Bør du vække baby for at skifte ble?

Nogle forældre er ikke sikre på, om det er en god idé at vække deres baby for at skifte deres ble. De stiller sig selv dette spørgsmål hver dag.
Bør du vække baby for at skifte ble?
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

En babys hud er meget følsom over for irriterende stoffer som urin, afføring eller kosmetiske produkter. Du skal skifte bleen ofte for at forhindre udslæt eller dermatitis. Men må du vække baby for at gøre det?

Når du vækker din baby for at ændre hans/hendes ble, vil det afhænge af flere forhold. En mor, der har svært ved at lægge barnet til at sove, vil helst ikke vække hendes baby op igen. Ingen ønsker at beskæftige sig med en baby, der er ked af det, fordi han/hun er blevet vækket.

Men hvis babyen ofte får ble udslæt, vil moderen sandsynligvis vække ham/hende om natten for at forhindre dermatitis.

Skal du vække baby for at skifte ble?

Som nævnt på andre indlæg er alle babyer forskellige. Hvad der virker for en baby, virker måske ikke for en anden. Det betyder, at du ikke bør stole på den samme taktik du brugte til dine andre børn.

Ble på baby

Det er helt op til forældrene at bestemme, hvad barnets behov er. Så lad os gå mere i detaljer om de faktorer, der påvirker beslutningen om at vække din baby for at skifte hans/hendes ble.

Hvad skal prioriteteres: Hvile eller hygiejne?

Uden tvivl vil det være skadeligt for den nyfødtes sarte hud, hvis du efterlader en beskidt ble indeholdende urin eller afføring. Det er dog ikke nødvendigt at forstyrre babyens søvn samtidig, hvilket er afgørende for deres udvikling.

Mens barnet er vågen, er det fint at ændre deres ble. Problemet er, når barnet sover. At prioritere om hvile eller hygiejne er det bedste for din baby er nøglen til at træffe den bedste beslutning.

Mor skifter sin babys ble

Spædbørn affører normalt når maden når barnets mave. Dette er kendt som duodenokulær refleks, hvilket betyder at det er tid til at skifte din babys ble. En formular til babyer, der har fået mad er at vække dem hver 3. time: barnet vækkes for at blive madet og få deres ble skiftet. Det betyder, at du ikke behøver at vække barnet for at ændre hans/hendes ble.

Hvis barnet er ammet, vil han/hun sandsynligvis urinere og afføre oftere, ligesom de skal fodres oftere. Derfor skal babyen vækkes oftere, hvilket er et godt tidspunkt til at skifte deres ble uden at skulle vække ham/hende.

Denne artikel kan måske interessere dig: 8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn

Men min baby sover 6 timer eller mere! Hvad skal jeg gøre?

Forældre kæmper med denne beslutning endnu mere, hvis barnet sover 6 eller 7 timer lige. At vække barnet op for en blebændring bliver en bekymring for forældre, hvorfor mange mødre vender sig til deres børnelæger for at få hjælp.

Engangs bleer bliver mere og mere absorberende. Nat bleer er lavet netop for at give din baby en fuld nats søvn. Du bør ikke vække en baby, der sover 6 eller 7 timer i streg for at skifte ble. Bleen skal absorbere væsken og forblive næsten tør, indtil de vågner op dagen efter.

Mor kysser baby

Du skal bare sørge for at skifte ble lige før sengetid, og at deres hud er ren og tør. Desuden bør du anvende en bleudslætscreme for at forhindre udslæt i at forekomme. Spørg din børnelæge, hvad der er den bedste bleudslæts creme til din baby.

Hvis barnet vågner op om natten for at blive madet, vil han/hun normalt falde i søvn, mens de bliver ammet. Derfor kan vækning af din baby for at skifte ble være modproduktivt. Bleen skal forblive tør indtil næste morgen. Du skal dog sørge for at skifte bleen, når din baby vågner op.

Du bør læse: Derfor skal du fodre din baby babymos

Hvornår skal jeg vække mit barn for at skifte ble?

Hvis din baby kun bruger stofbleer, fordi engangsbleerne får din baby til at få allergier, så er det bedste for dig at gøre, at du ændre babyens ble, hvis han/hun har haft afføring eller bleen er for våd. Desværre bliver du nødt til at vække din baby op for at lave et ble skifte ellers vil han/hun vågne op under ble skiftet.

Ved hjælp af et betræk mellem madrassen og lagnet hjælper du med at isolere barnet mod fugt. Du kan også placere et tæppe eller ekstra håndklæde mellem madrassen og lagnet. Nøglen er at fjerne babyen fra fugt.

Hvis barnet har diarré, bør de skiftet straks, fordi afføringen kan blive sur og være mere slibende på barnets sarte hud. Selvom du bruger virkelig absorberende engangsbleer, bliver du nødt til at skifte babyens ble. Det er meget sandsynligt, at barnet vil vågne op under skiftningen, og du bliver nødt til at gå igennem alle problemerne eller putte barnet igen.

Det kan interessere dig ...
Fire fejl førstegangsmødre ofte begår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire fejl førstegangsmødre ofte begår

Mange førstegangsmødre er bange for at lave fejl. I denne artikel deler vi fire tip, så du kan undgå nogle af de mest almindelige fejl.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.