Miliaria hos babyer: Hvad gør jeg ved det?

Miliaria er en hudreaktion der skyldes en fejl i babyen svedkanaler
Miliaria hos babyer: Hvad gør jeg ved det?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Miliaria, eller varmeknopper, er en hudsygdom som opstår, når sved ikke kan komme ud, fordi porerne er tilstoppede. For at forebygge det, skal du holde din baby væk fra meget varme fugtige omgivelser.

Når du opdager et udslæt på din baby, kan det tænde alarmerne. Men det er en mild, forbigående hudtilstand, og du skal ikke bekymre dig for meget. Det hedder miliaria, og kaldes også varmeknopper.

Det ses ofte i varmt og fugtigt klima, og tit hos spædbørn, særligt baby under 1 år. Det skyldes blokerede svedkanaler. Når sveden ikke kan komme ud, skaber det udslæt eller små knopper. Dette kan let forveksles med andre hudproblemer.

Så, skal du være bekymret over miliaria?

Det er jo godt at gøre ting for at din baby har det rart. Men det er ikke en alvorlig sygdom, og medfører ikke andre problemer.

Hvor kommer miliaria fra?

miliaria er ubehageligt, men ufarligt.

Miliaria er en hudreaktion der skyldes en fejl i babyen svedkanaler. Det forhindrer sveden i at forlade kroppen gennem huden, hvilket medfører dannelsen af små røde eller hvide knopper eller blærer.

Det opstår oftest på steder der har tendens til at blive svedige: halsen, brystet, ryggen osv. Men det kan opstå alle steder. På grund af dets udseende tror nogle, at det skyldes dårlig hygiejne.

Men modsat andre udslæt, giver miliaria ikke feber, og det vil som regel gå væk af sig selv, uden nogen behandling. Det er heller ikke smitsomt, og efterlader sjældent mærker eller ar.

Dette kunne også interessere dig: Bør du vække baby for at skifte ble?

Risikofaktorer

Babyer som kun er et par måneder gamle, er mere udsatte for varmeknopper, især hvis de på i et varmt og fugtigt klima. Det er også mere almindeligt hos babyer med eksem eller tør hud.

Generelt kan man sige, at risikofaktorer kunne være:

 • Moderat eller høj feber
 • Stærk varme
 • Bakterier (staphylokokker) i huden
 • Brug af pore-stoppende salver og cremer

Symptomer på miliaria hos babyer

symptomer på miliaria

Hovedsymptomet på miliaria er udslæt. Udslættet ser ud som små knopper, og gør at huden bliver ru at mærke på.

De fleste gange vil du se det på områder der har mange porer, såsom:

 • Hudfolde
 • Panden, øjenlåg og kinder
 • Overkroppen
 • Ryggen
 • Lysken og lårene
 • Armhuler og arme

Da miliaria ikke er en infektion, giver den ikke feber. Men da det kan give kløe, kan din baby virke rastløs eller utilpas.

Tal med en børnelæge for at udelukke andre sygdomme. Børnelægen kan hurtigt finde ud af hvad det er, med et hurtigt tjek.

Tips til at forebygge og behandle miliaria hos babyer

Den bedste måde at forebygge sygdommen på, er at sørge for at din baby ikke sveder for meget. Desværre kan det være svært at undgå om sommeren. Derfor kan det være godt at vide, hvordan du kan holde din baby kølig når det er varmt udenfor.

Her er nogle tips:

 • Tjek babyens ble ofte, og skift den så snart du opdager den er våd, så varmen og fugten ikke hænger på så længe.
 • Nedkøl din baby i et lunkent bad, men brug ikke sæbe der kan irritere.
 • Når du tørrer din baby, så gnid ikke for hårdt med håndklædet, det kan gøre irritationen værre.
 • Klæd babyen i let tøj som er lavet af åndbart stof eller bomuld.
 • Hold barnet væk fra solskin og vær forsigtig når I går udenfor.
 • Mærk på din babys hud flere gange om dagen, for at opdage varme eller sved.
 • lav et omslag med vand, bagepulver, og enten gaze eller en blød klud. Brug det på de ramte områder.
 • Pak ikke din baby ind, især ikke når det er varmt udenfor.
Beskyt dit barn mod varme

Hvordan kan jeg behandle miliaria hos babyer?

Når du ser de små hævelser fra varmeknopperne, vil du jo gerne gøre noget ved det. Men børnelæger anbefaler tit bare almindelig hygiejne, da det går væk i løbet af 1-2 dage.

Hvis din baby bliver meget utilpas af det, eller får miliaria ofte, kan lægen foreslå en kortisoncreme. Andre naturlige muligheder er bad med kamille, eller påsmøring af aloe vera.

Læs også denne artikel: Fire fejl førstegangsmødre ofte begår

Alt i alt

Miliaria er en mild sygdom, og den er ikke farlig for din baby. Men da symptomerne kan være generende for dem, er det en god idé at vide hvordan du kan lindre ubehaget.

Det kan interessere dig ...
Otte ting du aldrig bør gøre med din baby
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Otte ting du aldrig bør gøre med din baby

At være mor er en kompleks opgave, og noget af det vigtigste du bør vide er, hvilke ting du aldrig bør gøre med din baby. Læs det hele her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guerra KC, Toncar A, Krishnamurthy K. Miliaria. [Updated 2020 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537176/
 • O’Connor NR, McLaughlin MR, Ham P. Newborn skin: Part I. Common rashes. Am Fam Physician. 2008;77(1):47-52.
 • Cabrera-Meza, G. 12 DERMATOLOGÍA NEONATAL Y AIEPI: AVANCES DE UNA PROPUESTA. GRUPO ASESOR TÉCNICO AIEPI (GATA), 51. https://www.paho.org/es/file/46976/download?token=xJb82urn#page=57
 • Rodríguez Camelo, G., Tijerina Torres, C., Rodríguez Balderrama, I., & Rodríguez Bonito, R. (2009). Miliaria congénita: informe de un caso en recién nacido prematuro. Medicina Universitaria, 11(45), 267-269. http://eprints.uanl.mx/8558/1/Miliaria%20congenita.pdf
 • Bautista, C. R., & Llop, F. M. (2007). Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias. In Protocolos de dermatología(pp. 309-316). AEP Madrid. http://www.enfermeriaaps.com/portal/download/DERMATOLOGIA/rn_benignastransitorias_0.pdf
 • Sathishkumar D, Moss C. Topical Therapy in Atopic Dermatitis in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(6):656-661. doi:10.4103/0019-5154.193677
 • Fowler JF, Nebus J, Wallo W, Eichenfield LF. Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2012;11(7):804-807.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.