreb som laserterapi eller andre.

I denne artikel vil vi forklare, hvad microfoam behandling af karsprængninger består af. Desuden vil vi uddybe genopretningsprocessen, og hvad de mulige risici er. Fortsæt med at læse!

Karsprængninger på ben

Fortsæt med at læse: 5 almindelige symptomer på ødemer

Microfoam behandling af karsprængninger

Behandling af karsprængninger med microfoam består af injektion et stof ind i de berørte vener. Herigennem søger specialisterne at hjælpe med at stramme og helbrede venernes indre vægge og håber at begrænse og omdirigere blodgennemstrømningen. Herefter bliver de behandlede vener reabsorberet i det omgivende væv, indtil de forsvinder.

Det stof, der anvendes ved denne procedure, polidocanol , også kendt som Laureth-9, er et skleroseringsmiddel. Dette fremmer dannelsen af blodpropper og arvæv. Som følge heraf mindskes udvidelsen af den berørte vene. Udvidede vener er et af de mest tydelige tegn på karsprængninger.

Det er passende at nævne her, at denne behandling ikke kræver hverken en tur på hospitalet eller bedøvelse. Den skal dog udføres af en fagperson, og de skal følge en fast protokol.

Trinene i behandlingen med microfoam

 1. Lokalisere den vene, som skal behandles, ved hjælp af en Doppler ultralyd.
 2. Indsætte et kateter.
 3. Injicere mikroskummet gennem kateteret. Processen overvåges hele tiden.
 4. Når mikroskummet er blevet injiceret, fjernes kateteret, og der anbringes en bandage eller en forbinding på det sted, hvor injektionen er foretaget.

Hvis du vil vide mere: Sådan opdager du en blodprop i benet

Genopretningsproces og risici ved behandlingen

Microfoam behandling af karsprængninger er minimalt invasiv. Som sådan kræver den ikke en langvarig genopretningsperiode. Den behandlede person kan endda vende tilbage til sine daglige aktiviteter næsten øjeblikkeligt. Du bør dog fortsætte med lægelig overvågning.

Det er muligt, at du har brug for flere behandlingssessioner for at opnå gode resultater. Din læge vil bestemme dette samt mængden af stof, der anvendes i behandlingerne.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at huske på, at anvendelsen af denne teknik indebærer visse risici og mulige bivirkninger. Lad os tage et kig på de mest almindelige:

 • Midlertidige virkninger: Rødme, blå mærker, mørke og synlige vener. Men disse skulle alle forsvinde med lidt tid.
 • Bivirkninger, der kræver opmærksomhed: Hvis du oplever betændelse, en varm fornemmelse eller en allergisk reaktion, bør du opsøge en læge. I mere alvorlige tilfælde kan du endda få små blodpropper, som skal drænes.
Karsprængninger kan behandles med en microfoam behandling

Hvad skal vi huske på om microfoam behandling?

At gennemgå en microfoam behandling af karsprængninger betyder en bedre livskvalitet for patienten ud fra et æstetisk synspunkt. Men det kan også hjælpe med andre symptomer relateret til denne tilstand, som smerte, hævelse, eller kramper.

Selv om proceduren ikke er invasiv, skal den udføres af en professionel. Derudover er det i tilfælde af bivirkninger som betændelse eller allergisk reaktion vigtigt at søge lægehjælp med det samme for at undgå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Antani MR, Dattilo JB. Varicose Veins. [Updated 2020 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/
 • Radhakrishnan N, Jayakrishnan R, Deepu G. Microfoam Sclerotherapy for Varicose Veins: a Retrospective Analysis of a Modified Technique. Indian J Surg. 2015;77(Suppl 3):816-821. doi:10.1007/s12262-013-1013-2
 • Worthington-Kirsch RL. Injection sclerotherapy. Semin Intervent Radiol. 2005;22(3):209-217. doi:10.1055/s-2005-921954
 • Barrett JM, Allen B, Ockelford A, Goldman MP. Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy treatment for varicose veins in a subgroup with diameters at the junction of 10 mm or greater compared with a subgroup of less than 10 mm. Dermatol Surg. 2004;30(11):1386-1390. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30430.x
 • Tropper U, Ferrrari D, Torres D. Todo sobre las varices, 1era edición. Buenos Aires; Kier, 2007.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.